ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς κλαδική στη Μαγνησία

τρεις-χιλιάδες-εργαζόμενοι-χωρίς-κλα-695324

Αμείβονται βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας

Χωρίς την «ομπρέλα» της κλαδικής σύμβασης βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι στη Μαγνησία σε διάφορους κλάδους που πληρώνονται βάσει της Εθνικής Συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στις περισσότερες βιομηχανίες και βιοτεχνίες οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν έχουν ολοκληρώσει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για να υπογράψουν τις νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις περισσότερες Ομοσπονδίες που βρίσκονται σε μεγάλη «ανηφόρα» πιέζοντας για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που αποτελούν μία «ομπρέλα» για τον κάθε εργαζόμενο προκειμένου να μην υπόκειται σε περικοπές.

Η μείωση των μισθών για τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από νέα κλαδική σύμβαση μπορεί να ξεπεράσει το 30%, ενώ σε επίπεδο επιχειρησιακών συμβάσεων, εάν η αμοιβή είναι υψηλή, πάνω από την κλαδική σύμβαση, τότε η περικοπή που μπορεί να προτείνει ο εργοδότης με τη γραπτή συναίνεση του μισθωτού μπορεί να αγγίξει και το 40%, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων που πλέον αποτελούν παρελθόν σε πολλές επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα το επίδομα γάμου που πολλές επιχειρήσεις το έχουν εξαιρέσει μονομερώς με τους θιγόμενους εργαζόμενους να μπορούν να το επαναδιεκδικήσουν μόνο δικαστικά.

Η λήξη των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε διάφορους κλάδους ήδη έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων αλλά και στην αλλαγή εργασιακού καθεστώτος με άλλες άλλων μορφές ευέλικτης απασχόλησης, όπως μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν τους εργοδότες για τη μονομερή μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και έτσι αποδέχονται αδιαμαρτύρητα το νέο εργασιακό καθεστώς ακόμη και όταν οι αποφάσεις δεν έχουν την έγκρισή τους.

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στο Βόλο αποτελούν σύμφωνα με την εκτίμηση των συνδικάτων το 40% της συνολικής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επίσης το 50% των νέων προσλήψεων γίνεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Συνολικά το τελευταίο εξάμηνο του 2014 στη Μαγνησία καταγράφηκαν περίπου 8.500 συμβάσεις εργασίας με ελαστικές μορφές απασχόλησης με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης να κατέχουν τα «πρωτεία», να ακολουθούν οι συμβάσεις έργου και μετά οι συμβάσεις με απασχόληση εκ περιτροπής (μειωμένο εβδομαδιαίο ωράριο).

Παράλληλα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και το πρόγραμμα Εργάνη, και τους δώδεκα μήνες του 2014 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 10,98% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2013, ενώ επίσης καταγράφηκε κατά 12,77% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Τέλος, μειωμένο κατά 2,72% είναι και το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου