ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υγειονομικά ανοχύρωτες οι Βόρειες Σποράδες σύμφωνα με μεγάλη έρευνα

υγειονομικά-ανοχύρωτες-οι-βόρειες-σπ-818971

Υγειονομικά ανοχύρωτες οι Βόρειες Σποράδες σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που στελεχώνει ασθενοφόρα. Στα νησιά, ο πληθυσμός των οποίων πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι λόγω τουρισμού, η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική. Στην έρευνα καταγράφονται καρέ- καρέ οι ελλείψεις που μπορεί να στοιχίσουν μέχρι και ανθρώπινες ζωές.

Ειδικότερα, την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας στα νησιά αλλά και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας περιγράφει μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

Πρόκειται για περιοχές που έως και το φθινόπωρο υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, ωστόσο, όπως φαίνεται είναι υγειονομικά ανοχύρωτες.

Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει, μάλιστα, την κατάσταση στις τουριστικές περιοχές τραγική, λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των μονάδων.

Σημειώνει δε ότι λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι Υγειονομικές Μονάδες να λειτουργούν ως Κέντρα διακομιδών, με τους πολίτες να μεταφέρονται σε Νοσοκομεία των Αθηνών, της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων ή αλλού για νοσηλεία.

Τα ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία και έτσι μοιραία, οι πολίτες, να παραπέμπονται σε ιδιωτικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις. Μάλιστα, πολλά από αυτά δεν διαθέτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Από την άλλη σε ιατρικά κέντρα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, υπάρχουν μεν καινούργια ιατρικά μηχανήματα, τα οποία, όμως, σκουριάζουν καθώς είναι παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνει δε, ότι οι υπάλληλοι των κέντρων υγείας κάνουν έρανο μεταξύ τους για να αγοράζουν υγειονομικό υλικό, ενώ απευθύνονται για δωρεές στη Δημοτική αρχή, στα φαρμακεία των πόλεων, στους συλλόγους, την εκκλησία.

Οι καθυστερήσεις πολλές φορές στοιχίζουν ζωές. Λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων, τα ασθενοφόρα αναγκάζονται και οδηγούν οι γιατροί, Νοσηλευτές, βοηθητικό ή Διοικητικό Προσωπικό. Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των Ασθενοφόρων, καθότι χρωστάνε στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση. Αδυνατούν να συντηρήσουν τα Κέντρα Υγείας, να αλλάξουν ακόμη και μία βρύση που τρέχει. Δεν αντικαθιστούν ακατάλληλα πατώματα από αμίαντο (π.χ. Ναύπακτος) που είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Οσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, είναι ανύπαρκτες. Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα και το καλοκαίρι τα επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά, μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Τι λέει η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τις Βόρειες Σποράδες

Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ στις υγειονομικές μονάδες των νησιών των Βορείων Σποράδων παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ελλείψεις σε ασθενοφόρα.

Η «ακτινογραφία» των προβλημάτων:

*Κ.Υ.ΣΚΙΑΘΟΥ: 1 Νοσηλεύτρια σε οργανική θέση και 1 ΟΑΕΔ.
Μαία και Επισκέπτρια σε απόσταση με συνυπηρέτηση.
Φεύγουν 2 Γενικοί Ιατροί και παραμένουν: 2 Γενικοί Ιατροί και 1 Παιδίατρος, 3 Αγροτικοί στο Κ.Υ. Σκιάθου και 1 Αγροτική στο Π.Ι. του Αεροδρομίου.
2 Πληρώματα Ασθενοφόρων Επικουρικοί, 1 ΥΕ Τραυματιοφορέων (υπάρχουν κενά).
Στη Σκιάθο δουλεύει ιδιωτικό κέντρο υγείας με πολλές ειδικότητες και πολλά περιστατικά καταλήγουν εκεί. Όταν το περιστατικό πρέπει να διακομισθεί το παραπέμπουν στο Κ.Υ. Σκιάθου να ολοκληρώσει τη διακομιδή…

*Κ.Υ.ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Υπάρχουν 3 Νοσηλεύτριες, άρα ακάλυπτες βάρδιες.
1 Μαία πριν τη συνταξιοδότηση.
1 Γενικός Ιατρός και 1 Παιδίατρος
3 αγροτικοί
4 πληρώματα ασθενοφόρων που καλύπτουν πολλές φορές και τη Σκιάθο.
Θα μετακινηθεί ένας Γ. Ιατρός από Καλαμπάκα για το διάστημα του καλοκαιριού.

*Π.Π.Ι.Αλοννήσου: 2 οπλίτες-αγροτικοί. Φεύγει ο ένας και μία νοσηλεύτρια.

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ
*Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Η ανάδειξη της απουσίας ΕΚΑΒ από το νησί ανάγκασε την διοίκηση του ΕΚΑΒ να σχεδιάσουν την ίδρυση τομέα. Προκήρυξαν όμως μόνο 2 θέσεις οι οποίοι θα πάνε στο τέλος του έτους. Μέχρι τότε τις ανάγκες καλύπτουν 2 διασώστες του Κ.Υ με σύμβαση. Με πρόσκληση ενδιαφέροντος το ΕΚΑΒ αναζητεί διασώστες για να καλύψουν τις ανάγκες του καλοκαιριού. Σήμερα μένουν ακάλυπτες πολλές βάρδιες.

*Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Υπηρετούν 4 οδηγοί. Υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες ανά μήνα. Μεγάλος ο κίνδυνος για τα έκτακτα περιστατικά.

*ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Υπάρχει 1 οδηγός. Βλέπουν ασθενοφόρο με τα κιάλια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου