ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στον «αέρα» τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα της Σκιάθου

στον-αέρα-τα-εκτός-σχεδίου-αυθαίρετ-58458

Στον αέρα τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα στη Σκιάθο, με πολίτες να κινδυνεύουν να χάσουν από το δημόσιο τα δικαιώματα επί της περιουσίας τους. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απέστειλε νέα επιστολή προς τους δημάρχους, οι οποίοι σύμφωνα με τον ν. 4519/2018 υποχρεούνται μέχρι τις 15 Μαΐου 2018 να οριοθετήσουν τα οικιστικά περιγράμματα των δήμων τους στους δασικούς χάρτες, είτε αναρτημένους είτε προς κατάρτιση.

Στους δήμους αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Σκιάθου, στον οποίο γίνεται τώρα η κατάρτιση του δασικού χάρτη, με στόχο το υπουργείο να προχωρήσει στην Ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Σκιάθου μέσα στο 2018.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, η Υπηρεσία Δόμησης πρέπει να στείλει τα όρια του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της Σκιάθου, καθώς επίσης και τυχόν άλλα σχέδια πόλης του δήμου. Επίσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου τις οικιστικές πυκνώσεις μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Σ. Φάμελλος υπενθυμίζει ότι ήδη από τις 5 Μαρτίου 2018, με προηγούμενη επιστολή του σχετικά με το ίδιο θέμα έχει ζητήσει να συμμορφωθούν οι δήμοι στο νομικό πλαίσιο και να στείλουν όλα τα στοιχεία στο υπουργείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός κλείνει την επιστολή παρακαλώντας τους δημάρχους για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους, ώστε να συμβάλλουν τα μέγιστα τόσο στο έργο των δασικών χαρτών όσο και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών τους, καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου 2018 πλησιάζει.

Σύμφωνα με την κ. Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό, «ως Οικιστικές Πυκνότητες νοούνται περιοχές αυθαιρέτων εκτός σχεδίου, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως δασική έκταση κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αμφισβητήσεις για περιοχές κατοικίας και να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, να κινδυνεύσουν με απώλεια δικαιωμάτων τους, που μπορεί να διεκδικήσει το Δημόσιο».

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια προσδιορισμού των οικιστικών πυκνώσεων είναι ο ελάχιστος αριθμός κτιρίων (50) και με απαιτούμενη πυκνότητα, μέχρι 100 κτίρια, δηλαδή 1 κτίριο/500 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι μία οικιστική πύκνωση θα πρέπει να έχει έκταση τουλάχιστον 25 στρέμματα.

«Πραγματικά» σημειώνει η κ. Μπακλατσή, «η Σκιάθος είναι ένα νησί με μεγάλη οικιστική πίεση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στις εκτός σχεδίου περιοχές πολλές αυθαίρετες κατοικίες, που πρέπει να καταγραφούν. Πρόκειται για διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται δασικές με βάση παλιές αεροφωτογραφίες, και δεν μπορούν να πολεοδομηθούν ούτε να ενταχθούν σε προγράμματα νομιμοποίησης των πολεοδομικών παραβάσεων».

Από τον νομό Μαγνησίας, μέχρι σήμερα Οικιστικές Πυκνότητες έχουν αποστείλει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Αυτές οι περιοχές έχουν εξαιρεθεί από τον κυρωμένο δασικό χάρτη και θα αντιμετωπιστούν συνολικά με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου