ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συγκινητική υποδοχή στον ήρωα της Γλώσσας…

συγκινητική-υποδοχή-στον-ήρωα-της-γλώ-751071

Σε κλίμα συγκίνησης και με τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες στη Γλώσσα Σκοπέλου η τελετή υποδοχής της λάρνακας με τα οστά του ναύτη αρμενιστή Νικολάου Καπαδούκα, ο οποίος σκοτώθηκε από τουρκικά πυρά στα αιματηρά γεγονότα της Τηλλυρίας στην Κύπρο την 8η Αυγούστου του 1964. Ο σύγχρονος ήρωας, ο οποίος έπεσε μαχόμενος υπέρ πατρίδος σε νεαρή ηλικία, «επέστρεψε» στη γενέθλια γη μετά από 54 χρόνια σε μια συγκινητική τελετή, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δάκρυσαν οι συντοπίτες του ηρωικού Νικόλαου Καπαδούκα στη θέα της λάρνακας, που ήταν σκεπασμένη με την ελληνική και την κυπριακή σημαία και συνοδευόταν από 35μελές άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα οστά του ήρωα, με καταγωγή από τη Γλώσσα, έχουν πλέον εναποτεθεί στην Παναγία Ελευθερώτρια της Γλώσσας, καθώς στο προαύλιο του ναού βρίσκεται η προτομή του.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος μίλησε και κατέθεσε στεφάνι, επισημαίνοντας, μεταξύ, άλλων, ότι «η Βουλή των Ελλήνων αποτίει τον πρέποντα και οφειλόμενο φόρο τιμής στον ήρωα Νικόλαο Καπαδούκα, για τον οποίο όλοι οι Γλωσσιώτες και οι Σκοπελίτες και οι Μαγνησιώτες είναι περήφανοι, διότι έπεσε ηρωικά μαχόμενος για τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους». Επίσης προσέθεσε ότι «θα ταξιδεύει για πάντα στη μνήμη και την ιστορία μας, έχοντας ποτίσει με το τίμιο αίμα του το δέντρο της ελευθερίας στην Κύπρο».

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν Τρισάγιο και Επιμνημόσυνη Δέηση στην Παναγία Ελευθερώτρια

Με συγκινητικά λόγια μίλησε στη συνέχεια ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «ιδιαίτερα στις μέρες μας, που ο Ελληνισμός της Κύπρου, όπως πάντα στο διάβα των αιώνων, αντιμετωπίζει καινούργιες προκλήσεις, αλλά και νέες απειλές, ευρισκόμενος στο σταυροδρόμι πλούσιων ενεργειακών πηγών και διαδρομών διέλευσης φυσικών πόρων, ο Νικόλαος Καπαδούκας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας».

Παράλληλα ο δήμαρχος Σκοπέλου αναφέρθηκε στον «ένδοξο και μαρτυρικό θάνατο του αείμνηστου Νικόλαου Καπαδούκα στην Τηλλυρία της Κύπρου. Μαζί με τους άλλους Ελλαδίτες ναύτες της ακταιωρού «Φαέθων» που έδωσαν τη ζωή τους, συναριθμείται στο μαρτυρολόγιο όσων θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τις πατρογονικές εστίες ενάντια στην επεκτατική πολιτική των Τούρκων», είπε.

Με τη δέουσα επισημότητα η υποδοχή του ήρωα της Γλώσσας

Συγκινητικές στιγμές

Πολλά μάτια δάκρυσαν όταν τον λόγο πήρε ο αδελφός του ήρωα Νικόλαου Καπαδούκα, ο Δημήτριος Καπαδούκας, πρώην δημοτικός σύμβουλος Σκιάθου, ο οποίος θυμήθηκε στιγμές από τα παιδικά τους χρόνια και εξιστόρησε πως ο αδελφός του έφυγε κρυφά από τη μητέρα του, ως εθελοντής στην Κύπρο, ενώ υπηρετούσε τη θητεία του. Ο κ. Καπαδούκας εξέφρασε τα βαθιά συναισθήματα που τον διακατέχουν, ενώ τόνισε ότι ήταν επιθυμία του τα οστά του αδελφού του να μεταφερθούν στη γενέτειρά του.

Τα ιστορικά γεγονότα εξιστόρησε στη διάρκεια της χθεσινής τελετής η διεθνολόγος Ελενα Αντωνοπούλου, διαβάζοντας σελίδες από το ημερολόγιο του πατέρα της, του αείμνηστου Γιάννη Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε πάρει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις εκείνης της περιόδου, υπηρέτησε ως κυβερνήτης του παράκτιου περιπολικού «Λεβέντης» με τον βαθμό του έφεδρου ανθυποπλοίαρχου και ήταν παρών στα γεγονότα της Κύπρου.

Συγκινητική ήταν επίσης η τοποθέτηση του Κυριάκου Κοφτερού, εκπροσώπου από την περιοχή της Κύπρου, όπου ήταν ενταφιασμένα για 54 χρόνια τα οστά του Νικόλαου Καπαδούκα.

Αγημα του Πολεμικού Ναυτικού απέδωσε τιμές με ομοβροντίες, επικεφαλής δε ήταν ο υποναύαρχος Γεώργιος Μπαμπλένης. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών της περιοχής, η αντιδήμαρχος Αθηνά Ντάκη, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γλώσσας Δημήτρης Τσουκαλάς, τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Στον ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας Γλώσσας εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση και Τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νικόλαου Καπαδούκα, που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο εδώ και πολλά χρόνια και έχει ανεγερθεί με δαπάνες των εφέδρων αξιωματικών που πολέμησαν στην Κύπρο το 1964.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου