AROUND THE WEB

Το μυστικό σπίτι με τα… ρομπότ

το-μυστικό-σπίτι-με-τα-ρομπότ-503932

Η πλειονότητα των θαμώνων του δεν είναι άνθρωποι

Σε μια καταπράσινη γωνιά, στα προάστια του Λονδίνου, βρίσκεται μια καθόλα συνηθισμένη κατοικία η οποίο όμως συνηθίζει να φιλοξενεί ασυνήθιστους κατοίκους. Η ειδοποιός διαφορά στο σπίτι που μοιάζει με όλα τα άλλα, χωρίς όμως να είναι, είναι πως η πλειονότητα των θαμώνων του δεν είναι άνθρωποι… Πρόκειται για το σπίτι του οποίου οι επικεφαλής είναι τα ρομπότ…

H καθηγήτρια ρομποτικής του πανεπιστημίου Hertfordshire, Kerstin Dautenhahn, αγόρασε το σπίτι στη περιοχή του Hatfield πριν από 10 χρόνια, για να παρατηρήσει πώς οι απλοί άνθρωποι συνυπάρχουν με τις μηχανές/ρομπότ στη καθημερινότητά τους. Ηλεκτρικές σκούπες, σκυλιά και απλοϊκά ανθρωποειδή παιδιά αποτελούν τους τακτικούς επισκέπτες του σπιτιού.

Συχνά, φιλοξενεί δύο πρωτότυπα «ρομπότ φροντίδας»-Care-O-Bot, που μοιάζουν με κινητά τηλέφωνα 200 κιλών, ντυμένα με σμόκιν. Έχουν προγραμματιστεί να κουβαλούν και να πιάνουν αντικείμενα, να τραβούν την προσοχή και να ελέγχουν τους ανθρώπινους συγκατοίκους τους για σημάδια ασυνήθιστης δραστηριότητας.

Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν για τους κυβερνο-γείτονές τους, ωστόσο η ακριβής τοποθεσία του σπιτιού είναι κρυφή για λόγους ασφαλείας.

Αρχικά η παρατήρηση της έρευνας γινόταν σε εργαστήριο, αλλά τα άτομα ένοιωθαν πολύ άβολα. «Ένιωθαν σαν πειραματόζωα», αναφέρει η καθηγήτρια Dautehahn και πρόσθεσε: «Έτσι, μεταφερθήκαμε σε ένα πιο ρεαλιστικό περιβάλλον».

Το σπίτι είναι εξοπλισμένο με περισσότερους από εξήντα αισθητήρες, στους οποίους τα ρομπότ προγραμματίζονται. Υπάρχουν μεγάλοι αισθητήρες σα μαξιλάρια στους καναπέδες στις καρέκλες και τα κρεβάτια, έτσι ώστε τα ρομπότ να γνωρίζουν που βρίσκονται οι άνθρωποι, και μικρότερες συσκευές ανίχνευσης στα ντουλάπια και τις πόρτες, τα φωτιστικά και τις βρύσες. Το πανεπιστήμιο έχει επενδύσει και στην έρευνα για ρομπότ που αλληλεπιδρούν με άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου «κλείνει» το αφιέρωμα στις ρομποτικές ηλεκτρικές συσκευές διερωτώμενο αν τελικώς οι εν λόγω συσκευές αποτελούν τον προάγγελο για τη δημιουργία σπιτιών-ρομπότ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου