ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε πρόστιμα για αποδείξεις από την εφορία σε καταστήματα

πέντε-πρόστιμα-για-αποδείξεις-από-την-750364

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις εορτές των Χριστουγέννων

Πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων έκοψε η Εφορία Βόλου προχθές σε καταστήματα εστίασης και υπόδησης. Σε έλεγχο συνεργείου στην αγορά του Βόλου σε τουλάχιστον τέσσερις – πέντε περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι καταστηματάρχες δεν έκοβαν αποδείξεις.

Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, καθώς για κάθε παράβαση είναι 200 ευρώ. Με αφορμή τις εορτές των Χριστουγέννων οι έλεγχοι θα αυξηθούν. Η Εφορία Βόλου έλαβε εγκύκλιο από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που ζητάει εντατικοποίηση των ελέγχων.

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών.

Καθήκον της πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτικού κοινού, είναι να προβαίνει σε ελέγχους αναφορικά με την τήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της αγοράς».

Οι έλεγχοι γίνονται με στόχο την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών. «Οι επιτηδευματίες πρέπει να ελέγχονται για την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις, την επισήμανση των τροφίμων, την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου από το αναγραφόμενο, την έκδοση νομίμων παραστατικών στοιχείων, την ελλιπή στάθμιση, κάθε άλλη παράβαση του Νόμου 4177/13» προσθέτει.

Σύμφωνα με το υπουργείο «Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης κρεάτων και οπωρολαχανικών και στη διακίνηση των προϊόντων αυτών προς τις περιφερειακές και τοπικές αγορές για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.

Τα κέντρα αυτά, ως γνωστόν, αποτελούν τη βάση διαμόρφωσης των τιμών μέχρι τον τελικό καταναλωτή και γι’ αυτό θα πρέπει οι έλεγχοι να γίνονται με στόχο την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών και κάθε αθέμιτης ενέργειας, με σκοπό την κερδοσκοπία, το παρεμπόριο και την φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις, υποτιμολογήσεις, πλαστά και ανειλικρινή παραστατικά, μη έκδοση παραστατικών, ελληνοποιήσεις εισαγωγών, κ.λ.π.) προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου