ΤΟΠΙΚΑ

Στο περίμενε για βιβλιάριο απορίας

στο-περίμενε-για-βιβλιάριο-απορίας-634969

Η γραφειοκρατία «στερεί» φάρμακα και περίθαλψη σε πολλούς πολίτες

Xωρίς θεραπεία, με άμεσο κίνδυνο ακόμη και σοβαρών υποτροπών στην υγεία τους, υποχρεώνονται να μείνουν αρκετοί ασθενείς μέχρι να κατοχυρώσουν το βιβλιάριο απορίας που ουσιαστικά πιστοποιεί την οικονομική τους αδυναμία προκειμένου ανταπεξέλθουν σε μία ιατρική θεραπεία.

Η χρονοβόρα διαδικασία ανανέωσης του βιβλιαρίου απορίας κάθε χρόνο προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις σε ασθενείς που χρήζουν θεραπείας.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν να αγωνιστούν ενάντια στη γραφειοκρατία και την πληθώρα των εγγράφων που πρέπει να καταθέσουν προκειμένου να πιστοποιηθεί η απορία, στις αρμόδιες υπηρεσίες που εγκρίνουν τα βιβλιάρια απορίας αλλά και τα προνοιακά επιδόματα.

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών υποχρεούνται να περιμένουν μέχρι τρεις μήνες για το αν θα εγκριθεί το βιβλιάριο απορίας για να μπορούν να έχουν πρόσβαση κυρίως στο Νοσοκομείο ώστε να υποβληθούν σε εξετάσεις ή για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, που είναι και ο κύριος φορέας υποδοχής των απόρων.

Ετσι εξετάσεις αλλά και συνταγογράφηση γίνεται μετ’ εμποδίων τόσο για όσους δεν έχουν εισοδήματα όσο και για πολλούς επαγγελματίες που έχοντας χάσει το δικαίωμα περίθαλψης λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά τους ταμεία, σπεύδουν να εξασφαλίσουν βιβλιάριο πρόνοιας ή απορίας καθώς διαφορετικά είναι υποχρεωμένοι -και εφόσον έχουν τη δυνατότητα- να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας.

Στο μεσοδιάστημα ωστόσο οι δικαιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα αφού στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία τους. Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα ειδικά επαγγελματιών που έχουν δημιουργήσει οφειλές στο δημόσιο όπου εάν δεν υπάρξει απόδειξη αποπληρωμής των χρεών, δεν εγκρίνεται η χορήγηση του βιβλιαρίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ανθρώπους που επειδή είναι ανασφάλιστοι μοιάζουν «καταδικασμένοι» να παραμείνουν εκτός νοσηλείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και την κατάσταση της υγείας τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου