ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Περικοπές

περικοπές-696168

Περικοπές

Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αφορμή τις περικοπές που έχουν γίνει στη χρηματοδότηση από το 2010 μέχρι σήμερα, έκανε λόγο χθες ο Πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος στην εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Θόλο του Πανεπιστημίου. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μιλάει πρόχειρα αλλά όντως αντιμετωπίζονται δύσκολες καταστάσεις επισημαίνοντας ότι περιμένουν πολλά πράγματα από την Πολιτεία και τη νέα Κυβέρνηση.

Αθ.Τ.

Εχει γνώση

Διάχυτη ικανοποίηση υπάρχει στον τεχνικό κόσμο για την τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η οικοδομή έχει υποστεί καθίζηση λόγω της οικονομικής κρίσης συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγέλματα στο «γκρεμό». Χρειαζόταν λοιπόν ένας άνθρωπος γνώστης των θεμάτων.

Κ.Μ.

Επρεπε να συμμετέχει

Κανένας βουλευτής από τη Μαγνησία δεν επιλέχτηκε να συμμετέχει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Αν και ειπώθηκε ότι για την επιλογή των προσώπων δεν υπήρχαν κριτήρια εντοπιότητας, ωστόσο εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως και η Μαγνησία έπρεπε να έχει συμμετοχή. Ο Νομός έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας της χώρας.

Κ.Μ.

Αλλαγές

Είναι πολύ νωρίς ακόμη αλλά πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη στελέχωση δημοσίων οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και άλλων φορέων από τη νέα κυβέρνηση τόσο κεντρικά όσο και στο Νομό Μαγνησίας. Για το όλο θέμα λόγο θα έχουν και τα τοπικά κομματικά όργανα τα οποία φυσικά σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία θα σχεδιάσουν την επόμενη μέρα. Οι νυν «κλειδοκράτορες» πάντως ήδη έχουν αρχίσει και αισθάνονται άβολα στις καρέκλες τους.

Β.Κ.

Γκρίνια

Μεγάλη γκρίνια έχει πέσει στο ΠΑΣΟΚ όπως είναι φυσικό, καθώς για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα τοπικά έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και μάλιστα με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό αυτή τη φορά που θυμίζει χαμηλό βαρομετρικό. Ειδικά μέσα στο Πολεοδομικό συγκρότημα το ΠΑΣΟΚ υπέστη καθίζηση και για αυτό προφανώς οι ευθύνες δεν βαρύνουν τους υποψηφίους που είχαν μόνο 15 μέρες όλες και όλες για να τρέξουν, αλλά κυρίως το κόμμα που ήταν ανύπαρκτο σε όλα τα επίπεδα κεντρικά και τοπικά. Ουρά της Κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά και το πλήρωσε φυσικά.

Β.Κ.

Θετικά μηνύματα

Θετικά μηνύματα και ανάλογες εξελίξεις διαβλέπει στο πεδίο του τουρισμού ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, εκτιμώντας ότι θα επανέλθει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς η ροή των κρατήσεων, μετά την παρέλευση των εκλογών. Ο κ. Βαφίνης τονίζει ότι θα είναι καλή η φετινή τουριστική χρονιά, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες, ανεξάρτητοι, όπως διευκρινίζει, με τα πολιτικά δρώμενα.

Γ.Υ.

Αναμένουν

Βοσκοτόπια, μείωση κόστους παραγωγής, εξωστρέφεια και επιδοτήσεις φαίνεται ότι βρίσκονται στην ατζέντα της νέας πολιτικής ηγεσίας του νέου Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με χθεσινές εξαγγελίε. Μάλιστα χθες ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την νέα πολιτική ηγεσίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παραλαμβάνει από τους προκατόχους τους (Καρασμάνη – Κουκουλόπουλο). Σε τοπικό επίπεδο οι εκπρόσωποι τόσο του αγροτικού όσο και του κτηνοτροφικού κλάδου, ξεκαθαρίζουν ότι η περίοδο χάριτος που θα δοθεί θα είναι μικρή και πως προσεχώς θα περιμένουν απτές λύσεις στα προβλήματά τους.

Αθ.Τ.

Ασέβεια

Πέραν των άλλων, του σεναρίου της επιστημονικής φαντασίας δηλαδή να καλύψει το προβάδισμα των 338 σταυρών του νεοεκλεγέντος βουλευτή Χρήστου Μπουκώρου, η δικηγόρος Ζ. Μακρή μπορεί μεν να ασκεί το εκ του νόμου δικαίωμα για κατάθεση αίτησης επανακαταμέτρησης, ωστόσο, όπως σχολίαζαν κύκλοι των δικαστηρίων, δείχνει ασέβεια και προσβάλει όσους καταχώρησαν τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια, τους δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι εργάστηκαν νυχθημερόν για την καταμέτρηση και την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, καθώς και τους δικαστές, οι οποίοι εξέδωσαν τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα. Και αυτό διότι η διαφορά είναι μεγάλη και δεν παίχτηκε στον «πόντο», που θα μπορούσε να δικαιολογήσει οποιοδήποτε πιθανό λάθος. Δεν εντυπωσιάζονται, όμως, και τόσο από τη στάση της. Γιατί άραγε;

Β.Σ.

Κουίζ

Ποιός τα έσπασε στο γραφείο του το βράδυ της μετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Μαγνησία; Ποιος δεν άφησε όρθιο τασάκι και βάζο, όταν νωρίς – νωρίς μάλιστα πληροφορήθηκε τα μαντάτα;

Β.Σ.

Καλή η αρχή

Αλέξης Τσίπρας: Οι τέσσερις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η κοινωνική πολιτική, η στήριξη της οικονομίας, η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για χρέος, το μέτωπο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

…Στο επίπεδο των εξαγγελιών η αρχή είναι καλή. Να δούμε τώρα και την πράξη.

Φ.Τ.

Στην πράξη αποδεικνύεις ποιος είσαι

Π. Σκουρλέτης (υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Από τα πρώτα νομοσχέδια η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Δ. Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Πρώτο μέλημα να σταματήσει η μείωση των συντάξεων.

Π. Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ΟΛΠ, αεροδρομίων.

Κι ακόμα: Σταματούν οι κατασχέσεις. Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις, καταργείται το πεντάευρο στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ ανά συνταγή, κομμένα τα ταξίδια στην πρώτη θέση, οι στρατιές των συμβούλων, οι αυτοκινητάρες, κλειστά τα μαγαζιά τις Κυριακές κ.τ.λ.

…Το συμφέρον της χώρας και του λαού αφηρημένα δεν είναι αληθινή ιδέα. Η αλήθεια της ιδέας αυτής αποδεικνύεται στην πράξη.

Φ.Τ.

Να το θυμάσαι

Αλ. Τσίπρας: Δεν έχουμε άλλες εξαρτήσεις ή άλλο αφεντικό πέρα από τους πολίτες.

…Να το θυμάσαι, Αλέξη, αυτό σήμερα που συναντιέσαι με τον Σουλτς κι αύριο με τον Ντάισενμπλουμ.

Φ.Τ.

Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες

Μήνυμα της νέας κυβέρνησης στο εξωτερικό: Δεν θα πάμε σε ρήξη, αλλά δεν θα δεχτούμε την πολιτική της υποτέλειας.

…Οπότε, εάν μας θέλετε υποτελείς, θα πάμε σε ρήξη. Η εντολή του λαού προς τη νέα κυβέρνηση για αποτίναξη των δεσμών της υποτέλειας και της λιτότητας είναι συντριπτική.

Φ.Τ.

Ανάγκα και θεοί πείθονται

Πιερ Μοσκοβισί (Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων): Δεν υπάρχει θέμα ρήξης με την Ελλάδα.

…Οπότε αναγνωρίζετε στην πράξη την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας μας, σταματάτε τις επεμβάσεις και δεν πάμε σε ρήξη.

Φ.Τ.

Πολιτικός στρουθοκαμηλισμός

Εφόσον το μνημόνιο κατέστρεψε ήδη τρία από τα τέσσερα κόμματα που το υπηρέτησαν (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ), το να λέμε ότι το τέταρτο, η ΝΔ, δεν θα επηρεαστεί είναι σα να χώνουμε το κεφάλι μας στην άμμο για να αποφύγουμε να δούμε τον κίνδυνο που πλησιάζει.

Φ.Τ.

Συνεπείς

Συνεπείς σε ποσοστό 90% έως 95% εμφανίζονται οι οφειλέτες του Δήμου που προχώρησαν σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα άλλωστε με το Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου, Σταύρο Νιτσάκο, αυτό έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στα δημοτικά ταμεία όπου επιτέλους αρχίζει να… μπαίνει ρευστό.

Ε.Χ.

Αστεγοι

Αστεγες… εξακολουθούν να παραμένουν οι δημοτικές ομάδες των τεσσάρων μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στις οποίες δεν έχουν δοθεί γραφεία, όπως επεσήμανε στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

Ο Πρόεδρος του συμβουλίου, Γ. Μουλάς, αναφέρθηκε στη λύση που βρέθηκε για την παραχώρηση δύο γραφείων στο ισόγειο του Δημαρχείου και ισάριθμων στο κτίριο Σπίρερ και από Δευτέρα, αναμένεται να παραδοθούν στους επικεφαλής και τα κλειδιά.

Αποχιονισμός

Ως πολλά, έκρινε τα επιπλέον έξοδα που εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου, κατά την ψήφιση της αναμόρφωσής του, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μολοχίδης.

Στα επιπλέον έξοδα συμπεριλαμβάνονταν και τα κονδύλια για τον αποχιονισμό, ύψους 150.000 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημ. Καντόλας, αγανάκτησε από το σχόλιο του κ. Μολοχίδη, υποστηρίζοντας ότι τα έξοδα του αποχιονισμού ήταν μόλις 150.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το 2006 οπότε και στο Δήμο Βόλου δεν είχαν συνενωθεί άλλοι επτά Δήμοι, ούτε το κύμα κακοκαιρίας ήταν τόσο σφοδρό, τα έξοδα ήταν 193.000 ευρώ.

Περίμενε Βουλευτή

Στη μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο εθνικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της «Δύναμη Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Φαίνεται όμως ότι του… κακοφάνηκε η μη αξιοποίηση ενός από τους πέντε εκλεγμένους στο νομό, στο νέο κυβερνητικό σχήμα. «Περιμέναμε έστω κι ένας από τους πέντε να πάρει κυβερνητική θέση», είπε ο κ. Μιτζικός.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου