ΤΟΠΙΚΑ

Μειώνεται το ενεργειακό κόστος στη Χαλυβουργία

μειώνεται-το-ενεργειακό-κόστος-στη-χα-753547

Στο ΦΕΚ το μέτρο της διακοψιμότητας

Ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη Χαλυβουργία και σε άλλες ενεργοβόρες μονάδες. Περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το ετήσιο όφελος για τις βιομηχανίες από την εφαρμογή τoυ μέτρου της διακοψιμότητας.

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες ενεργοποιείται το μέτρο της αντιστάθμισης μέρους του κόστους που υφίστανται μεγάλες βιομηχανικές μονάδες από την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της επιβάρυνσης από τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Το μέτρο έχει ζητηθεί μετ’ επιτάσεως από τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας και άλλες χαλυβουργικές που δίνουν τον αγώνα να παραμείνουν όρθιες απέναντι σε έναν σκληρό ανταγωνισμό στον τομέα του χάλυβα.

Οι βιομηχανίες υψηλής τάσης όπως η Χαλυβουργία Θεσσαλίας σε Βόλο και Βελεστίνο θα διακόπτουν τη λειτουργία τους για κάποιες ώρες αιχμής, προκειμένου να μην υπερφορτώνεται το σύστημα, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Η βιομηχανία θα αποζημιώνεται με εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνει για τις ώρες που δεν λειτούργησε.

Σε μελέτη πάντως που έγινε με εντολή της Ένωσης ενεργοβόρων Βιομηχανιών καταγράφεται ότι η ελληνική βιομηχανία εντάσεως ενέργειας έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βιομηχανίες των εξεταζόμενων χωρών, καθώς καταβάλλει υψηλότερο τίμημα για την ηλεκτρική ενέργεια από εκείνο των ανταγωνιστών της.

Το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα για τη βιομηχανία παραμένει αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις συγκρινόμενες χώρες, ακόμα και μετά την εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνηθεισών εκπτώσεων και πρόσθετων αντισταθμίσεων που γίνονται το 2014, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικός παράγοντας της ανταγωνιστικότητας, προπάντων της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας, καθώς αποτελεί το 20% – 40% του κόστους παραγωγής ή μεταποίησης ανάλογα με τον κλάδο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η κάμψη στις εξαγωγές των ελληνικών χαλυβουργιών . Το πρώτο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2014 σημειώθηκε μείωση κατά 21,2%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εξαγωγές του 2013. Ιδιαίτερα προς την Αλγερία, την κύρια αγορά για τις εξαγωγές των χαλυβουργιών της Νότιας Ευρώπης, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 50%, ενώ οι εξαγωγές των ιταλικών χαλυβουργιών αυξήθηκαν κατά 40,3%, των ισπανικών κατά 37,6% και των πορτογαλικών κατά 3,1%. Σε σύγκριση με τις μέσες μηνιαίες εξαγωγές του έτους 2011 στην Αλγερία, οι εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 74,9%, ενώ, σε έντονη αντίθεση, αυξήθηκαν θεαματικά οι εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ιταλίας κατά 159,0%, της Ισπανίας κατά 63,3% και της Πορτογαλίας κατά 25,8%.

Η καθίζηση των εξαγωγών των ελληνικών χαλυβουργιών και η ταυτόχρονη θεαματική άνοδος των εξαγωγών των άλλων χωρών στην αγορά της Αλγερίας, επιβεβαιώνουν το μέγεθος του μειονεκτήματος των ελληνικών χαλυβουργιών, λόγω του πολύ υψηλότερου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, που επιβαρύνει την παραγωγή των προϊόντων τους έναντι του αντίστοιχου κόστους των ανταγωνιστριών χαλυβουργιών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου