ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι των Βολιωτών

εισαγόμενα-φρούτα-και-λαχανικά-στο-τρ-753535

Κηπευτικά από το Διμήνι, ντομάτες από την Κρήτη, τζίντερ από την Κίνα και φρούτα από τη Λατινική Αμερική συνυπάρχουν πλέον στις προθήκες τοπικών οπωροπωλείων, δείχνοντας την τάση που επικρατεί στην αγορά. Εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ γεύσεων και χρωμάτων, που προσελκύει τα βλέμματα των καταναλωτών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Βολιωτών είναι φειδωλοί στις αγορές τους, προμηθεύονται κατά κύριο λόγο τα λαχανικά της ημέρας, αλλά δεν λείπουν, ακόμη και σε εποχές κρίσης, οι εξαιρέσεις στον κανόνα, οι λάτρεις, δηλαδή, των εξωτικών γεύσεων.

Στην γκάμα των εισαγόμενων προϊόντων καταγράφονται το φινόκιο, το τζίντζερ, το σέλερι, το ραντίτσιο, που προέρχονται κατά βάση από την Ιταλία. Το τζίντερ, αντίστοιχα, που κερδίζει διαρκώς έδαφος για τις αντιοξειδωτικές του ικανότητες, εισάγεται από την Κίνα, ενώ ο ανανάς, οι μπανάνες και το μάνγκο από τη Λατινική Αμερική.

Ο ανανάς προέρχεται κατά βάση από το Εκουαδόρ και πωλείται γύρω στα 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ στο μάνγκο υπάρχουν διαβαθμίσεις τιμών, ανάλογα με το μέσο μεταφοράς. Η τιμή πώλησης στα μάνγκο που μεταφέρονται με πλοίο μπορεί να φτάσει έως και 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα μάνγκο by air που μεταφέρονται αεροπορικώς, είναι πολύ ακριβότερα και η τιμή πώλησης τριπλάσια. «Πληρώνουμε στην κυριολεξία τα αεροπορικά εισιτήρια για να έρθουν από το Περού», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Τσιβίκης, ιδιοκτήτης τοπικού οπωροπωλείου.

Παράλληλα με τα εγχώρια προϊόντα διατίθενται προς πώληση και τα εισαγόμενα «γιατί τα ζητάει ο κόσμος», όπως αναφέρει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι: «στα κηπευτικά κυριαρχούν τα τοπικά προϊόντα».

Κρεμμύδια από το Περίβλεπτο, μαρούλια, πράσα, παντζάρια, μπρόκολα, μυρωδικά και κουνουπίδια από το Διμήνι, πορτοκάλια από την Αργολίδα, ντομάτες από την Κρήτη και μήλα από το Πήλιο, δίνουν το στίγμα της πλούσιας τοπικής και εγχώριας παραγωγής, που κυριαρχεί στην γκάμα των προϊόντων, τα οποία προορίζονται προς πώληση.

Η αντιστοιχία πώλησης μεταξύ εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων είναι ενενήντα προς δέκα, ενώ παράλληλα είναι σταθερή η κίνηση στις μπανάνες και τον ανανά, που διαθέτουν ένθερμους φίλους. Σε γενικότερο επίπεδο, πάντως, «εξυπακούεται ότι η κίνηση έχει μειωθεί, ο κόσμος ψωνίζει μόνο τα είδη της ημέρας, ενώ όσοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, ψωνίζουν διάφορα είδη, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν», όπως υπογραμμίζει ο Βολιώτης οπωροπώλης.

Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι η νοοτροπία του κόσμου έχει αλλάξει, και παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη του κόσμου, εντούτοις, ζητούν και διαφορετικές γεύσεις, παρότι οι ποσότητες των εισαγόμενων προϊόντων που πωλούνται, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα εγχώρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου