ΤΟΠΙΚΑ

Μικρό ποσοστό παραπομπών της Παιδιατρικής

μικρό-ποσοστό-παραπομπών-της-παιδιατ-747702

Παρά τη σημαντική μείωση προσωπικού ~ Σημαντική η προσφορά της Παιδιατρικής Κλινικής στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία

Οι Λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού είναι οι κύριες αιτίες νοσηλείας παιδιών στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Το 2013 έγιναν 1.721 εισαγωγές στην Παιδιατρική Κλινική, ενώ άλλα 2.827 παιδιά εξετάστηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία. Από το σύνολο των νοσηλευθέντων παραπέμφθηκαν σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο μόνο 48 παιδιά από την Παιδιατρική Κλινική. Η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και η εξασφάλιση πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ τους έχει ως συνέπεια τη μείωση της επιφόρτισης με διακομιδές και νοσηλείες παιδιών στα Τριτοβάθμια Παιδιατρικά τμήματα και άλλων ειδικοτήτων Κλινικές.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στο 6ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Φροντίδας Υγείας και Εκπαίδευσης επιστημονική ομάδα προχώρησε στην περιγραφική αποτύπωση εισαγωγών στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και του ποσοστού διακομιδών σε τριτοβάθμια νοσοκομεία στη διάρκεια του 2013. Η επιστημονική ομάδα αποτελούνταν από την προϊσταμένη της Παιδιατρικής Κλινικής,Σταυρούλα Σβώλου, την αναπληρώτρια προϊσταμένη Μυροφόρα Διαμαντή, τις νοσηλεύτριες της Παιδιατρικής και των Πρόωρων Αρετή Κασιάρα, Βασιλική Αρμπένη, Ιωάννα Τσιλίκη, Ελευθερία Μπαντή, Ευγενία Μουστάκα, Ευαγγελία Βογλίδου, Αικατερίνη Γκουτζούλη, Σταυρούλα Γακίκου και Ευαγγελία Βαλαράκου. Τη μελέτη επέβλεψε η διευθύντρια και επιστημονικά υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής, Αναστασία Αναστασίου – Κατσιαρδάνη.

Η αποτύπωση των εισαγωγών

Το έτος 2013 έγιναν 1.721 εισαγωγές για νοσηλεία που αφορούσαν παιδιά, εκ των οποίων 1.515 στην Π/Δ κλινική και 206 στο τμήμα Πρόωρων. Στα Εξωτερικά Ιατρεία εξετάστηκαν άλλα 2.827 παιδιά εκ των οποίων 1.698 άρρενα. Από το σύνολο των 1721, τα 905 ήταν άρρενα και τα 816 ήταν θήλεα. Από το σύνολο των νοσηλευθέντων στην Παιδιατρική Κλινική παραπέμφθηκαν σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο 48 παιδιά (3,16%).

Κύριες αιτίες νοσηλείας κατηγοριοποιημένες κατά σύστημα ήταν: Α) Λοιμώξεις Αναπνευστικού: 404 νοσηλείες (26,66%), συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων πνευμονιών/βρογχοπνευμονιών (24,57% του συνολικού αριθμού). Β) Λοιμώξεις Γαστρεντερικού: 276 νοσηλείες (18,20%). Γ1) Διάφορες άλλες Ιώσεις που προσβάλλουν πολλά συστήματα: 29 νοσηλείες (1,91%). Γ2) Ιογενείς λοιμώξεις μη καθορισμένης εντόπισης: 196 νοσηλείες (12,93%). Δ) Λεμφαδενίτιδες: 12 νοσηλείες (0,79%). Ε) Προσβολές του Ουροποιητικού-Γεννητικού συστήματος: 104 νοσηλείες (6,86%). ΣΤ1) Προσβολές Κεντρικού Νευρικού Συστήματος μη συμπεριλαμβανομένων των σπασμών: 10 νοσηλείες (0,65%). ΣΤ2) Σπασμοί: 59 νοσηλείες (3,89%). ΣΤ3) Προσβολές και Επιπλοκές Νευρικού και Μυοσκελετικού συστήματος: 7 νοσηλείες (0,46%). Ζ) Μυϊκό σύστημα: 1 νοσηλεία (0,06%). Η) Ενδοκρινολογικά: 15 νοσηλείες (0,99%). Θ) Λοιμώξεις Δέρματος – Αποστήματα διάφορα – Μικροβιαιμίες – Σηψαιμίες – Σοβαρές Λοιμώξεις: 23 νοσηλείες (1,51%). Ι) Παιδικές ασθένειες: 9 νοσηλείες (0,59%). Κ) Ατυχήματα: 89 νοσηλείες (5,87%). Λ) Διάφορες μορφές Αναιμίας: 15 νοσηλείες (0,99%). Μ) Αλλεργίες και Αυτοάνοσα νοσήματα: 67 νοσηλείες (4,41%). Ν) Διάφορα και αταξινόμητα: 42 νοσηλείες (2,77%). Ξ) Άλλης ειδικότητας: 103 νοσηλείες (6,79%). Ο) Κοιλιακός πόνος με εντόπιση στην άνω και κάτω κοιλία: 30 νοσηλείες (1,98%). Π) Χρόνια Νοσήματα (μεταβολικά και κληρονομούμενα): 13 νοσηλείες (0,85%). Ρ) Ερειστικό σύστημα και νοσήματα Συνδετικού ιστού: 7 νοσηλείες (0,46%). Σ) Παιδοψυχιατρικά θέματα: 3 νοσηλείες (0,19%).

Σύμφωνα με την παρουσίαση, η Παιδιατρική (Π/Δ) κλινική στην οποία ανήκει και το τμήμα Πρόωρων, νοσηλεύει παιδιά των οποίων ο αριθμός κυμαίνεται από 1700-2000 ετησίως. Ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, παρίσταται ανάγκη να διακομισθεί σε Π/Δ κλινική Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου της Ελλάδος ή άλλης ειδικότητας κλινική. Τα στοιχεία προέκυψαν από τα βιβλία καταγραφής νοσηλειών διασταυρούμενα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία που διαθέτει το αρχείο της Π/Δ κλινικής Νοσοκομείου Βόλου.

Σκοπός της μελέτης ήτανη καταγραφή του αριθμού νοσηλειών και του αιτίου, για το οποίο εισήχθησαν για νοσηλεία στην Π/Δ κλινική, παιδιά από ένα μεγάλο αριθμό (χιλιάδων), που εξετάστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων.

Σημαντική προσφορά

Η προσφορά της Παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν. Βόλου, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Πρόωρων, είναι σημαντική τόσο για το νομό Μαγνησίας, όσο και για όλη τη Θεσσαλία. Παρά τη σημαντική μείωση του ιατρικού, όπως επισημάνθηκε από την επιστημονική ομάδα κυρίως μόνιμου, προσωπικού της καλείται να νοσηλεύσει, από τις χιλιάδες παιδιών που απασχολούν το ΤΕΠ, έναν σταθερό ετήσιο αριθμό περίπου 1.700 – 2.000 παιδιών, που αντιστοιχεί σε 145-150 παιδιά μηνιαίως.

Απαραίτητη προϋπόθεση η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και η εξασφάλιση πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ τους. Η εντατική εργασία και η υπευθυνότητά τους, συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της επιφόρτισης με διακομιδές και νοσηλείες παιδιών στα Τριτοβάθμια Παιδιατρικά τμήματα, όσο και στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας.

Να τονιστεί ότι το 2ο εξάμηνο υπήρχε μία μόνιμη Παιδίατρος από το σύνολο των 8, υπηρετούντων τα τελευταία χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου