ΤΟΠΙΚΑ

Μοχλός ανάπτυξης οι τοπικές γεύσεις

μοχλός-ανάπτυξης-οι-τοπικές-γεύσεις-750515

Η διάσημη σεφ και συγγραφέας Μαρία Εκμεκτσίογλου τόνισε από το Βόλο ότι οι γεύσεις λειτουργούν ως γέφυρα φιλίας

Τη σημασία της προβολής των τοπικών γεύσεων, σε συνάρτηση με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, υπογράμμισε χθες η Μαρία Εκμεκτσίογλου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βόλο. Η διάσημη σεφ και συγγραφέας, παρουσίασε χθες, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Volos Palace, το καινούργιο της βιβλίο «Με άρωμα κανέλας» και μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις γεύσεις που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά μας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Μίνωας» και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Θηλέων Βόλου.

Η κ. Εκμεκτσίογλου υπογράμμισε ότι «πάνω σε ένα τραπέζι υπογράφονται οι μεγαλύτερες συμφωνίες και οι πολιτικές καταστάσεις λύνονται και δένονται και αυτές, πάνω σε ένα τραπέζι με ωραία εδέσματα, αρώματα και μπαχαρικά».

Ιδιαίτερα αγαπητή είναι στη γείτονα η πρέσβειρα των Ελληνικών γεύσεων, η οποία υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι δομημένες πάνω στη φιλία. «Με αγαπούν, με εκτιμούν υπερβολικά και βλέπω με τι εκτίμηση και σεβασμό με αντιμετωπίζουν όλοι. Παλιά υπήρχαν γεγονότα άσχημα, υπήρξε πόλεμος, υπήρξαν τραγικές καταστάσεις, αυτά όμως έμειναν πια στο παρελθόν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι γεύσεις μπορούν κάλλιστα να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά μας σε εποχές κρίσης, ενώ όπως τονίζει η κ. Εκμεκτσίογλου «υπάρχει κρίση, αυτό είναι δεδομένο. Και η Τουρκία έχει περάσει μεγάλη κρίση. Δεν είχαμε πάντα στο τραπέζι μας αστακούς, ψάρια, γαρίδες και καραβίδες. Είχαμε και φακές, γεμιστά ή ρεβίθια, αλλά καλομαγειρεμένα. Αρκεί να έχεις αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και να αγαπάς αυτούς, για τους οποίους θα μαγειρέψεις».

Η διάσημη σεφ δήλωσε ενθουσιασμένη από το Βόλο, τον οποίο έχει επισκεφτεί κατ’ επανάληψη, διότι ο μεγάλος της γιος υπηρέτησε εδώ τη στρατιωτική του θητεία, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την εντυπωσίασαν οι τοπικές γεύσεις, το τσίπουρο και το μεράκι των ανθρώπων που μαγειρεύουν. «Είναι πολύ ωραίο αυτό που βλέπω, ότι ο κόσμος σιγά-σιγά επιμένει και διαλέγει εντόπια προϊόντα κι αυτό είναι πάρα πολύ βασικό για μια χώρα» όπως υπογράμμισε η ίδια.

Οι συμβουλές της για ευπρόσωπο και κυρίως όχι πολυέξοδο εορταστικό τραπέζι, είναι δυο κλαδάκια, λίγα λουλούδια, μερικά κόκκινα κεράκια, κορδέλα με το ίδιο χρώμα, πιτούλες με πράσο και τυρί, ένα κοτόπουλο, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για δύο ή τρία διαφορετικά εδέσματα. «Για να μαγειρέψεις όμορφα και να προσφέρεις αγάπη στη μαγειρική, σου χρειάζονται δύο πράγματα. Να μαγειρεύεις όμορφα γιατί έχεις απέναντί σου κάποιον που αγαπάς και χρειάζεται να έχεις και κάποιον να σε αγαπάει, για να πλύνει μετά τα πιάτα» επεσήμανε με πλατύ χαμόγελο η επιτυχημένη σεφ, η οποία έδωσε με χιούμορ το γευστικό στίγμα της καθημερινότητάς της, αποκαλύπτοντας παράλληλα το μυστικό της επιτυχίας της.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου