ΤΟΠΙΚΑ

Ακίνητα «φιλέτα» στο Βόλο

ακίνητα-φιλέτα-στο-βόλο-747722

Στο περιουσιολόγιο του Υπουργείου Εργασίας που ψάχνει τρόπο να τα αξιοποιήσει

Ακίνητα και οικόπεδα που η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 9,5 εκ. ευρώ στη Μαγνησία παραμένουν αναξιοποίητα σε μεγάλο βαθμό από το Υπουργείο Εργασίας που την ίδια στιγμή μισθώνει χώρους για να στεγάσει διάσπαρτες υπηρεσίες του. Τα μεγαλύτερα «φιλέτα» προς αξιοποίηση ανήκουν στο ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η μελέτη για την αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εργασίας και των φορέων του στη Μαγνησία αποκάλυψε ακίνητα εγκαταλειμμένα αλλά με μεγάλη αντικειμενική αξία που εάν μέχρι σήμερα είχαν αξιοποιηθεί θα είχαν λύσει σε σημαντικό βαθμό προβλήματα ρευστότητας διαφόρων ασφαλιστικών φορέων.

Οπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας στη Μαγνησία, διττός στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου, είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων και η ελαχιστοποίηση του κόστους ενοικίασης ακινήτων από ιδιώτες. Συνεπώς, θα εκλείψουν και απαράδεκτα φαινόμενα, όπως π.χ. κάποιο ασφαλιστικό ταμείο να μισθώνει κτίριο από ιδιώτη με υπέρογκο μίσθωμα, ενώ υφίσταται γειτονικό, ιδιόκτητο κτίριο άλλου ασφαλιστικού ταμείου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Αυτό μάλιστα που υποχρέωσε το Υπουργείο Εργασίας να εξετάσει εξονυχιστικά την περίπτωση της Μαγνησίας είναι ότι στο Βόλο όπου καταγράφονται όλα τα μισθωμένα κτίρια για τις ανάγκες του Υπουργείου και των υπηρεσιών του, καταγράφεται μία από τις υψηλότερες τιμές ανά τ.μ. στα κτίρια που νοικιάζει για τις ανάγκες του το Υπουργείο Εργασίας με 7,03 ευρώ ανά τ.μ

Η υψηλότερη τιμή ανά τ.μ. παρατηρείται στο νομό Ζακύνθου με 8,33 ευρώ το τ.μ., ακολουθεί ο νομός Λευκάδας με 7,17 ευρώ/τ.μ., η Μαγνησία ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Πιερίας το καταβαλλόμενο ενοίκιο είναι μόλις 2,29 ευρώ/τμ.

Με την ηλεκτρονική βάση «ΕΣΤΙΑ» που έχει συσταθεί επιδιώκεται καταρχήν η αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου και των φορέων του, μέσω της ορθολογικής και συντονισμένης παρακολούθησης, της εξοικονόμησης δαπανών.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες του Υπουργείου στο Βόλο εξετάζεται σχέδιο

συστεγάσεων υπηρεσιών των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, σε ήδη διαθέσιμους χώρους υφιστάμενων υπηρεσιών, καθώς και μια δεύτερη πιο συγκροτημένη αυτή τη φορά πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης ενοικίων.

Μέχρι σήμερα αυτό που είχε παρατηρηθεί ήταν η αποσπασματική, ημιτελής και πρόχειρη αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας που ωστόσο δεν είχε άμεσα αποτελέσματα ούτε φυσικά ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες ειδικά τους ασφαλισμένους παρά το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ στη Μαγνησία διαθέτουν μία σημαντική ακίνητη περιουσία σε κτίρια και οικόπεδα «φιλέτα» που θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική ανόρθωση και την εισροή εσόδων στο δημόσιο κορβανά.

Μεγάλα φιλέτα

Ο ασφαλιστικός φορέας του ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ στη Μαγνησία είναι οι διαχειριστές αρκετών ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο και ειδικότερα στο Υπουργείο Εργασίας. Παρά ωστόσο την σημαντική ακίνητη εξουσία, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες μισθώνουν και άλλα κτίρια για τις ανάγκες τους χωρίς ποτέ να έχουν σκεφτεί συστέγαση υπηρεσιών προκειμένου να αποφεύγεται η οικονομική αιμοραγία.

Το Υπουργείο Εργασίας πολύ σύντομα αναμένεται να βάλει φρένο σε αυτό.

Το Υπουργείο Εργασίας συνολικά διαθέτει στη Μαγνησία 11 ακίνητα, συνολικού εμβαδού 9.615 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με την μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο χρονικό διάστημα. Η αντικειμενική αξία αυτών των ακινήτων συνολικά έχει υπολογιστεί στα 9.544.697,10 ευρώ.

Επίσης το Υπουργείο Εργασίας μισθώνει 11 ακίνητα, καταβάλλοντας ενοίκιο κάθε μήνα συνολικά 9.512,62 ευρώ, δηλαδή πληρώνει ετησίως 115.000 ευρώ σε μισθώματα.

Η ακίνητη περιουσία μεταφράζεται σε οικόπεδα και ακίνητα κτίρια. Τα περισσότερα τα διαθέτουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και ακολουθεί ο ΟΑΕΔ στον οποίο φυσικά έχει περάσει η κυριότητα και της ακίνητης περιουσίας που είχε ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Εστίας.

Ετσι στο Βόλο μετά τη μελέτη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας έχουν καταγραφεί στα ιδιόκτητα κτίρια, το κτίριο που στεγάζει το Περιφερειακό γραφείο ΤΣΑΥ Βόλου στην Δαλεζίου 1, ένα οικόπεδο στην οδό Ζαλόγγου – Οικονόμου εμβαδού 1.741 τ.μ που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στα 770.295 ευρώ.

Το κτίριο του ΕΚΒ, που ανήκει στον ΟΑΕΔ είναι συνολικού εμβαδού 235 τ.μ. και η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στα 628.509 ευρώ, το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αλμυρού που είναι εμβαδού 447 τ.μ με αντικειμενική αξία 295.374 ευρώ.

Ιδιόκτητο είναι επίσης το κτίριο που στεγάζεται η ΕΠΑΣ Βόλου, 14.441 τ.μ. με αντικειμενική αξία 6.037.617,97 ευρώ, ένα διαμέρισμα στην οδό Αντωνοπούλου 1 εμβαδού 351 τ.μ. με αντικειμενική αξία 68.586 ευρώ, το ακίνητο που στεγάζει το ΤΣΜΕΔΕ Βόλου με εμβαδό 438 τ.μ. και αντικειμενική αξία 145.846,66 ευρώ , το κτίριο του ΟΑΕΕ στη Ροζού που η αντικειμενική του αξία υπολογίζεται στα 455.330,40 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Θρακών 2.286 τ.μ. με αντικειμενική αξία στα 5.098,501,09 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία που είναι 2.022 τ.μ. και η αντικειμενική αξία υπολογίζεται στα 662,274 ευρώ, ένα ισόγειο γραφείο στην οδό Κοραή που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει καταγραφεί στα 75.240 ευρώ. Επίσης οικόπεδα, ένα στην οδό Ι. Καρτάλη 24 με αντικειμενική αξία 351.135,94 ευρώ, ένα με παλιά κτίσματα στην Αγριά, με αντικειμενική αξία 392.781,80 ευρώ καθώς και ένα ισόγειο κτίριο με υπόγειο στην Αγριά, που η αξία του είναι στα 227.963,16 ευρώ και ένα οικόπεδο επίσης ιδιόκτητο στην οδό Κύπρου εμβαδού 3602 τ.μ. που έχει υπολογιστεί η αντικειμενική του αξία στα 672.941,63 ευρώ.

Πληρώνει και μισθώματα…

Μόνο το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε πληρώνει συνολικά το χρόνο 115.000 ευρώ για διάφορα κτίρια τα οποία είναι ενοικιαζόμενα.

Ειδικότερα σε ενοικιαζόμενο κτίριο στη Βασσάνη πληρώνει το ΙΚΑ για το αρχείο του, επίσης μίσθωμα πληρώνεται για τον ΟΠΑΔ και το ΤΑΠΙΤ καθώς και η Επιθεώρηση Εργασίας και το ΣΕΠΕ.

Συνολικά το Υπουργείο Εργασίας μισθώνει επτά ακίνητα στη Μαγνησία με συνολικό εμβαδό 9.512,62 ευρώ.

Η αντικειμενική αξία του κτιρίου στη Νέα Ιωνία υπολογίζεται στα 662,274 ευρώ

Το κτίριο του ΟΑΕΕ στη Ροζού εκτιμάται στα 455.330,04 ευρώ

Το κτίριο του ΕΚΑ είναι ιδιόκτητο και ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας

Ιδιόκτητο το κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Θρακών επίσης ανήκει στην ακίνητη περιουσία του Υπουργείου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου