ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Βρέθηκαν νεότερα ναυάγια στη Σκόπελο

βρέθηκαν-νεότερα-ναυάγια-στη-σκόπελο-10961

Σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία και τη ναυτική παράδοση της Σκοπέλου φέρνουν στο φως τα δύο ναυάγια ξύλινων σκαριών που ανακάλυψαν πριν από μερικούς μήνες μέλη και φίλοι του Καταδυτικού Κέντρου Σκοπέλου. Τα ναυάγια εντάσσονται στη νεότερη περίοδο και εντοπίστηκαν σε βάθος 40 περίπου μέτρων, στις περιοχές Αμάραντος και Καναπίτσα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα δύο ναυάγια είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών και προσθέτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη σύγχρονη τοπική (και όχι μόνο) ναυτική ιστορία αλλά και την καταδυτική κοινότητα. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας βρίσκονται σε φάση ταυτοποίησης των ναυαγίων, με βάση τις μαρτυρίες ντόπιων αλλά και τα αρχεία των τοπικών λιμεναρχείων.

«Και τα δυο είναι σκαριά που προέρχονται από την περιοχή της Σκοπέλου και τα τελευταία χρόνια αρμένιζαν είτε για δουλειές είτε για διάφορες εργασίες», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Ντάνης, διαχειριστής του Καταδυτικού Κέντρου Σκοπέλου.

Η καταδυόμενη ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε τα ναυάγια αποτελείτο από τους: Κώστα Ντάνη, ηλεκτρολόγο μηχανικό – PADI OW Scuba Instructor, Αναστάσιο Κτίστη, μηχανολόγο μηχανικό – PADI OW Scuba Instructor, Βασίλη Βούκαλη, οικονομολόγο – PADI OW Scuba Instructor, Άγγελο Μαγκλή, πολιτικό μηχανικό – PADI OW Scuba Instructor και Κίμωνα Παπαδημητρίου, Δρ. αγρονόμο & τοπογράφο μηχανικό – PADI IDC Staff Instructor.

Μετά την ίδρυση και λειτουργία του Καταδυτικού Κέντρου Σκοπέλου, αρχικά με βάση την παραλία Αντρίνες (όρμος Πανόρμου) και στη συνέχεια στη Χώρα, άρχισε η εξερεύνηση της ακτογραμμής του νησιού. Αυτό έχει αποδώσει έως τώρα ένα σύνολο 18 θέσεων όπου πραγματοποιούνται συστηματικά οι δραστηριότητες του καταδυτικού κέντρου. Επιπλέον κάθε χρόνο γίνονται αναγνωριστικές καταδύσεις σε καινούργιους προορισμούς, για τη διεύρυνση της γκάμας των παρεχόμενων επιλογών στους αυτοδύτες που επισκέπτονται το νησί.

Την περασμένη χρονιά (φθινόπωρο 2017) και στα πλαίσια αναζήτησης νέων θέσεων με ιδιαίτερα θεματικά χαρακτηριστικά, εντοπίστηκαν τα δύο νέα ναυάγια, τα οποία δεν αναφέρονται στους ναυτικούς χάρτες, βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα από τα 30 μ. και δεν έχει γίνει ακόμη η ταυτοποίησή τους. Πρόκειται για υπολείμματα ξύλινων σκαφών μεσαίου μεγέθους, τα οποία φαίνεται να βυθίστηκαν πριν 30-40 χρόνια.

Το πρώτο ναυάγιο βρίσκεται στην περιοχή Αμάραντος (έξω από τον όρμο του Αγνώντα). Κάθεται σε αμμώδη επικλινή βυθό και διακρίνονται οι διαστάσεις του, κάποιες κατασκευαστικές λεπτομέρειες και μέρος του φορτίου του. Το δεύτερο βυθισμένο σκάφος είναι διάσπαρτο σε βραχώδη βυθό με απότομες κλίσεις στην ευρύτερη περιοχή Καναπίτσας (έξω από τον όρμο του Πανόρμου) και διακρίνονται μέρη του κύτους και του εξοπλισμού του. Σύμφωνα με τα παραπάνω αρχικά δεδομένα, προκύπτουν ενδιαφέρουσες προοπτικές για την αναψυχή και την εξειδικευμένη εκπαίδευση αυτοδυτών.

Τα συγκεκριμένα ναυάγια, αν και δεν μπορούν να θεωρηθούν μνημεία καθότι είναι νεότερα των 50 ετών, αποτελούν μαρτυρίες μια άλλης εποχής που εκτίθενται στους καταδυόμενους επισκέπτες της Σκοπέλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου