ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εξετάστηκαν 250 κάτοικοι της Αλοννήσου

εξετάστηκαν-250-κάτοικοι-της-αλοννήσου-794210

Κλιμάκιο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, αποτελούμενο από ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό και φοιτητές Ιατρικής, πραγματοποίησε δωρεάν πνευμονολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις σε κατοίκους Αλοννήσου από τις 5 έως και τις 11 Ιουλίου.

Το κλιμάκιο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εξέτασε συνολικά περίπου 250 κατοίκους του νησιού. Οι δωρεάν εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του Πέτρου Κάσσα με τίτλο «Συσχέτιση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, Συνδρόμου Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου, Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών και Γνωσιακής Λειτουργίας με την Εργασιακή Αποδοτικότητα, τη Μεσογειακή Διατροφή και τη Πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας σε κατοίκους απομακρυσμένης νησιώτικης περιοχής».

Η δράση είχε ως σκοπό τη διερεύνηση του επιπέδου υγείας του γενικού πληθυσμού της Αλοννήσου και του κινδύνου που διατρέχουν οι κάτοικοι να αναπτύξουν στο μέλλον διάφορα νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθησαν κλινικές εξετάσεις (καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση, οξυμετρία) και επίσης πραγματοποιήθηκε προσυμπτωματικός έλεγχος αναπνευστικών και καρδιολογικών διαταραχών με τη συμπλήρωση επιστημονικών ερωτηματολογίων και εκτίμηση διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο (ροχαλητό).

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες, ενώ το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αλοννήσου ανέλαβε την γνωστοποίηση της έρευνας στους κατοίκους της Αλοννήσου καθώς και την οργάνωση των συναντήσεων των κατοίκων με το κλιμάκιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αλοννήσου ευχαριστεί τα μέλη του κλιμακίου, τον αγροτικό ιατρό Γεώργιο Βαλάκο και το λοιπό προσωπικό του περιφερειακού ιατρείου Αλοννήσου «για τη διάθεση του χώρου και την ενεργή συμμετοχή και έμπρακτη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου