ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για το λιμάνι

για-το-λιμάνι-120935

Για το λιμάνι

Ο Δημ. Κουτσούκος από την ΑΔΕΔΥ ήταν εκείνος που πρότεινε στο συντονιστικό εξαρχής το λιμάνι του Βόλου ως το χώρο για να πραγματοποιηθεί η χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση καθώς έτσι όπως είχε διαμορφωθεί το κλίμα, η εκτίμηση ήταν ότι θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση και τελικά αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο, αφού το λιμάνι «βούλιαξε» κυριολεκτικά από απεργούς.

Β.Κ.

Με έμπνευση

Δυναμικό και μαζικό το μπλοκ των δικηγόρων, όπως εμπνευσμένη και η επιλογή των αυτοκόλλητων πικετών, αλλά και το πανό να συνοδεύουν οι κρεμασμένες γραβάτες. Ο γραμματέας του Δ.Σ.Β. Βασίλης Μπακαλιάνος μαζί με άλλους συναδέλφους του κρατώντας το πανό, έδιναν σε όλη τη διάρκεια παλμό στη συγκέντρωση και μετά στην πορεία.

Β.Κ.

Οι απεργοσπάστες

Τσιλιαδόρους και φιλικά άτομα για μια υποτυπώδη περιφρούρηση της λειτουργίας τους, είχαν χθες ορισμένα από τα καταστήματα στο Βόλο που θεώρησαν «χρυσή ευκαιρία» να ανοίξουν την ημέρα που όλη η πόλη ήταν νεκρή. Ουρές σε σουβλατζίδικο το οποίο τις καθημερινές είναι βάρα μύγα, ουρές και σε καφέ που με το χθεσινό τζίρο, καλύπτει μισό μήνα λειτουργίας. Βέβαια οι ίδιοι «έξυπνοι» καταστηματάρχες είναι αυτοί που καταγγέλλουν για αναποτελεσματικότητα τα κινήματα, το συνδικαλισμό και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους στερεί το αύριο με το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο. Οι ίδιοι που καταγγέλλουν ότι δεν αντέχουν να τζιράρουν 100 ευρώ και να τους παίρνει το κράτος τα 70 ή 80 ευρώ, χθες κατάφεραν να κάνουν πολλαπλάσιο τζίρο. Μήπως πρέπει οι σύλλογοί τους να τους ονοματίσουν για να γνωρίζουν οι καταναλωτές μέσα από ποια μαγαζιά θα στηρίξουν τη φοροεπιδρομή και την ύφεση;

Α.Φ.

Δοκιμάστηκαν πολλοί

Από τις λιγοστές φορές στο κέντρο του Βόλου, με τόσο πολύ κόσμο, τόσες πολλές κινήσεις με ιδιαίτερα προαπαιτούμενα (π.χ. η πορεία του ΠΑΜΕ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να συναντηθεί με την πορεία των ΕΚΒ-ΑΔΕΔΥ), μεγάλα οχήματα, άλογα, νεκροφόρες και όλα αυτά σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες της πόλης όπως μετακινήσεις. Από το τόξο Δημαρχείο – Νομαρχία – Κύματα και μέχρι τη θάλασσα, πραγματοποιήθηκαν 4 διαφορετικές πορείες μέχρι τις 2 μ.μ. περίπου, με 15.000 περίπου ανθρώπους στους δρόμους, εκατοντάδες άλλους να θέλουν να μετακινηθούν κ.ο.κ. Εγωισμοί, φιλοδοξίες, υπομονή, ψυχραιμία, νεύρα, ετοιμότητα όλα δοκιμάστηκαν χθες εκτός από ένα σημαντικό. Με κλειστά όλα τα καταστήματα στο κέντρο, πολλοί πιέστηκαν να γυρίσουν νωρίτερα σπίτια τους καθώς η …φύση τους καλούσε. Λύση οι μεταφερόμενες χημικές τουαλέτες, στο πρότυπο λειτουργίας των λαϊκών;

Α.Φ.

Ουκ αν λάβεις

Τη φράση «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, για να περιγράψει τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες του κλάδου. Σχολιάζοντας την αδυναμία των περισσοτέρων να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ο κ. Ζαφείρης σημειώνει ότι «το ουκ αν λάβεις, δεν είναι μια έκφραση που τη λέμε επειδή συνηθίζεται, είναι η πραγματικότητα». Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι «φθάνουν οι εισπράξεις για να καλυφθούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις συν τις παλιές υποχρεώσεις. Είναι αδύνατο να καλυφθούν». Οι επαγγελματίες του κλάδου βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα και «μας καλούν να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, ο οποίος επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η συνολική εικόνα είναι δυσοίωνη και ανησυχητική για όλους.

Γ.Υ.

Ερευνα

Ως «λιγότερο θετική» χαρακτηρίζεται η εικόνα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε έναν από τους 26 δείκτες: αυτόν της διάχυσης των αποτελεσμάτων της έρευνας στην τοπική κοινωνία. Ερευνα παράγεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μάλιστα σε σημαντικούς τομείς. Ωστόσο πώς να τη βγάλουν προς τα έξω οι ακαδημαϊκοί όταν κάθε φορά που δημοσιεύουν κάτι, κατηγορούνται ότι το κάνουν «για την προσωπική τους ανέλιξη;». Δεν φθάνει μόνο να παράγεται έρευνα και να δημοσιοποιείται. Πρέπει να υπάρχουν και ευήκοα ώτα στην κοινωνία.

Ε.Χ.

Μία ώρα αναμονή

Αλλος έχει το όνομα άλλος τη χάρη. Η Λάρισα είναι η επονομαζόμενη πόλη του καφέ, οι Βολιώτες όμως ήταν αυτοί που στήθηκαν μία ώρα(!) χθες προς το μεσημέρι, προκειμένου να πάρουν καφέ, από καφετέρια που λειτούργησε για λίγες ώρες στο κέντρο της πόλης με έναν υπάλληλο. Ναι, καλά το διαβάσατε, μία ώρα αναμονής. Ουρά μερικών μέτρων έξω από το ανοιχτό καφέ και ο κάθε πελάτης με τρεις – τέσσερις καφέδες παραγγελία για τον ίδιο και τους φίλους του. Μέχρι που ήρθαν ομάδες περιφρούρησης και ανάγκασαν τον ιδιοκτήτη να κλείσει την πόρτα.

Ε.Χ.

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων

Το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο ασφαλιστικό τέλειωσε και πλέον οι αγρότες της περιοχής που έδωσαν χθες βροντερό παρών στην ογκώδη κινητοποίηση στο λιμάνι του Βόλου, ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους. Οι ίδιοι είχαν χαρακτηρίσει «κομβικό σημείο» για τον αγώνα τους τη γενική απεργία ενάντια στο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η επόμενη μέρα τους βρίσκει στα μπλόκα να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους, ο οποίος μπαίνει πλέον στην τρίτη του εβδομάδα. Τα περιθώρια στενεύουν και για τους αγρότες καθώς η μέχρι τώρα παρουσία τους στους δρόμους δεν απέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στον αγώνα τους κατά του ασφαλιστικού. Οι επιλογές τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ή θα σκληρύνουν τη στάση τους, προκαλώντας γενικό μπλακ άουτ στο εθνικό οδικό δίκτυο και παραλύοντας τη χώρα ή θα αποχωρήσουν και θα γυρίσουν με σκυμμένα κεφάλαια στα χωριά τους, όπου τους περιμένει ο οικονομικός αφανισμός.

Γ.Λ.

Μια άλλη χροιά

Ο συντονισμός πάντως όλης της πορείας ήταν άρτιος, ενώ η επιλογή στην κεφαλή της πορείας να τεθούν τα μηχανοκίνητα οχήματα, όπως ήταν φυσικό προσέδιδε μία εντυπωσιακή χροιά στην πορεία.

Β.Κ.

Τους ένωσε η κοινή μοίρα

Οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, όταν ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ήταν ο μοναδικός επαγγελματικός κλάδος που κάλεσε μέσω ανακοίνωσης τους αγρότες να μην κλείσουν το εθνικό οδικό δίκτυο για προφανείς λογούς. Χθες στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων της περιοχής ήταν στο πλευρό και του αγροτικού κόσμου, με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης να ξεκαθαρίζει ότι πλέον η μοίρα όλων των επαγγελματικών τάξεων είναι προδιαγεγραμμένη, αν δεν αποσυρθεί ή δεν αλλάξει το επίμαχο σχέδιο νόμου. Η παρουσία τόσων πολλών επαγγελματικών κλάδων στο χθεσινό ιστορικό πλέον συλλαλητήριο, καταδεικνύει την κοινή αγωνία για την επόμενη μέρα, από τη στιγμή που επιχειρηθεί να περάσει από τη Βουλή η πρόταση Κατρούγκαλου, παρά το γενικό ξεσηκωμό. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει στο δρόμο τους επιστημονικούς φορείς με τις γραβάτες τους από τη μια και τους αγρότες με τα τρακτέρ και τα άλογά τους από την άλλη.

Γ.Λ.

Κλειστά σχεδόν όλοι

Δεν άνοιξε κανένα από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης χθες ημέρα γενικής απεργίας κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ολα τα εμπορικά καταστήματα έμειναν κλειστά. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου πέτυχε να κινητοποιήσει το σύνολο του εμπορικού κόσμου όπως και ο Σύλλογος Εστίασης. Βέβαια πάντοτε θα υπάρχουν ορισμένοι απεργοσπάστες. Ομως, ο κόσμος ξέρει ποιοι είναι και πλέον στιγματίζει αυτές τις συμπεριφορές.

Κ.Μ.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση

Δεν έχει προηγούμενο η χθεσινή συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση για το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Αγρότες, οδηγοί φορτηγών, ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε κλάδου, επιστήμονες, συνταξιούχοι, οικογένειες με τα παιδιά τους βγήκαν έξω στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Το μήνυμα που δόθηκε ήταν κάτι περισσότερο από ηχηρό.

Κ.Μ.

Μέτωπο πάλης

Το επίμαχο σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό κατάφερε να ενώσει εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες. Δεν υπάρχει κλάδος που να μην έχει κατεβεί στο δρόμο απαιτώντας πλέον την απόσυρση του νομοσχεδίου. Καθολική απόρριψη.

Β.Κ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου