ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σκάλα για ηλικιωμένους και άτομα με κινητικές δυσκολίες

σκάλα-για-ηλικιωμένους-και-άτομα-με-κι-389371

Ερευνητές ανέπτυξαν μια μηχανική σκάλα ανακύκλωσης ενέργειας, μέσω της οποίας ευελπιστούν να βοηθήσουν ηλικιωμένα άτομα και άτομα με κινητικές δυσκολίες, να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια και μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχουσες σκάλες, να κάνει την ανάβαση και κατάβαση πολύ πιο εύκολη και καθόλου επίπονη για τα γόνατα και τους αστραγάλους.

Ο ερευνητής Karen Liu, συνεργάστηκε με μηχανικούς από Georgia Tech και Emory University για την δημιουργία του prototype, που λειτουργεί μέσω ενός συστήματος ελατηρίων και αισθητήρων πίεσης. Τα ελατήρια της σκάλας συμπιέζονται όταν κάποιος πατά επάνω για να κατέβει και αυτό μειώνει τον αντίκτυπο στην ποδοκνημική άρθρωση (αστράγαλος) κατά 26%.

Όταν πρόκειται να ανέβεις τη σκάλα, τα ελατήρια δίνουν ώθηση, απελευθερώνοντας την αποθηκευμένη ενέργεια, καθιστώντας το 37% ευκολότερο για το γόνατο.

Η Lena Ting, που συμμετείχε στο project δήλωσε πως το να κατεβαίνεις μια σκάλα είναι σαν να πατάτε τα φρένα του αυτοκινήτου σας ενώ ανεβάζετε στροφές στον κινητήρα, “τα πόδια χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια που στηρίζει κάθε βήμα για να μην πάτε πολύ γρήγορα. Οι σκάλες μας αποθηκεύουν αυτή την ενέργεια αντί να την σπαταλούν”.

Ο Liu σκέφτηκε την συγκεκριμένη ιδέα για να βοηθήσει την 72χρονη μητέρα του να ανεβαίνει τις σκάλες. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι υπάρχουσες λύσεις για άτομα που χρειάζονται βοήθεια δεν είναι πολύ προσιτές. Οι ανελκυστήρες και τα ανυψωτικά σκαλοπάτια είναι συχνά ανέφικτο να εγκατασταθούν στο σπίτι. Οι χαμηλού κόστους, βοηθητικές σκάλες που μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα, αποτελούν καλύτερη λύση.

Πηγή: Techblog.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου