ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Master Card αντικαθιστά τους κωδικούς με… selfie

η-master-card-αντικαθιστά-τους-κωδικούς-με-selfie-436587

Οι κωδικοί εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν την «κλειδαριά» για κάθε είδους προσωπικό λογαριασμό. Εχουν όμως βασικά μειονεκτήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται: Ξεχνιούνται, κλέβονται, παραβιάζονται.

Μειονεκτήματα που δεν ισχύουν όμως και για τις… selfies. Αυτό φαίνεται πως έχει βάλει σε σκέψεις την MasterCard, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τα νούμερα με φωτογραφίες.

Οι νέες γενιές έχουν ήδη προλάβει να εξοικειωθούν σε τεράστιο βαθμό με τις selfies. Την ίδια στιγμή, μια φωτογραφία είναι πολύ πιο άμεσος αλλά και ευχάριστος τρόπος να «ξεκλειδώνεις» έναν λογαριασμό. Γιατί λοιπόν να μην εισαχθεί ένα νέο σύστημα ελέγχου, που πέραν από τις πολλές διευκολύνσεις, θα συμβαφίζει και με την εποχή του;

Τον υπάρχον σύστημα ελέγχου στις διαδικτυακές αγορές μέσω MasterCard, απαιτεί έναν «SecureCode», δηλαδή έναν κωδικό πρόσβασης στην κάρτα. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, χάκερς καταφέρνουν και σπάνε αυτούς τους κωδικούς, ενώ παράλληλα πολλοί χρήστες τους ξεχνούν. Με την χρήση των selfies, αυτά τα προβλήματα φαίνεται πως θα ξεπεραστούν.

«Η νέες γενιές έχουν εξοικειωθεί με τις selfies. Νομίζω πως θα βρουν αυτήν την ιδέα ενδιαφέρουσα. Θα την αγκαλιάσουν» δήλωσε ο υπεύθυνος για καινοτόμες λύσεις στα θέματα ασφαλείας της εταιρίας, Ajay Bhalla.

Η MasterCard θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου σε 500 πελάτες της. Σε αυτό θα χρησιμοποιούνται σκαναρίσματα από αποτυπώματα, αλλά και από selfies για την εισαγωγή στους λογαριασμούς. Αν το τεστ της εταιρίας στεφθεί με επιτυχία, τότε αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά το παραδοσιακό «σύστημα ελέγχου» μέσω κωδικών.

Οι πρωτοποριακές ιδέες όμως δεν σταματούν εδώ. Η MasterCard, παράλληλα με τα σκαναρίσματα, πειραματίζεται στην αναγνώριση φωνής, έτσι ώστε οι πελάτες της να είναι σε θέση να εγκρίνει μια online συναλλαγή, μιλώντας απλώς στο τηλέφωνο του.

Μένει να δούμε πως και πότε θα εφαρμοστούν οι ιδέες της MasterCard, που πολύ πιθανό είναι να φέρουν μια μικρή επανάσταση στα συστήματα ελέγχου. Το σίγουρο όμως είναι πως, αργά ή γρήγορα, θα αποχαιρετίσουμε τους κωδικούς, που ως τώρα αναγκαζόμαστε να απομνημονεύουμε.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου