ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εικόνες καταστροφής μετά την πυρκαγιά στην Αλόννησο

εικόνες-καταστροφής-μετά-την-πυρκαγι-815719

Εικόνες καταστροφής σε ένα πευκόδασος ανεκτίμητης αξίας άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη θέση Γερακίνας Λάκκα.

Η καταστροφική πυρκαγιά μετέτρεψε σε στάχτη πεύκα σε έκταση 200 στρεμμάτων και όχι 110 στρεμμάτων όπως αρχικώς είχε υπολογιστεί.

Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης παρέμειναν και χθες στην Αλόννησο για λόγους πρόληψης.

Προχθές το βράδυ οι πυροσβέστες βρίσκονταν σε ολονύχτια επιφυλακή και προχωρούσαν σε συνεχείς ρίψεις νερού όποτε αναζωπυρώνονταν οι εστίες φωτιάς, οι οποίες ευτυχώς ήταν μικρής έκτασης.

«Αν δεν σταματήσει να καπνίζει η περιοχή δεν αποχωρούμε από εδώ», δήλωσε κατηγορηματικά χθες ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Σκούπρας, αρχιπύραρχος.

Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο Super Puma, που συνέδραμαν καταλυτικά στη «μάχη» πυρόσβεσης, επέστρεψαν χθες στις βάσεις τους, όμως το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων παρέμεινε στην Αλόννησο.

Στο νησί παραμένουν δέκα πυροσβεστικά οχήματα και συγκεκριμένα ένα υδροφόρο και δύο βοηθητικά της Π.Υ. Βόλου και επτά πυροσβεστικά οχήματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επιπλέον, στο νησί βρίσκεται και ανακριτικό κλιμάκιο με στελέχη από Αθήνα, Βόλο και Λάρισα, που συνεχίζουν τη συλλογή κάθε χρήσιμου στοιχείου για τα αίτια εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε κομμάτι του νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού.

Το ανακριτικό εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς και αυτό της ενέργειας εμπρησμού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν στοιχεία. Οι έρευνες του ανακριτικού εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν στο έργο τους όταν ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της κατάσβεσης.

Επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη στις 12:50 μετά τα μεσάνυχτα και κατευθυνόταν νοτιοδυτικά του νησιού, έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Marpunta Village Resort», με αποτέλεσμα να διαταχθεί εκκένωση του ξενοδοχείου. Ακόμη, απείλησε και μία βίλα.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού και η δημοτική αρχή Αλοννήσου κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να αποτρέψουν περαιτέρω επέκταση του πύρινου μετώπου.

Σε επιφυλακή και για τη φωτιά στις Γλαφυρές

Στις Γλαφυρές παρέμειναν προχθές το βράδυ, επίσης για λόγους πρόληψης, πυροσβεστικές δυνάμεις του Βόλου και της Θεσσαλίας, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση προχθές στις 11.25 το πρωί.

Η πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε πουρνάρια σε έκταση 170 στρεμμάτων, ευτυχώς δεν είχε αναζωπυρώσεις, όμως οι πυροσβέστες ήταν σε εγρήγορση.

Χθες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στον τόπο παρέμειναν τρία πυροσβεστικά οχήματα, ένα βοηθητικό όχημα και μία ομάδα πεζοπόρου.

Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου συνεχίζει την προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου