ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ιατρική απόβαση στην Αλόννησο

ιατρική-απόβαση-στην-αλόννησο-811188

Ιατρικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν δωρεάν σε 300 κατοίκους της Αλοννήσου, από πολυμελή επιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ιατρούς οι οποίοι είναι συνεργάτες της Κλινικής και φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η παραπάνω επιστημονική ομάδα θα βρίσκεται από 5 έως 11 Ιουλίου στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου για δωρεάν εξετάσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η συγκεκριμένη αποστολή πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε τόσο οργανωμένη βάση και υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αλοννήσου και το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού.

Δύο καθηγητές, τρεις πνευμονολόγοι, ένας καρδιολόγος, νοσηλευτές και φοιτητές Ιατρικής θα πραγματοποιήσουν οργανωμένο πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων το οποίο περιλαμβάνει σπιρομετρήσεις, ερωτηματολόγιο, καρδιογράφημα και οξυμετρία, εξετάσεις που συνεπάγονται πολύ καλό έλεγχο αναπνοής και καρδιάς.

Ο απαιτούμενος ιατρικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί, θα μεταφερθεί στην Αλόννησο από την Πνευμονολογική Κλινική. Ο επικεφαλής της ομάδας ανέφερε ότι ο τοπικός πληθυσμός θα ωφεληθεί από τη συγκεκριμένη δράση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές που συμμετέχουν στην επιστημονική ομάδα.

«Ο λόγος που επελέγη η Αλόννησος για τη συγκεκριμένη δράση είναι ότι πρόκειται για ένα νησί που είναι πιο απομακρυσμένο, και κρίναμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία μια τέτοια πρωτοβουλία που αφορά την υγεία» είπε ο κ. Γουργουλιάνης.

Σχολιάζοντας την παραπάνω πρωτοβουλία ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντική η συγκεκριμένη δράση και αγκαλιάζουμε κάθε πρωτοβουλία που σχετίζεται με την υγεία και τα ζητήματα που αφορούν τον τοπικό πληθυσμό».

Δωρεάν εξετάσεις

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο της Διδακτορικής Διατριβής του Πέτρου Κάσσα με τίτλο «Συσχέτιση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, Συνδρόμου Αποφρακτικής Απνοιας Υπνου, Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών και Γνωσιακής Λειτουργίας με την εργασιακή αποδοτικότητα, τη μεσογειακή διατροφή και τη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε κατοίκους απομακρυσμένης νησιώτικης περιοχής» θα πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη δράση στην Αλόννησο.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει συμπλήρωση ερωτηματολογίων καθώς και τη διεξαγωγή δωρεάν εξετάσεων. Οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και θα είναι οι ακόλουθες: Εκτίμηση διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο (ροχαλητό), σπιρομέτρηση, οξυμετρία, προσυμπτωματικό έλεγχο αναπνευστικών και καρδιολογικών διαταραχών και καρδιογράφημα. Αξίζει να αναφερθεί πως οι συμμετέχοντες δεν θα έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.

Το Κέντρο Κοινότητας Αλοννήσου έχει αναλάβει να γνωστοποιήσει στους κατοίκους της Αλοννήσου την έρευνα καθώς και την οργάνωση των συναντήσεων των κατοίκων με το κλιμάκιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Για τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να κλείνουν ραντεβού στο Κέντρο Κοινότητας Αλοννήσου, στο τηλέφωνο 2424350208, από 9.00 έως 14.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου