ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζητούν ολοήμερη εκπαίδευση

ζητούν-ολοήμερη-εκπαίδευση-150254

Σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, το βασικό ζητούμενο για τους μαθητές του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Γλώσσας

Σειρά προτάσεων κατέθεσαν οι μαθητές του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Γλώσσας, οι οποίοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης στη συζήτηση για τα προβλήματα της παιδείας και την αναμόρφωση της δημόσιας εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Το πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν από τους μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου μετά τη συνεδρίαση του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, περικλείει μια σειρά θεμάτων, τα οποία παρατίθενται προκειμένου να εισακουστούν από τους αρμόδιους φορείς και τους θεσμούς της πολιτείας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές ζητούν: Διατήρηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία σαν βασικό μάθημα (χωρίς τροποποιήσεις στα προϋπάρχοντα βιβλία) και διατήρηση της πρωινής προσευχής.

Διατήρηση των αρχαίων ελληνικών ως υποχρεωτικώς εξεταζόμενο μάθημα τον Ιούνιο και στο Γυμνάσιο, «αφού με αυτό τον τρόπο θα τύχει της ανάλογης απήχησης στην προσοχή των μαθητών» όπως υπογραμμίζουν.

Βασικό ζητούμενο είναι, επίσης, η διατήρηση των ήδη υπαρχουσών διδακτικών ωρών στα μαθήματα γενικής παιδείας του Λυκείου, «που αναπτύσσουν την κριτική ικανότητα (νεοελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, αρχαία ελληνική γλώσσα) αλλά και των μαθημάτων που προσφέρουν γνώσεις για το παρελθόν (Ιστορία)».

Ο διαχωρισμός των ενδοσχολικών εξετάσεων του Λυκείου τους μήνες Ιανουάριο και Ιούνιο με τη μισή εξεταστέα ύλη κάθε φορά.

Η διατήρηση των πανελλαδικών εξετάσεων για τη δίκαιη εισαγωγή των μαθητών σε ανώτατες και ανώτερες σχολές.

Η βαθμολογία των τετραμήνων να παραμείνει ως έχει, με βαθμό άριστα το 20 και όχι με βάση γενικό χαρακτηρισμό (Α, Β, Γ).

Επίσης ζητούν: «Πλήρη εξοπλισμό των σχολείων, ανεξαιρέτως περιοχής με όλα τα απαραίτητα υλικά για την υλοποίηση των μαθημάτων, και έγκαιρη αποστολή καθηγητών όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα μέρη της Ελλάδας από την 1η Σεπτεμβρίου της σχολικής χρονιάς, χωρίς καθυστερήσεις».

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος των μαθητών της Γλώσσας, γίνεται λόγος για «καθιέρωση ενός τύπου σχολικού ενδύματος για πιο ευπρεπή εμφάνιση στον χώρο του σχολείου. Η συγκεκριμένη πρόταση τίθεται επί τάπητος λόγω της οικονομικής κρίσης, και επειδή είναι κάτι που ούτως ή άλλως επιβάλλεται στην κοινωνία μας, στον χώρο εργασίας».

Κλείνοντας το κοινό υπόμνημα, οι μαθητές της Γλώσσας ζητούν αντικατάσταση των βιβλίων με πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα εργασίας π.χ. laptop. Επίσης υποχρεωτική λειτουργία ολοήμερου σχολείου στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο για την κάλυψη των εργασιών στον σχολικό χώρο, με τη βοήθεια καθηγητών αντίστοιχων ειδικοτήτων αντί για τη λειτουργία των θεσμών της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Με αυτό το μέτρο, τονίζουν, επιτυγχάνεται η στήριξη των μαθητών σε περίοδο οικονομικής κρίσης και η μείωση ωρών παρακολούθησης στο φροντιστήριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου