ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Κατσώνεια» στη Σκιάθο: Τιμήθηκε με επισημότητα μία ιστορική επέτειος

κατσώνεια-στη-σκιάθο-τιμήθηκε-με-επ-750255

Με τη δέουσα επισημότητα ο Δήμος Σκιάθου πραγματοποίησε τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο της βύθισης του υποβρυχίου «Κατσώνης» το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Το υποβρύχιο «Κατσώνης» είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και βρίσκεται σε απόσταση 5,2 μιλίων ΒΔ του ακρωτηρίου Κάστρου της Σκιάθου.

Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπούρτζι, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα «Ο «Κατσώνης» βρέθηκε – 75 χρόνια μετά». Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του δημάρχου Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνου οποίος ευχαρίστησε τον υποναύαρχο (Μ) Γεώργιο Μπαμπλένη και τον διοικητή Υποβρυχίων πλοίαρχο κ. Λεωνίδα Αναγνωστόπουλο που τίμησαν με την παρουσία τους τις φετινές εκδηλώσεις, τους ομιλητές της παρουσίασης κ. Μπήλιω Τσουκαλά, τον κ. Ευσταθόπουλο όπως και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Υποβρυχίων και τον πρόεδρο του Συνδέσμου ναύαρχο Π.Ν. ε.α. κ. Παναγιώτη Ραδίτσα για τη συμμετοχή του Συνδέσμου και στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Σκιάθου.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η δημοσιογράφος κ. Μπήλιω Τσουκαλά, η οποία συγκινημένη αναφέρθηκε στη ζωή του πατέρα της Ηλία Τσουκαλά, ο οποίος υπηρέτησε ως ύπαρχος στο Υ/Β «Κατσώνης», ενώ διάβασε και αποσπάσματα του βιβλίου του πατέρα της περιγράφοντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων κ. Παναγιώτης Ραδίτσας εξιστόρησε αναλυτικά τα γεγονότα της 14 Σεπτεμβρίου 1943 και ανέλυσε το πόσο σημαντική ήταν για την χώρα η παρουσία στις θάλασσες του Υ/Β «Κατσώνης». Τέλος τον λόγο πήρε ο κινηματογραφιστής και μέλος της ομάδας FAOS κ. Ευσταθόπουλος ο οποίος ανέλυσε βήμα προς βήμα πώς η ομάδα του σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό κατάφεραν να αποκαλύψουν μετά από 75 χρόνια το ναυάγιο του Υ/Β «Κατσώνης».

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο

Προχθές το πρωί, εξάλλου, τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου πραγματοποιήθηκε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον υποναύαρχο και Σκιαθίτη κ. Γεώργιο Μπαμπλένη.

Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Υ/Β «Κατσώνης». Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτριος Πρεβεζάνος, ο ακόλουθος της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου και πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού κ. Τιμ Φερνς, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο διοικητής Υποβρυχίων πλοίαρχος κ. Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, ο διοικητής του Λιμενικού Σώματος Σκιάθου πλωτάρχης κ. Νικόλαος Κατσάμπας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων κ. Παναγιώτης Ραδίτσας, η κ. Μπήλιω Τσουκαλά και ο κ. Τσαμίδης εκπροσωπώντας του συγγενείς των πεσόντων και η κ. Τσαλιμοπούλου, εκπροσωπώντας τον Λαογραφικό Σύλλογο Ελευσίνας «Το Αδράχτι». Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Ζλατούδης εκπροσώπησε και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας.

Μετά το πέρας της τελετής πραγματοποιήθηκε επίσης ρίψη στεφάνων στο σημείο του στίγματος του ναυαγίου του υποβρυχίου. Η μεταφορά στο σημείο πραγματοποιήθηκε με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ «Σταράκης».

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την ΤΠΚ «Σταράκης», την φετινή εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία του και το νέο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, ο «νέος» «Κατσώνης».

Ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτρης Πρεβεζάνος, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος, προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον υποναύαρχο κ. Μπαμπλένη, στον κυβερνήτη της ΤΠΚ «Σταράκης» κ. Κεντρωτά, στον διοικητή Υποβρυχίων κ. Λεωνίδα Αναγνωστόπουλο, στον κ. Ραδίτσα, όπως και στην κ. Μπήλιω Τσουκαλά. Επίσης με τη σειρά του, ο κ. Μπαμπλένης προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον κ. Δημήτρη Πρεβεζάνο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία στη Σκιάθο και τονίζοντας τη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης».

Ο Δήμος Σκιάθου ευχαριστεί θερμά το ξενοδοχείο «Skiathos Palace», τον σύλλογο ιδιοκτητών ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, το ξενοδοχείο «Skiathos Island Suites» και την πανσιόν «Laura» για την πολύτιμη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου