ΤΟΠΙΚΑ

Μελομακάρονα με το κομμάτι!

μελομακάρονα-με-το-κομμάτι-750500

Απαισιοδοξία στα ζαχαροπλαστεία ~ Χωρίς γλυκά στις γιορτές, δίχως …κόλλυβα στα μνημόσυνα, σχολιάζουν οι ζαχαροπλάστες

Τρύπιος κουμπαράς είναι τα ζαχαροπλαστεία στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία. Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει απώλειες στους επαγγελματίες του κλάδου έως και 50%. Στον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης ο τζίρος βαίνει μειούμενος. Οι πελάτες έφτασαν να ζητούν μελομακάρονα με ποσά της τάξεως των 2,80 ευρώ όταν το κιλό κοστίζει από 8 έως 10 ευρώ στα καταστήματα. Αποχωρούν από τα ζαχαροπλαστεία με πέντε – έξι φοινίκια στο κουτί, ίσα ίσα για τη μυρουδιά, τη λιγούρα ή το καλό.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Καταστηματαρχών Βόλου, Αχιλλέας Πιλάτος, τονίζει ότι «θα σφίξουν και άλλο τα πράγματα». Τα μηνύματα των επαγγελματιών του κλάδου δεν είναι θετικά. Αν και ο κόσμος μπαίνει στα ζαχαροπλαστεία, ωστόσο δεν ψωνίζει, τουλάχιστον όπως σε άλλες εποχές.

«Οι μέρες που είναι νεκρές σε δουλειά δεν μπορούν να αναπληρωθούν από την κίνηση των Χριστουγέννων. Στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία έχουν ήδη κατεβάσει ρολά πέντε – έξι ζαχαροπλαστεία. Τα καταστήματα που αντέχουν στην κρίση είναι αυτά που λειτουργούν οικογενειακά και δεν πληρώνουν ενοίκια» προσθέτει.

Ο κ. Πιλάτος λέει ότι η κρίση τσάκισε τους επαγγελματίες του κλάδου που τους βρήκε με ανοίγματα. «Εμάς τα μηχανήματα για να δουλέψουν κοστίζουν πολλά λεφτά. Δεν είναι απλό να ανοίξεις ένα ζαχαροπλαστείο. Δεν είναι τυχαίο που επαγγελματίες του κλάδου ήταν σε θέση επί δέκα, δεκαπέντε, είκοσι χρόνια να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και τώρα να βλέπεις ότι χρωστούν ένα, δύο, τρία χρόνια ΤΕΒΕ. Δεν βγαίνουν» συμπλήρωσε.

Οι γιορτές τελείωσαν για τους ζαχαροπλάστες. Ο κ. Πιλάτος εξηγεί ότι «το βράδυ δεν γιορτάζει ο κόσμος. Μόνο την ημέρα παίρνουν μετρημένα γλυκά, μετρώντας τα κομμάτι – κομμάτι για να κεράσουν στο γραφείο. Και άντε να προσθέσουν στα ψώνια άλλα πέντε κομμάτια- γλυκά για απροειδοποίητες επισκέψεις στο σπίτι».

Τα ζαχαροπλαστεία μπαίνουν τελικά μέσα ακόμη και από αυτό το κομματάκι που θα βγει παραπάνω στο ζύγισμα όταν οι πελάτες θα ζητήσουν 3 ευρώ γλυκά. «Τα δίνουμε και ας βγαίνουν παραπάνω. Εχουμε πελάτες που τους γνωρίζουμε είκοσι χρόνια. Σήμερα έρχονται και μας λένε ότι δεν έχουν κόλλυβα για να φτιάξουν στο μνημόσυνο. Λόγω του εθίμου, τους φτιάχνουμε ένα δισκάκι για το καλό» κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου