ΤΟΠΙΚΑ

Ερχονται νέες θεραπείες για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας

ερχονται-νέες-θεραπείες-για-τους-πάσχ-753664

Ελπίδες ότι άμεσα θα είναι στη διάθεση των ατόμων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας δύο νέες θεραπείες, γεννούν οι ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βόλο, με πρωτοβουλία της Πανθεσσαλικής Ένωσης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Στην πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας και το τοπικό παράρτημα δίνουν τη μάχη, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα των ατόμων που νοσούν από σκλήρυνση και να πειστεί η πολιτεία να νομοθετήσει για την ανακούφισή τους.

Ο σύλλογος αριθμεί περίπου 350 μέλη , από τα οποία τα 80 στο Βόλο, ωστόσο, εκτιμάται ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί και πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι τουλάχιστον 500 σε όλη την περιοχή.

Η νόσος αντιμετωπίζεται, ακόμη και από τα ίδια τα άτομα που προσβάλλονται, πολλές φορές με ταμπού, όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή ημερίδα όπου μίλησαν ο νευρολόγος της Μονάδας πολλαπλής σκλήρυνσης Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, κ. Ευάγγελος Κούτλας, καθώς και οι εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Ένωσης.

Ο κ. Κούτλας αναφέρθηκε στα συμπτώματα και πως εκδηλώνεται η νόσος που πλήττει κυρίως νέα άτομα και κατά κόρον γυναίκες, αλλά και στη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση, ώστε με κατάλληλες θεραπείες να υπάρχει μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν σταματούν μόνο στις επιπτώσεις της νόσου για τα άτομα που πάσχουν, αλλά και στο πως αντιμετωπίζονται από την πολιτεία. Όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπρόεδρος της Ένωσης, Βάσω Μεταξά, τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας των περιορισμών που έχει επιβάλλει η οικονομία, η πιστοποίηση της αναπηρίας αυτών των ατόμων έχει καταστεί μαρτύριο.

Μάλιστα, σε πολλά άτομα, το ποσοστό που δίνεται από τα ΚΕΠΑ δεν ξεπερνά το 50%, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άτομα που δύσκολα μπορούν να εργαστούν και που αντιμετωπίζουν και άλλου είδους προβλήματα, απόρροια της ασθένειας.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αυτή τη στιγμή, σε σχέση με το γενικότερο υγειονομικό σύστημα, είναι η καθυστέρηση των Υγειονομικών Επιτροπών, η χρέωση των φαρμάκων σχετιζόμενα με τη Σκλήρυνση (συμπτωματολογικά), όπως τα αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά, για το χρόνιο πόνο και τα ουρολογικά με συμμετοχή 25%.

Επίσης, η χρέωση όλων των εξετάσεων, παρακλινικών, αιματολογικών, μαγνητικής απεικόνισης κ.λπ. με συμμετοχή από 15-25%, αλλά και η καθυστέρηση πληρωμής των συντάξεων και των επιδομάτων, εφ’ όσον ο ασφαλισμένος έχει περάσει από επιτροπή και έχει εγκριθεί η καταβολή τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου