ΤΟΠΙΚΑ

Αποσύρθηκαν 790 πινακίδες κυκλοφορίας

αποσύρθηκαν-790-πινακίδες-κυκλοφορίας-753539

Λόγω οικονομικής αδυναμίας Βολιωτών

Τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, φόρος πολυτελείας, ΚΤΕΟ, καύσιμα, τα πάγια έξοδα συντήρησης των αυτοκινήτων συγκεντρώνουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους και οδηγούν στην κατάθεση πινακίδων με αμείωτο ρυθμό, στον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης.

Μέχρι και το Νοέμβριο, εκατοντάδες Βολιώτες απέσυραν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα έξοδά τους, κλείδωσαν το αυτοκίνητο στο γκαράζ και χρησιμοποίησαν άλλα μέσα μετακίνησης. Δυσανασχετημένοι από τους επαχθείς φόρους, έβαλαν στην καθημερινότητά τους ακόμη και το ποδήλατο, προκειμένου να αποφύγουν τη δυσβάσταχτη φορολογία.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, 790 πινακίδες κατατέθηκαν στην Εφορία Βόλου. Στο Τμήμα Αυτοκινήτων, το αρχείο μετρά χιλιάδες πινακίδες, με αυτές και των παλαιότερων χρόνων, που περιμένουν ακόμη τον ιδιοκτήτη τους.

Το αρχείο καταγράφει πινακίδες κυκλοφορίας που κατατέθηκαν από τα έτη 2011 και 2012 ακόμη και τρία – δύο αντίστοιχα χρόνια μετά, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν παρουσιαστεί στην Εφορία για να τις πάρουν πίσω.

Τα τέλη, που καταβάλλονται μέχρι και την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου, δεν αποτελούν παρά αφορμή για την απόσυρση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εφορία, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κάτοικοι Ι. Χ. έχουν υποστεί σημαντική ζημία από το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διατήρηση του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Τις μέρες πληρωμής των τελών, οι ιδιοκτήτες οχημάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι χαρακτηριστικό ότι αντιδρούν με αψυχολόγητες ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε το παράδειγμα Βολιωτών που από τη μία ενόψει των τελών κατέθεταν τις πινακίδες τους και από την άλλη τον Ιανουάριο πήγαιναν και τις έπαιρναν πίσω. Οι κάτοχοι των Ι. Χ. δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Σε μία προσπάθειά του πάντως να περιορίσει το φαινόμενο της απόσυρσης των πινακίδων κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να πληρώσουν για τα τέλη του 2014 μόνο το ποσό που αντιστοιχεί για τους μήνες που απομένουν μέχρι τέλος του χρόνου και που το αυτοκίνητο θα ήταν σε κίνηση.

Για τα προηγούμενα έτη, τα τέλη πληρώνονταν διπλά με εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού (συμπεριλαμβανομένου του προστίμου).

Για να παραλάβει κανείς πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας, χρειάζεται να έχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αντίγραφο του αποδεικτικού κατάθεσής τους, ταυτότητα ή εξουσιοδότηση για την περίπτωση που υπάρχει συνιδιοκτήτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου