ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στρατιωτικοί με συζύγους εκπαιδευτικούς στις Σποράδες, φθάνουν μέχρι το διαζύγιο

στρατιωτικοί-με-συζύγους-εκπαιδευτι-73159

Χωριστά κρατά στη Μαγνησία οικογένειες στρατιωτικών με συζύγους εκπαιδευτικούς ο Νόμος περί συνυπηρέτησης. Οι εκπαιδευτικοί-σύζυγοι στρατιωτικών προβλέπεται βάσει Νόμου να συνυπηρετούν στην ίδια περιοχή, ωστόσο, στη Μαγνησία τους βρίσκει με διαφορετικά νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί ο Νόμος δεν ορίζει συνυπηρέτηση στην έδρα του στρατιωτικού συζύγου, αλλά γενικά στην περιοχή, με αποτέλεσμα, εκπαιδευτικοί που ζητούν απόσπαση στην περιοχή μετάθεσης του συζύγου να βρίσκονται αποσπασμένοι μεν στο νομό, αλλά να καλούνται να υπηρετήσουν στα νησιά των Βορείων Σποράδων λόγω λιγότερων μορίων από άλλους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε σχολεία στη χερσαία Μαγνησία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου Βασίλη Δερβίση, το πρόβλημα είναι χρονίζον. Κάθε χρόνο, οικογένειες στρατιωτικών αναγκάζονται να στήνουν δύο διαφορετικά νοικοκυριά, ένα στην περιοχή μετάθεσης του συζύγου και ένα στα νησιά όπου καλούνται να υπηρετήσουν εκπαιδευτικοί, και ουσιαστικά αντί να… συνυπηρετούν, να ζουν χωριστά.

Φέτος, τουλάχιστον πέντε οικογένειες στρατιωτικών, ζουν χωριστά: οι στρατιωτικοί στη χερσαία Μαγνησία και οι σύζυγοι εκπαιδευτικοί στις Βόρειες Σποράδες. «Δεν είναι μόνο τα έξοδα συντήρησης ενός δεύτερου νοικοκυριού. Ως στρατιωτικοί συμμετέχουμε σε εκπαιδεύσεις που πολλές φορές μπορεί να διαρκούν και μία εβδομάδα. Αν υπάρχουν παιδιά, πού θα μείνουν;», αναφέρει ο κ. Δερβίσης υποστηρίζοντας ότι στρατιωτικός έφθασε μέχρι το διαζύγιο με τη σύζυγό του εκπαιδευτικό εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώθηκε.

Την περασμένη Τρίτη, αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου συναντήθηκε με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο αναζητώντας λύση στο χρονίζον πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Δερβίση, οι λύσεις είναι δύο για την επίλυση του προβλήματος: είτε θα οριστεί στον Νόμο συνυπηρέτηση στην έδρα του στρατιωτικού συζύγου, είτε θα διαχωριστεί ο νομός σε χερσαία και νησιωτική Μαγνησία, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να ζητούν απόσπαση σε συγκεκριμένη περιοχή.

«Θα ενημερώσουμε τους βουλευτές ζητώντας παρέμβαση και θα πιέσουμε μέσω της Ομοσπονδίας μας για την επίλυση του προβλήματος στο νομό», τόνισε ο κ. Δερβίσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου