ΤΟΠΙΚΑ

«Τραυματισμένη» η Κάτω Γατζέα ~ Μεγάλες φθορές σε κρηπιδώματα

τραυματισμένη-η-κάτω-γατζέα-μεγάλε-635701

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της σημαντικές καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο

Σοβαρά προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο της Κάτω Γατζέας, επιδεινώνοντας παλιότερες φθορές σε κρηπιδώματα, οδοστρώματα και λιμενικές εγκαταστάσεις, άφησε πίσω της η κακοκαιρία του Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

Δυστυχώς όμως για επαγγελματίες της περιοχής, που εισέρχονται σιγά – σιγά στην περίοδο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε ανοιχτούς χώρους αλλά και για διερχόμενους επισκέπτες, η παραλιακή ζώνη, παραμένει τραυματισμένη.

Καταστηματάρχες που βλέπουν τις φθορές στις εγκαταστάσεις να παραμένουν όπως ήταν την πρώτη ημέρα μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας, διερωτώνται πότε θα παρέμβουν η Κτηματική Υπηρεσία και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου.

Οι φθορές στα πεπαλαιωμένα κρηπιδώματα, έχουν ενταθεί και σε πολλά σημεία ο κυματοθραύστης έχει διαλυθεί με τμήματα από σκυρόδεμα να έχουν παρασυρθεί από τα κύματα, άλλα να έχουν αποκολληθεί, ενώ σε ορισμένα σημεία παρατηρούνται επικίνδυνες διαβρώσεις του παραλιακού δρόμου.

Ανοχύρωτη από έργα ανάσχεσης της θαλασσοταραχής, με παλαιωμένους κυματοθραύστες που καλύπτονται συχνά από το θαλασσινό νερό σε περιπτώσεις πλημμυρίδας, η παραλιακή ζώνη της Κ. Γατζέας βρίσκεται στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Η τελευταία κακοκαιρία, μεταξύ άλλων προκάλεσε φθορά σε επιφάνεια του οδοστρώματος, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε πρόχειρα με επιχωμάτωση.

Για να αποφευχθούν κίνδυνοι πρόκλησης ζημιών σε διερχόμενα οχήματα και τραυματισμοί οδηγών, κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν ένα ξηλωμένο παγκάκι στον κρατήρα που βρίσκεται στην παραλιακή οδό.

Η απουσία ενδεδειγμένης σήμανσης αποτυπώθηκε από το φωτογραφικό φακό του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» όπως και τα διαλυμένα τμήματα του κρηπιδώματος που επίσης εγκυμονούν κινδύνους για διερχόμενους πεζούς.

Κάτοικοι, επαγγελματίες και διερχόμενοι διερωτώνται πόσες ακόμη ημέρες πρέπει να παρέλθουν από την 1η Φεβρουαρίου 2015, όταν τα παραλιακά θέρετρα του Παγασητικού δοκιμάστηκαν από ισχυρή θαλασσοταραχή και νοτιάδες.

Για περισσότερο από ένα μήνα, οι ζημιές δεν έχουν αντιμετωπιστεί, έστω πρόχειρα ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι τραυματισμών, ούτε έχουν τοποθετηθεί οι δέουσες σημάνσεις.

Παγκάκια και τενεκέδες, ένα και πλέον μήνα μετά τις καταστροφές, σηματοδοτούν τα σημεία που επλήγησαν ώστε να τα αποφεύγουν διερχόμενοι ενώ ανύπαρκτες είναι και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να αποκατασταθεί το γεωλογικό ανάγλυφο στις μικρές παραλίες της περιοχής.

Κομματιασμένο το κρηπίδωμα, σταδιακά διαλύεται

Ευτυχώς που κάποιοι ντόπιοι, τοποθέτησαν το παγκάκι στη μεγάλη λακκούβα για να επισημαίνει τον κίνδυνο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου