ΤΟΠΙΚΑ

Σε «συντριβή» το αεροδρόμιο

σε-συντριβή-το-αεροδρόμιο-643197

Η φυγή της Ryanair σε συνδυασμό με την έλλειψη τακτικών πτήσεων οδηγεί τη φετινή τουριστική σεζόν σε… συντριβή

Από τις μείον 20.000 και πλέον αφίξεις επιβατών ξεκινά σε ένα μήνα περίπου η θερινή σεζόν στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου. Είναι ο αριθμός των επιβατών που μετέφερε κατά την περσινή σεζόν από την Ευρώπη προς το τοπικό αεροδρόμιο, η Ryanair, η οποία έως και σήμερα δεν έχει ανακοινώσει πρόγραμμα πτήσεων από και προς τη Ν. Αγχίαλο και όλα δείχνουν ότι η φετινή τουριστική περίοδος οδηγείται σε… αεροπορική συντριβή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν είναι μόνο η «φυγή» της Ryanair που δείχνει να οριστικοποιείται… Προς το παρόν στον τοπικό αερολιμένα πρόγραμμα πτήσεων για το καλοκαίρι του 2015, έχουν ανακοινώσει εννέα εταιρείες, όλες τους όμως εκτελούν πτήσεις τσάρτερ. Από το αεροδρόμιο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρχει καμία τακτική πτήση προς κανένα προορισμό της Ευρώπης.

Ο τουριστικός κόσμος είναι συγκλονισμένος από την εξέλιξη, επιρρίπτοντας ευθύνες προς τους φορείς που δεν κινήθηκαν έγκαιρα για να αποφευχθεί η… ανώμαλη προσγείωση.

Μείον 149 πτήσεις

Το 2014 η Ryanair είχε εκτελέσει 149 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, μεταφέροντας 21.225 επιβάτες από το Βόλο προς το εξωτερικό και 20.733 επιβάτες από το εξωτερικό προς το Βόλο. Αποτέλεσε ουσιαστικά την αεροπορική εταιρεία low cost που «κράτησε» την επιβατική κίνηση στο τοπικό αεροδρόμιο, όχι μόνο κατά την περσινή σεζόν.

Το 2013 είχε εκτελέσει 152 πτήσεις φέρνοντας 20.804 επιβάτες στο Βόλο και μετακινώντας άλλους 21.156 προς το εξωτερικό.

Στην κορυφή της λίστας ήταν και το 2012, οπότε και εκτέλεσε 191 πτήσεις, με 22.881 αναχωρήσεις και 23.729 αφίξεις.

Αντιθέτως το σύνολο των 11 αεροπορικών εταιρειών που εκτέλεσε πτήσεις προς τη Ν. Αγχίαλο το 2014, μετέφερε 12.267 επιβάτες, το 2013 εννιά εταιρείες είχαν μεταφέρει 14.497 επιβάτες και το 2012 έντεκα εταιρείες μετέφεραν προς τη Ν. Αγχίαλο 15.571 επιβάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τριετίας από το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου η κίνηση είναι πτωτική. Το 2012 καταχωρήθηκαν συνολικά 1.005 πτήσεις με 77.737 επιβάτες. Το 2013 οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 5% στις 956 πτήσεις και η επιβατική κίνηση κατά 10% με 70.288 επιβάτες. Το 2014 οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 14%. Εκτελέστηκαν συνολικά 824 πτήσεις που μετέφεραν 65.925 επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά 6%.

Για φέτος, αν η Ryanair έστω και την τελευταία στιγμή δεν φέρει αεροπλάνα, αναμένεται «βουτιά» στον αριθμό των πτήσεων και των επιβατών.

Μόνο τσάρτερ

Προς το παρόν, μόνο πτήσεις τσάρτερ προβλέπονται στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.

Εννέα συνολικά εταιρείες έχουν ανακοινώσεις πτήσεις για το καλοκαίρι του 2015 προς το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου. Ολες όμως οι αεροπορικές εταιρείες εκτελούν πτήσεις τσάρτερ κάτι που σημαίνει ότι απευθύνονται σε οργανωμένα γκρουπ μέσω τουριστικών πρακτόρων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, η Niki θα πετά κάθε Τρίτη από Βιέννη προς Βόλο και επιστροφή. Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν στις 12 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως και τις 13 Οκτωβρίου.

Κάθε Παρασκευή στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου αναμένονται προσγειώσεις από τα αεροπλάνα των εταιρειών Transavia από Αμστερνταμ (24/4-9/10), Small Planet από Λονδίνο (22/5-9/10), Germania από Λονδίνο (22/5-9/10), Small Planet από Λονδίνο (15/5-2/10), Monarch από Λονδίνο (15/5-2/10) και Enter Air από Μάντσεστερ (15/5-2/10).

Κάθε Σάββατο αναμένονται αεροπλάνα της Austrian από Βιέννη (23/5-26/9), της Hop από Γενεύη (27/6-15/8) και της Transavia France από Παρίσι (18/4-3/10).

Τέλος, κάθε Κυριακή η Small Planet θα πετά από Λονδίνο (24/5-4/10).

Καμία όμως από τις παραπάνω εταιρείες δεν εκτελεί τακτικές πτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι αεροδιάδρομοι επικοινωνίας με την Ευρώπη, κλείνουν για μεμονωμένους ταξιδιώτες που θα θελήσουν να πετάξουν από Ν. Αγχίαλο σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Πέρυσι, τη δυνατότητα να ταξιδέψουν προς Μπέργκαμο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και από εκεί μέσω ανταπόκρισης σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, έδινε η Ryanair.

Ανώμαλη προσγείωση

Η ανώμαλη προσγείωση ξεκίνησε όταν η Ryanair δεν ανακοίνωσε μαζί με τις υπόλοιπες εταιρείες πρόγραμμα πτήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι προς το Βόλο.

Από τη λίστα των προορισμών που ανακοίνωσε η Ryanair για την ερχόμενη τουριστική σεζόν, ο Βόλος απουσιάζει. Η low cost εταιρεία δεν ανακοίνωσε τα πλάνα της ούτε στη διοίκηση του αερολιμένα της Ν. Αγχιάλου, επιτείνοντας την ανησυχία στον τουριστικό κόσμο της περιοχής, που βλέπει ότι κλείνει ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ευρώπη με πτήσεις με χαμηλό κόστος εισιτηρίου.

Φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της αεροπορικής εταιρείας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το ελεγκτικό συνέδριο ήταν εκείνο που έδειξε… κόκκινη κάρτα στη διαφημιστική προβολή της γραμμής με χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ το χρόνο, που ζητάει η εταιρεία για να συμπεριλάβει τη Ν. Αγχίαλο στη λίστα των προορισμών της.

Κρίθηκε ότι χρηματοδότηση -έστω και υπό τη μορφή διαφήμισης της περιοχής μας- μιας αεροπορικής εταιρείας, συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για άλλες εταιρείες και η συμφωνία «ναυάγησε».

Την ίδια ώρα στα χαρτιά έμεινε και η πρόταση για τη δημιουργία Φορέα Τουρισμού σε επίπεδο Θεσσαλίας, που θα μπορεί να διαπραγματεύεται με οικονομικούς όρους ως ιδιώτης απέναντι στους ιδιώτες και που ίσως θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο.

Εδαφος για νέες εταιρείες

Αν η φυγή της Ryanair οριστικοποιηθεί, τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί έδαφος για την προσέλκυση άλλων low cost εταιρειών στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η φετινή σεζόν χάνεται. Κι αυτό γιατί ενδεχόμενο ενδιαφέρον και συμφωνία με άλλη αεροπορική εταιρεία θα αφορά από το 2016 και μετά.

Ο Δήμος Βόλου

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Θάνο Θεοδώρου, ο Δήμος μπορεί να μην είναι αρμόδιος για το θέμα του αεροδρομίου, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αδιάφορος απέναντι στο πλήγμα που πρόκειται να δεχθεί ο τουρισμός και η οικονομία της περιοχής.

«Αν η κατάσταση με τη Ryanair δεν ανατραπεί την τελευταία στιγμή θα υποστούμε μεγάλο πλήγμα. Για το 2015 έχουμε τελειώσει. Από το 2016 και μετά ίσως εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποια άλλη low cost εταιρεία», επεσήμανε ο κ. Θεοδώρου.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να δρομολογηθούν στοχευμένες κινήσεις, προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό. Οπως ανέφερε, από πλευράς του Δήμου Βόλου, ήδη μία πρώτη κίνηση είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων που θα τονώσει την τουριστική κίνηση έστω και για λίγες ημέρες που θα διαρκέσει η διοργάνωση από τις 23 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου.

«Θα προσπαθήσουμε να δρομολογήσουμε κι άλλες δράσεις για να καλυφθεί έστω και εν μέρει το κενό», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για «ασπιρίνες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου