ΤΟΠΙΚΑ

Πέταξε… γάντι στους εργαζόμενους ο Αχιλλέας Μπέος για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ

πέταξε-γάντι-στους-εργαζόμενους-ο-αχ-694508

Από συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών θα εξαρτηθεί το μέλλον της επιχείρησης είπε χαρακτηριστικά

Το… γάντι στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, πέταξε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης και Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Τους κάλεσε σε συνάντηση στο Δημαρχείο, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα της εταιρείας. Από την έκβαση δε της συζήτησης και τη συμφωνία που θα επιτευχθεί -αν επιτευχθεί- θα εξαρτηθεί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η τύχη των αιτημάτων των εργαζομένων αλλά και το μέλλον της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ και η μορφή με την οποία θα κληθεί να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κ. Μπέος, απέσυρε χθες την πρόταση για την έγκριση νέου Εσωτερικού Οργανισμού Υπηρεσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του Οργανισμού οι εργαζόμενοι το παρέλαβαν την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους. Δεν πρόλαβαν όμως χρονικά να συγκαλέσουν διοικητικό συμβούλιο και φέρονται ότι διεμήνυσαν στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ ότι θα την προσβάλλουν νομικά, μπλοκάροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία ολόκληρης της επιχείρησης.

Χθες, από το βήμα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, ο κ. Μπέος, απέσυρε το θέμα του Οργανισμού όπως και αυτό του καθορισμού των υπερωριών των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, στο πλαίσιο της 24ωρης λειτουργίας των υπηρεσιών της για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ζήτησε από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο, Δημήτρη Κουτσιφέλη, να συμφωνήσουν όλοι οι εργαζόμενοι σε μια συνάντηση που οι ίδιοι θα καθορίσουν πότε θα γίνει μαζί του, στο Δημαρχείο Βόλου, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα της επιχείρησης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της συζήτησης με τους εργαζόμενους». Αφησε να εννοηθεί ότι από τη στάση των εργαζομένων στο θέμα της επιστροφής των 3 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στις περικοπές των μισθών τους κατά την περίοδο 2010- 2011 αλλά και στο ζήτημα των υπερωριών, θα εξαρτηθεί και η αντίδραση της διοίκησης, αλλά και το μέλλον της εταιρείας, με το Δήμαρχο να επαναφέρει εμμέσως στο τραπέζι την προοπτική -που ερευνά ομάδα νομικών- πτώχευσης ή εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία οδηγείται σε κλείσιμο λόγω χρεών. «Δεν ξέρω αν η νέα Κυβέρνηση έχει βρει τρόπο να βρέχει λεφτά. Εμείς όμως ως ΔΕΥΑΜΒ δεν έχουμε 12 εκατομμύρια ευρώ. Πού θα τα βρούμε;», διερωτήθηκε αναφερόμενος στα 9 εκ. ευρώ της ΕΡΓΗΛ και στα 3 εκ. ευρώ που επιδικάστηκαν στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι για τις περικοπές των μισθών που καλείται να επιστρέψει η ΔΕΥΑΜΒ στους εργαζόμενους, ο κ. Μπέος είχε πει ότι θα προσβάλλει νομικά την απόφαση του Ειρηνοδικείου και είχε δηλώσει αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο.

Υπήρξε μάλιστα αιχμηρός για το θέμα του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, που προβλέπεται να παίρνουν υπερωρίες για εργασία άνω των 32 ωρών. «Εγώ θα προτείνω να δουλεύουν 14 ώρες. Διότι χαλάμε περισσότερα χρήματα σε πετσέτες που χρησιμοποιούν για να σκουπίζουν τον ιδρώτα από την πολλή δουλειά», είπε χαρακτηριστικά, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου εργασίας για τους εργαζόμενους του Βιολογικού.

Για το ωράριο παρενέβη ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γαργάλας, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει Νόμος που καθορίζει το ωράριο εργασίας. «Εφόσον υπάρχει Νόμος, αυτός θα εφαρμοστεί. Πιστεύω ότι θα τα βρούμε με τους μάχιμους εργαζόμενους. Και θέλω να πιστεύω ότι το 80% είναι μάχιμοι. Εργατοπατέρες δεν θα δεχθώ. Ή θα τα βρούμε ή θα πάμε σε κόντρα», απάντησε άμεσα ο κ. Μπέος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου