ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κραυγή αγωνίας για το νέο Κέντρο Υγείας Σκιάθου

κραυγή-αγωνίας-για-το-νέο-κέντρο-υγεία-85027

Κραυγή αγωνίας από τους νησιώτες. Στοιχειώνει… το νέο κτίριο που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Εκφράζονται φόβοι ότι θα χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος εξαιτίας της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί η 5η ΥΠΕ, ως αρμόδια για τη μετακόμιση, τη λειτουργία και τη στελέχωση του νέου κτιρίου. Αποκαρδιωτικές οι εικόνες που εξασφάλισε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από ανθρώπους που επισκέφτηκαν πρόσφατα το παλιό κτίριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Κέντρο Υγείας, όπου αποτυπώνονται ανάγλυφα οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αδιαφορία της 5ης ΥΠΕ να προχωρήσει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του παλαιού Κέντρου Υγείας στο νέο κτίριο, προκαλεί πλέον το κοινό αίσθημα. Οι κάτοικοι της Σκιάθου αλλά και επισκέπτες εκφράζουν έντονο προβληματισμό, καθώς πλησιάζει η τουριστική περίοδος και η μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο είναι ακόμη «στον αέρα». Ένα τεράστιο κτίριο… 1.000 τ.μ., παραμένει ανεκμετάλλευτο, ενώ την ίδια ώρα το παλιό Κέντρο Υγείας «φθίνει» από μέρα σε μέρα, τόσο λόγω παλαιότητας όσο και εξαιτίας της αποψίλωσης του προσωπικού.

Μετά από τόσο αγώνα να ολοκληρωθεί το έργο, οι κάτοικοι του νησιού αναζητούν απαντήσεις για τη μη αξιοποίησή του. Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η λειτουργία του νέου Κέντρου Υγείας Σκιάθου έχει «σκαλώσει» στη μεταφορά του ιατρικού εξοπλισμού. Όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πριν από δύο εβδομάδες, από τη Λάρισα όπου είναι η έδρα τους, οι αρμόδιοι παράγοντες της 5ης ΥΠΕ, αντί να πέσουν με τα μούτρα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της μετακόμισης, έχουν πετάξει το μπαλάκι στους γιατρούς και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας. «Βρείτε μεταφορική και κάντε τη μετακόμιση» ήταν η παρότρυνσή τους προς το ιατρικό και επικουρικό προσωπικό, που σε καθημερινή βάση πιέζει ώστε να βρεθεί λύση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η 5η ΥΠΕ τους τελευταίους μήνες έχει ρίξει όλο το βάρος στη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας, με αποτέλεσμα να έχει περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα το τι μέλλει γενέσθαι με το νέο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

Όμως θα πρέπει να υπογραμμιστεί, πως εκτός από τη μετακόμιση, προκύπτουν ζητήματα αφενός για τον ιατρικό και μηχανολογικό εξοπλισμό που θα χρειαστεί το νέο κέντρο Υγείας, και αφετέρου για το θέμα του προσωπικού, θέματα για τα οποία ωστόσο η 5η ΥΠΕ «αγρόν ηγόρασε», αφού μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί καμία σχετική διαδικασία, ούτε για την προμήθεια νέου εξοπλισμού, πολλώ δε μάλλον για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας κυρίως με νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό.

Αυτά τα εναπομείναντα φορεία… θα συμπεριληφθούν στον εξοπλισμό του νέου Κέντρου Υγείας

Οριακή η λειτουργία στο παλιό κτίριο

Ενώ η 5η ΥΠΕ αφήνει το νέο κτίριο να «στοιχειώνει», την ίδια ώρα οι εικόνες που εξασφάλισε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από ανθρώπους που επισκέφτηκαν πρόσφατα το Κέντρο Υγείας, και διαπίστωσαν «ιδίοις όμμασι» τις ελλείψεις, αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η λειτουργία του είναι οριακή.

Το ακτινολογικό τμήμα του Κέντρου Υγείας είναι κλειστό εδώ και πέντε μήνες εξαιτίας της αποχώρησης του χειριστή. Ακόμη και για μία απλή ακτινογραφία, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν σε ιδιώτη, όπως επίσης και για μία απλή εξέταση αίματος, αφού δεν υπάρχουν αντιδραστήρια.

Επίσης υπάρχουν μηχανήματα τα οποία είναι παλιά και χρήζουν αντικατάστασης. «Δεν είναι δυνατόν στο νέο Κέντρο Υγείας οι ασθενείς να ξαπλώνουν σε κρεβάτια εξέτασης που είναι ετοιμόρροπα, ή να γίνεται διακομιδή με φορεία που είναι έτοιμα να σπάσουν», επισημαινόταν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από ασθενείς που επισκέφτηκαν πρόσφατα το Κέντρο Υγείας και διαπίστωσαν από κοντά τις ελλείψεις.

Το ακτινολογικό μηχάνημα παραμένει σε ακινησία… αφού έχει αποχωρήσει ο χειριστής, και για τις εξετάσεις οι ασθενείς απευθύνονται σε ιδιώτες

Χωρίς νοσηλεύτρια

Χθες, τέλος, πήρε φύλλο πορείας η μοναδική μόνιμη νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας, η οποία μετακινήθηκε στη Λάρισα, λόγω συνυπηρέτησης με τον σύζυγό της. Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου απέμεινε μόνο με δύο νοσηλεύτριες του ΟΑΕΔ, οι οποίες βάσει της σύμβασής τους απασχολούνται κυρίως στην πρωινή και απογευματινή βάρδια, και κατ’ εξαίρεση ορισμένες μέρες τον μήνα στη νυχτερινή βάρδια. Το ίδιο ισχύει και με τους διασώστες και τα πληρώματα ασθενοφόρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου