ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ολοκληρώνεται η διαδικασία για τους δασικούς χάρτες

ολοκληρώνεται-η-διαδικασία-για-τους-δ-798774

Ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουλίου η θεσμοθετημένη διαδικασία κατά την οποία 76 Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Σκιάθου, έχουν την τελευταία ευκαιρία για να οριοθετήσουν τα περιγράμματα των οικιστικών ορίων στους δασικούς χάρτες.

Στο μεταξύ, παρατηρούνται καθυστερήσεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, 45 Δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Σκιάθου, δεν έχουν ζητήσει από το Ελληνικό Κτηματολόγιο την εκ νέου ενεργοποίηση των κωδικών τους.

Δεκαέξι Δήμοι έχουν ζητήσει επανέκδοση ή εκ νέου ενεργοποίηση των κωδικών τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καλύψει έστω και μέρος των υποχρεώσεών τους. Τέλος, δεκαπέντε Δήμοι έχουν καλύψει μέρος μόνο των υποχρεώσεών τους και το Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας μετά την τελευταία παράταση που είχε δώσει, παρείχε ουσιαστική βοήθεια στους Δήμους που είχαν την παραπάνω εκκρεμότητα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στο ΥΠΕΝ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, στις 7 Ιουνίου 2018, με προσωπική πρόσκληση προς τους 82 δημάρχους, για την τεχνική καθοδήγηση των υπηρεσιών των Δήμων στο πώς θα γίνει η οριοθέτηση, όπου και δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των παρευρισκόμενων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Εθεσε στη διάθεση των Δήμων το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για βοήθεια και εξυπηρέτηση των υπηρεσιών δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών τους στην εκτέλεση του έργου. Επίσης απέστειλε υποστηρικτικό υλικό του Ελληνικού Κτηματολογίου στους ενδιαφερόμενους Δήμους για την υποβοήθηση της διαδικασίας.

Η συμμετοχή των Δήμων στην ενημερωτική ημερίδα ήταν πολύ χαμηλή, κάτι που αντανακλάται και στη χαμηλή αξιοποίηση της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των ορίων. «Σήμερα, πέντε ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπάρχουν πολλοί Δήμοι που είτε δεν έχουν οριοθετήσει τα οικιστικά περιγράμματα, είτε συνεχίζουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερες ελλείψεις, όπως αναφέρονται παρακάτω. Κι αυτό παρά το ότι έχει ανακοινωθεί επανειλημμένως ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, αφού ήδη η διαδικασία ήταν ανοιχτή για 2 χρόνια για τις οικιστικές πυκνώσεις και 8 χρόνια για τα όρια οικισμών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ίδιου Υπουργείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για την εθνική στρατηγική για τα δάση αναφέρθηκε και στα παραπάνω, ενώ τόνισε ότι: «Δεν είναι δυνατό να δώσουμε άλλη παράταση στους Δήμους. Θέλουμε να προχωρήσουμε τους δασικούς χάρτες, θέλουμε να ολοκληρώσουμε το νόμο των οικιστικών πυκνώσεων, αλλά η κωλυσιεργία των Δήμων μας καθυστερεί, παρά το ότι υπήρξε συμφωνία με την ΚΕΔΕ για τη συμβολή των Δήμων. Από εδώ και πέρα, υπόλογοι στους πολίτες τους, θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι δήμαρχοι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου