ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χιλιάδες επισκέπτες στη Σκιάθο

χιλιάδες-επισκέπτες-στη-σκιάθο-247925

Ξεπέρασαν τους 6.000 όσοι περιηγήθηκαν στην έκθεση που παρουσιάστηκε στη Μονή της Ευαγγελίστριας

Περισσότεροι από 400 μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο οργανώθηκε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η συνολική επισκεψιμότητα της έκθεσης, «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους, μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», σύμφωνα με το αρχείο που τηρείται στην Ιερά Μονή, υπολογίζεται σε περισσότερους από 6.500 επισκέπτες.

Με τη συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου Σκιάθου, το διάστημα 18-20 Οκτωβρίου , ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους, μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου».

O Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», υπογραμμίζει, στον απόηχο του προγράμματος, την αγαστή συνεργασία με τη διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα, τον ηγούμενο της Μονής Ευαγγελίστριας π. Ιωσήφ, τη διευθύντρια του Γυμνασίου Σκιάθου, Μαρία Καραγιαννοπούλου, και το τουριστικό γραφείο Trust me Touring, που ανέλαβε τη μετακίνηση των μαθητών.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του μορφωτικού του ρόλου, ξεκίνησε το 1989 τη δραστηριοποίησή του στον τομέα του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και για πρώτη φορά οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται εκτός του μουσείου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στην έκθεση, η οποία θα παραμείνει μέχρι σήμερα Κυριακή 5 Νοεμβρίου, οπότε και προγραμματίζεται ξενάγηση από τον αρχαιολόγο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, και επιμελητή της έκθεσης Αντώνη Μπεκιάρη. Η έκθεση «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους, μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», που εγκαινιάσθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, διοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», μετά από πρόταση του Συλλόγου προς το Μουσείο και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Στόχος του Συλλόγου είναι η εκ νέου συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με τη διοργάνωση έκθεσης τον ερχόμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Σύλλογό και για τη Σκιάθο, η συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα εμβληματικό μουσείο της χώρας, αναγνωρισμένο διεθνώς, ως ένα σημαντικό μουσείο, για την τέχνη και τον πολιτισμού των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από έντυπα και εικονογραφημένα προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων του 18ου και 19ου αιώνα, τους ταξιδιωτικούς δηλαδή οδηγούς της εποχής, οι οποίοι απευθύνονται στους ορθόδοξους χριστιανούς, και παρέχουν πληροφορίες για τους σταθμούς του επίγειου βίου και του πάθους του Χριστού, διαμορφώνοντας τον χάρτη των ιερών προσκυνημάτων, την ιερά γεωγραφία της Αγίας γης. Στόχος του συλλόγου, μέσα από συνεργασίες με σημαντικά μουσεία της χώρας, είναι να δημιουργούνται σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, αλλά και η προβολή της Σκιάθου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, της κ. Ολγας Μάνου – Μουσείο Λούλη και επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου