ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σωσίβιο… στην απασχόληση ο τουρισμός και στη Μαγνησία

σωσίβιο-στην-απασχόληση-ο-τουρισμός-826229

Κορυφαία συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης, ειδικά στις Σποράδες, είχε ο τουρισμός τον Απρίλιο, καθώς σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι προσλήψεις στα νησιά απογειώθηκαν σημειώνοντας το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων.

Οι προετοιμασίες των καταλυμάτων ολοκληρώνονται για τη φετινή σεζόν, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι καλύτερη από την περσινή. Τα στοιχεία για τον Απρίλιο δείχνουν ότι οι αναγγελίες πρόσληψης στα νησιά ανέρχονται σε 700, και υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό αποχωρήσεων εργαζομένων (232 άτομα), με αποτέλεσμα το ισοζύγιο στον κλάδο να κλείνει σαφώς θετικά στις προσλήψεις.

Οι σερβιτόροι και μπάρμαν έχουν τη θετικότερη επίδοση, ενώ ακολουθούν οι μάγειρες ξενοδοχείων και εστιατορίων, οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, οι υπάλληλοι υποδοχής πελατών ξενοδοχείων, εστιατορίων, καταστημάτων κλπ.

Συνολικά στη Μαγνησία το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 466 θέσεις εργασίας. Συνολικά έγιναν 2.893 προσλήψεις στην ηπειρωτική Μαγνησία, ενώ την ίδια περίοδο, εξαιτίας οικειοθελών αποχωρήσεων, καταγγελίας συμβάσεων αορίστου χρόνου και λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώθηκαν, συνολικά 2.427 άτομα τέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας.

Στις Σποράδες αντίστοιχα έγιναν συνολικά 932 προσλήψεις, ενώ τον ίδιο μήνα 232 άτομα σταμάτησαν να εργάζονται.

Από τις αρχές του 2018 μέχρι και τέλος Απριλίου στην ηπειρωτική Μαγνησία έγιναν 10.152 προσλήψεις, 4.055 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 1.828 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν ενώ 3.650 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν δεν ανανεώθηκαν. Στις Σποράδες, την αντίστοιχη περίοδο, έγιναν 1.259 προσλήψεις ενώ 461 άτομα έχασαν τη δουλειά τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία που αποστέλλονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και καταγράφουν απολύσεις και προσλήψεις αντίστοιχα, στη Μαγνησία αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας που θεωρούνται ως οι πιο «ευάλωτες» και δεν ανανεώνονται με την ίδια συχνότητα από τους εργοδότες, είναι εκείνες που αφορούν στο εμπόριο και τη μεταποίηση, σε υπαλλήλους που απασχολούνταν ως γραμματείς σε γραφεία, εργαζόμενους σε λογιστήρια επιχειρήσεων και βιοτεχνιών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Πτώση 5,5% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Απρίλιο

Μειωμένη κατά 5,48% είναι στο σύνολο η εγγεγραμμένη ανεργία για όσους αναζητούν εργασία για το μήνα Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, που μεταφράζεται σε 48.496 λιγότερους άνεργους.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι ήταν 837.270, έναντι 885.766 των Μάρτιο, εκ των οποίων οι 487.870 (ποσοστό σχεδόν 60%) είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 12 μηνών, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό (62,90%) είναι για ακόμα μία φορά γυναίκες.

Το 63% περίπου είναι μεταξύ 30-54 ετών και περίπου το 78% είναι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 91% είναι Έλληνες υπήκοοι. Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Απρίλιο του 2017 η εγγεγραμμένη ανεργία είναι μειωμένη κατά 3,23%.

Όσον αφορά τους εγγεγραμμένους ανέργους που δεν αναζητούν εργασία, το ποσοστό για τον μήνα Απρίλιο του 2018, έναντι του Μαρτίου του ίδιου έτους, είναι μειωμένο κατά 26,06%, ενώ σημαντική είναι η μείωση των επιδοτούμενων ανέργων κατά 55,83%, δηλαδή 74.354 άτομα συνολικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου