ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στη Σκιάθο

δράσεις-για-την-προστασία-του-περιβάλ-805937

Πλήθος δράσεων με πολυάριθμους αποδέκτες συνέθεσε το πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο, με στόχο τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας, το δίκτυο Μεσόγειος SOS τονίζει την ανάγκη για δράση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τη πλαστική σακούλα κάνοντας έναν απολογισμό του προγράμματος A.S.A.P. Active Skiathos Against Plastic bag που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο και ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για ένα ακόμα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στη συγκεκριμένη θεματική. Χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το δίκτυο Μεσόγειος SOS, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «H Σκιάθος». Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο του 2017, έχοντας ως αρχικές δράσεις, συναντήσεις γνωριμίας με εμπλεκόμενους φορείς και περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον καθαρισμό της ακτής του Ξανέμου.

Στους 14 μήνες που διήρκησε το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πλήθος στοχευμένων δράσεων για την ενημέρωση των πολιτών. Πραγματοποιήθηκαν, σε όλα τα σχολεία της Σκιάθου, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις με άξονα το εγκεκριμένο από το Υπουργείο πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πλαστική σακούλα…», παρουσίαση και συζήτηση με τον αθλητή καγιάκ Μανώλη Λουδάρο, σεμινάριο εκπαιδευτικών, εκδηλώσεις δρόμου με διαδραστικά παιχνίδια, καθαρισμοί ακτών, καθώς επίσης και ανοιχτές συμμετοχικές συζητήσεις με φορείς και πολίτες.

Σταθμός στο πρόγραμμα A.S.A.P. αποτέλεσε η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου αποτελούμενο από τοπικούς φορείς, όπως αυτό προέκυψε από τις ανοιχτές συζητήσεις, για την υιοθέτηση, το συντονισμό και την πραγματοποίηση του Σχεδίου Δράσης.

Στη κορύφωση του προγράμματος το δίκτυο Μεσόγειος SOS συμμετείχε στο εμπνευσμένο και ευφάνταστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μελαχροινή Ιωάννου και Κατερίνα Ελευθερίου, και περιελάμβανε μουσικό και θεατρικό δρώμενο, στο οποίο 40 μαθητές του σχολείου συμμετείχαν με ιδιαίτερη ζωντάνια και θέρμη και έδωσαν, εν πλω, υπόσχεση να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ ξανά πλαστική σακούλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου