ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δράση κατά της πλαστικής σακούλας από μαθητές στη Σκιάθο

δράση-κατά-της-πλαστικής-σακούλας-από-810373

Εν πλω έδωσαν υπόσχεση να μη χρησιμοποιήσουν ξανά πλαστική σακούλα περισσότεροι από 40 μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος A.S.A.P που υλοποιεί η Σκιάθος κατά της πλαστικής σακούλας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα A.S.A.P. χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ιδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το Ιδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος». Το εμπνευσμένο και ευφάνταστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώθηκε και σχεδιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου, Μελαχροινή Ιωάννου και Κατερίνα Ελευθερίου, και περιελάμβανε μουσικό και θεατρικό δρώμενο στο οποίο οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερα ζωντάνια και θέρμη.

Με τη δράση αυτή ολοκληρώνεται το επιτυχημένο πρόγραμμα A.S.A.P., στο πλαίσιο του οποίου στον χρόνο που πέρασε οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν δράσεις στοχευμένες στην ενημέρωση των πολιτών και στην ενεργό συμμετοχή τους στην προοπτική μείωσης της πλαστικής σακούλας στο νησί.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα σχολεία της Σκιάθου εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, με άξονα το εγκεκριμένο από το υπουργείο πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πλαστική σακούλα…». Στη διάρκεια των παρουσιάσεων, οι μαθητές ενημερώθηκαν με διαδραστικό τρόπο για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο οικοσύστημα και ανακάλυψαν πρακτικές με τις οποίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωσή της, ακόμη συμμετέχουν σε μία παρουσίαση και συζήτηση με τον αθλητή καγιάκ Μανώλη Λουδάρο, σχετικά με τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τα πολυήμερα και περιπετειώδη ταξίδια του στις ελληνικές θάλασσες.

Επίσης, οργανώθηκε ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, υλοποιήθηκα καθαρισμοί ακτών, σχεδιάστηκε και αναπαράχθηκε σε 5.000 αντίτυπα δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο με περιγραφή της δράσης. Διανεμήθηκε η πάνινη τσάντα του προγράμματος με τεράστιο ενθουσιασμό από έξι ομάδες εθελοντών. Σε κάθε ομάδα συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Σκιάθου, μέλη του Συντονιστικού Οργάνου του A.S.A.P., μέλη της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Σκιάθου. Μαζί με την πάνινη τσάντα οι μαθητές, μοίρασαν, παράλληλα, τον «δεκάλογο της καθαριότητας», μια πρωτοβουλία του Γυμνασίου, με στόχο μια πιο καθαρή Σκιάθο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε ο περίπλους της Σκιάθου με μια αυτοσχέδια σανίδα θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια, από τους ακτιβιστές της οργάνωσης «The Whale Company». Στόχος της οργάνωσης, που κάνει τον γύρο της Ευρώπης διανύοντας σε δώδεκα χώρες μια απόσταση 26 μιλίων με τη σανίδα, είναι να εγείρει το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσει πολίτες και φορείς σε σχέση το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη σχέση των καταναλωτών με την πλαστική σακούλα, στάλθηκε ερωτηματολόγιο σε περισσότερους από 1.500 αποδέκτες, ειδικά προσαρμοσμένο για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες.

Η δράση είχε πολύ θετική απήχηση στους κατοίκους, οι οποίοι, έχοντας ενδελεχώς ενημερωθεί τους τελευταίους μήνες για τις συνέπειες της πλαστικής σακούλας και τις πρωτοβουλίες μείωσής της μέσα από το πρόγραμμα A.S.A.P., φαίνονται αποφασισμένοι να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες και να ενσωματώσουν την πάνινη τσάντα στην καθημερινότητά τους.

Το σχέδιο της δράσης σχεδιάστηκε από το Συντονιστικό Όργανο του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν οι: Κωστής Γιαννίτσης, αντιδήμαρχος, Γιάννης Σταματάς, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου, Άννα Αρμαμέντου, καθηγήτρια Γυμνασίου, Ερουλία Διολέττα, γενική γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιαννούλα Κοκολιού, έφορος του Τοπικού Τμήματος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Θάνος Τζούμας, πρόεδρος Βάσης Ετοιμότητας/Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου