ΤΟΠΙΚΑ

Χάρισαν τα μαλλιά τους σε άρρωστα παιδάκια, δυο αδελφούλες από το Βόλο

χάρισαν-τα-μαλλιά-τους-σε-άρρωστα-παιδ-753403

Οι μαθήτριες του 21ου Δημοτικού Σχολείου Εβελίνα και Διώνη Βενέτη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα «Donate hair-donate love»

Πρότυπα κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν δύο μικρά κοριτσάκια από το Βόλο, τα οποία αποφάσισαν να κόψουν τα μακριά τους μαλλιά, προκειμένου να τα δωρίσουν σε παιδάκια που πάσχουν από καρκίνο. Η 8χρονη Εβελίνα και η 6χρονη Διώνη Βενέτη, έκοψαν τα μαλλιά τους, προκειμένου να γίνουν περούκες που θα δοθούν δωρεάν σε Ελληνικά Ιδρύματα για παιδιά με καρκίνο. Εχοντας την αρωγή και την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών τους, Νίκου Βενέτη και Μαρκέλλας Λαγογιάννη-Βενέτη, οι δύο αδελφούλες έδωσαν μάθημα ζωής, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι μια απλή διαδικασία, μπορεί να προσφέρει χαμόγελο σε δεκάδες άρρωστα παιδάκια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία «Donate hair-donate love» που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, ενέπνευσε τις δύο μαθήτριες του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, οι οποίες δώρισαν τα μαλλιά τους με πολύ αγάπη στα παιδάκια που τα χρειάζονται.

Η επιθυμία της 8χρονης Εβελίνας να κόψει τα μαλλιά της, εκφράστηκε πριν από αρκετό καιρό, όταν πληροφορήθηκε από τη μητέρα της, την ύπαρξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. «Κάποια στιγμή, σε μια αναζήτηση στο ίντερνετ διαπίστωσα ότι μια κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη, η Μελίνα Κωνσταντινίδη έκοψε τα μαλλιά της και τα έστειλε στο εξωτερικό, για να γίνουν περούκες, που θα δοθούν δωρεάν σε παιδιά με καρκίνο. Επικοινώνησα με την κοπέλα, η οποία μου έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και έκτοτε επικοινωνούμε μέσω facebook» όπως αναφέρει η μητέρα των κοριτσιών.

Οι αρχές της αλληλεγγύης, με τις οποίες γαλουχήθηκαν οι δύο αδελφούλες, απέδωσαν καρπούς, που μεταφράζονται σε δεκάδες κοινωνικές πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται σε οικογενειακό επίπεδο για τους απόρους. Σε κάθε κάλεσμα αλληλεγγύης, τα δύο κοριτσάκια δίνουν με συγκινητική προθυμία το «παρών» αποδεικνύοντας ότι η κοινωνική ευαισθησία ξεκινάει από μικρή ηλικία.

Οι γονείς τους, τους εμφύσησαν από νωρίς τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, που κάνουν περήφανο τον οικογενειακό τους περίγυρο. Η γιαγιά των κοριτσιών, Ελένη Βενέτη, δηλώνει «υπερήφανη» για τις εγγονές της, ενώ όπως υπογραμμίζει με συγκίνηση «είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση να βλέπω τις ευαισθησίες των εγγονιών μου και είμαι πολύ περήφανη, προσθέτει, για τις εγγονές και τα παιδιά μου». Η κ. Βενέτη, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο το 2001, έδωσε γενναία μάχη προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα κι όπως τονίζει χαρακτηριστικά «ήθελα να το παλέψω και πιστεύω ότι τα κατάφερα, έκανα επέμβαση και χημειοθεραπείες, έχασα τα μαλλιά μου εκείνο το διάστημα, αλλά ήμουν προετοιμασμένη γι’ αυτό που θα αντιμετωπίσω. Είμαι, λοιπόν, χαρούμενη διότι τα παιδιά μου δίνουν το καλό παράδειγμα και με συγκινεί η πρωτοβουλία των εγγονών μου να δωρίσουν τα μαλλάκια τους στα παιδάκια που είναι άρρωστα».

Ευαίσθητα κοριτσάκια

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 8χρονη Εβελίνα, μαθήτρια της Γ’ Δημοτικού, υπογραμμίζει ότι «η μητέρα μου, μου μίλησε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και όταν το πληροφορήθηκα, θέλησα αμέσως να βοηθήσω τα άρρωστα παιδάκια, για να έχουν και αυτά την ευκαιρία να αποκτήσουν μαλλιά, μέχρι να μεγαλώσουν τα δικά τους. Τα έχω ξανακόψει κι άλλες φορές τα μαλλιά μου, αλλά είναι η πρώτη φορά που τα κόβω για ένα τόσο σημαντικό σκοπό» επισημαίνει η ίδια, για να προσθέσει ότι «αισθάνθηκα πολύ όμορφα και πιστεύω ότι πρέπει όλοι να βοηθάμε τα παιδάκια που έχουν πρόβλημα». Η έντονα ευαισθητοποιημένη μαθήτρια, τονίζει ότι στεναχωριέται όταν βλέπει άρρωστα παιδάκια, προτρέποντας τους πάντες «να κάνουν μια καλή πράξη, δωρίζοντας τα μαλλιά τους για τον ίδιο σκοπό».

Με ανάλογα συναισθήματα συμμετείχε στην προσπάθεια η 6χρονη Διώνη, η οποία ακολούθησε το παράδειγμα της αδελφής της, σε μια συμβολική κίνηση προσφοράς και αλληλεγγύης. Είναι μαθήτρια της Α’ τάξης και όπως αναφέρει «το έκανα για τα παιδάκια που έχουν καρκίνο και είναι άρρωστα. Οταν τα έκοψα, ένιωσα ότι πονούσα και σκεφτόμουν τα παιδάκια που δεν έχουν μαλλάκια, γιατί είναι άρρωστα». Το «μπράβο» που εισέπραξε από τη δασκάλα και τους συμμαθητές της, όπως άλλωστε και η μεγαλύτερη αδελφή της, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ηθική επιβράβευση για τη μικρή μαθήτρια, η οποία τονίζει ότι «πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τα παιδάκια που έχουν πρόβλημα και να τους δώσουμε μια ευκαιρία, για να γίνουν καλά». Παράλληλα, δηλώνει απερίφραστα ότι θα ξανακόψει τα μαλλιά της για τον ίδιο σκοπό, όταν μακρύνουν.

Τα δύο κοριτσάκια έχουν αναπτύξει δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες και πηγαίνουν στο κολυμβητήριο. Παράλληλα, η 8χρονη Εβελίνα ασχολείται ενεργά και με τον Προσκοπισμό, ενώ όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «μου αρέσει, γιατί βοηθάμε τους ανθρώπους και κάνουμε ωραία πράγματα».

Πρωτοβουλία αγάπης

Η διαδικτυακή καμπάνια «Donate hair-donate love» («Δώρισε μαλλιά – δώρισε αγάπη») ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, από την 23χρονη σπουδάστρια μαγειρικής Μελίνα Κωνσταντινίδη. Ηταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα αγάπης, ώστε έγινε η αφορμή να συσταθεί Οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τον ίδιο σκοπό. Ηδη υπάρχουν 300 δωρητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα συνεργαζόμενα κομμωτήρια, τα οποία προσφέρουν δωρεάν κούρεμα σε όσους θέλουν να κόψουν τα μαλλιά τους, για τον ίδιο σκοπό.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες στην Ελλάδα, όταν δημιουργήθηκα μια ομάδα στο facebook, που αποτέλεσε τον προπομπό του υπό σύσταση οργανισμού «Donate hair-donate love». Η νεαρή Μελίνα, η οποία είναι «ψυχή» της πανελλαδικής προσπάθειας, ομολογεί ότι «ξύπνησα ένα πρωί και αντιλήφθηκα ότι μπορώ να το κάνω, διότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από αυτή τη βοήθεια. Υπάρχουν χώρες στο εξωτερικό που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών, οπότε αναρωτήθηκα «γιατί όχι». Εχω φίλους και συγγενείς που αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα και αποφάσισα να βοηθήσω τα άρρωστα παιδιά».

Μόλις λάβει νομική υπόσταση ο Οργανισμός και ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, θα συγκεντρωθούν οι δωρεές μαλλιών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου να δοθούν σε Ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει περούκες. Στο μεταξύ, όσοι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επισκεφθούν τη διαδικτυακή σελίδα donatehair.gr, όπου «υπάρχουν όλες οι φόρμες επικοινωνίας και οι πληροφορίες για τη διαδικασία» υπογραμμίζει η Μελίνα Κωνσταντινίδη.

Οι περούκες που θα κατασκευαστούν από τα μαλλιά των δωρητών, θα διανεμηθούν δωρεάν σε δεκάδες παιδάκια που έχουν ανάγκη από ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά, για να συνεχίσουν τον γενναίο αγώνα τους.

Προϋποθέσεις δωρεάς

Οι προϋποθέσεις δωρεάς για την Ελληνική καμπάνια είναι οι εξής: Το μήκος των μαλλιών πρέπει να είναι 20 εκατοστά και άνω. Μαλλιά γίνονται αποδεκτά είτε στο φυσικό τους χρώμα, είτε είναι βαμμένα με φυτικές βαφές και χένα. Επίσης είναι αποδεκτές: Κοτσίδες κομμένες χρόνια πριν, αρκεί να ήταν καλά διατηρημένες χωρίς υγρασία. Μαλλιά με γκρίζες ή λευκές τρίχες. Μαλλιά με διαφορετικό μήκος, αρκεί το μεγαλύτερο μέρος τους να αγγίζει τα 20 εκατοστά. Αφού κοπούν τα μαλλιά και στεγνώσουν, πρέπει να τοποθετηθούν σε αεροστεγή σακούλα όπως είναι αυτή των τροφίμων. Τα κομμωτήρια που κουρεύουν τους δωρητές, θα αποστείλουν τα μαλλιά όταν ο Οργανισμός είναι έτοιμος και πρέπει να καταγράψουν τα εξής στοιχεία του δωρητή: Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση, για να αποσταλεί επιβεβαίωση παραλαβής και ευχαριστήρια επιστολή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου