ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Η Σκιάθος στο ετήσιο συνέδριο των σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης

η-σκιάθος-στο-ετήσιο-συνέδριο-των-σημα-730813

Εντονο ελληνικό ενδιαφέρον είχε η ετήσια συνάντηση της ένωσης των σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε 20 – 22 Σεπτεμβρίου στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας, με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το κοιμητήριο του νησιού συγκαταλέγεται στα πλέον ιστορικά της Ευρώπης και έχει αποτελέσει πόλο έλξης για επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τη Σκιάθο εκπροσώπησε στη συνάντηση ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» Θοδωρής Τζούμας.

Η παρουσία της Ελλάδας, με ανακοινώσεις από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, απέσπασε θετικά σχόλια από το σύνολο σχεδόν των συνέδρων.

Η ASCE είναι ο φορέας διαχείρισης της πολιτιστικής διαδρομής των ευρωπαϊκών κοιμητηρίων, των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη φετινή ετήσια συνάντηση της ASCE παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα από 18 χώρες της Ευρώπης, ενώ συμμετείχαν με ανακοινώσεις 29 ερευνητές και επιστήμονες.

Στις αξιοσημείωτες στιγμές της ετήσιας συνάντησης ήταν η ένταξη στην ASCE έξι νέων εγγραφών, μια εκ των οποίων από την Ελλάδα. Το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου της Ερμούπολης της Σύρου, ένα από τα πιο εμβληματικά ιστορικά κοιμητήρια της χώρας, εντάχθηκε μαζί με το Museum für Sepulkralkultur από το Κάσελ της Γερμανίας, το κοιμητήριο του Λάακεν στις Βρυξέλλες, το ελληνορθόδοξο κοιμητήριο του Σισλί στην Κωνσταντινούπολη, το κοιμητήριο της Σιένα και το Raikes Road Burial Ground στο Σκίπτον της Αγγλίας.

Στις ελληνικές στιγμές του συνεδρίου ήταν και η παρουσίαση του ενημερωτικού εντύπου που αφορά στην ελληνική πολιτιστική διαδρομή των κοιμητηρίων. Το έντυπο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία δύο Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έντυπο διανεμήθηκε στους περισσότερους από εκατό παρευρισκόμενους. Εχει εκτυπωθεί σε 10.000 αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και θα αποσταλεί στους 17 Δήμους, των οποίων τα κοιμητήρια έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στην ASCE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της ASCE Lidija Plibersek αναφέρθηκε στην έκδοση του ενημερωτικού εντύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως παραδείγματος καλής πρακτικής παρουσίασης και ανάδειξης μιας πολιτιστικής διαδρομής.

Η κ. Plibersek αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον Σκιαθίτη Θοδωρή Τζούμα, εκπρόσωπο από το 2015 της Ελλάδας στην ASCE, ως παράδειγμα πολύ ενεργού μέλους, ο οποίος παρουσίασε τις πρόσφατες ελληνικές ενέργειες και δράσεις για την προώθηση των στόχων της ένωσης. Ανάμεσα σε αυτές η συμμετοχή για πρώτη φορά της χώρας στις εκδηλώσεις Week of Discovering European Cemeteries της ένωσης, η διοργάνωση στη Σκιάθο συσκέψεων του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης και η υποστήριξη στην οργάνωση της περυσινής ετήσιας συνάντησης από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετείχε στη φετινή ετήσια συνάντηση στο Ινσμπρουκ με τις ανακοινώσεις της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, δρ. αρχαιολόγου Αναστασίας Λαζαρίδου, της προϊσταμένης του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, δρ. αρχαιολόγου Ανδρομάχης Κατσελάκη και της προϊσταμένης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαριάνθης Αναστασιάδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου