ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Φουρτούνες στη γραμμή Βόλου – Σποράδων

φουρτούνες-στη-γραμμή-βόλου-σποράδω-262402

Αθέμιτο ανταγωνισμό στην ακτοπλοϊκή γραμμή Βόλου – Βορείων Σποράδων με τις… ευλογίες της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και τοπικών αρχόντων των νησιών, καταγγέλλει η εταιρεία Aegean Flying Dolphins, που διατηρεί στη γραμμή το flying dolphin Ερατώ. Ετοιμάζεται να προσφύγει στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού για να προστατεύσει τα έννομα συμφέροντά της αλλά και την ίδια την επιβίωσή της στη γραμμή κόντρα στη Hellenic Seaways, που ενώ διέκοψε τα δρομολόγια του flying cat -για τη χειμερινή περίοδο- στα τέλη Σεπτεμβρίου, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη γραμμή με αιτήματα έκτακτης δρομολόγησης του ίδιου πλοίου.

Σημειώνεται ότι το Ερατώ παραμένει κάθε χρόνο στη γραμμή Βόλου – Βορείων Σποράδων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξυπηρετώντας τις ακτοπλοϊκές μεταφορές μονίμων κατοίκων και επισκεπτών ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη. Πέρυσι, το flying cat της Hellenic Seaways, είχε διακόψει τα δρομολόγιά του για τον χειμώνα.

Φέτος η Hellenic Seaways διέκοψε τα δρομολόγια του flying cat για μία ακόμη φορά στις 31 Σεπτεμβρίου, με τη λήξη της τουριστικής σεζόν. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Aegean Flying Dolphins, με αίτημά της προς τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας, η Hellenic Seaways δρομολόγησε εκτάκτως για 21 ημέρες, από τις 10 έως τις 31 Οκτωβρίου, το flying cat. Επικαλέστηκε έκτακτες συγκοινωνιακές ανάγκες.

Μολονότι η Aegean Flying Dolphins αντέδρασε, η Hellenic Seaways ξεκίνησε κανονικά τα δρομολόγια και στις ώρες που ζήτησε. Δεν έγιναν ποτέ γνωστές ποιες ήταν οι έκτακτες συγκοινωνιακές ανάγκες, ενώ το σκανδαλώδες, σύμφωνα με τον νόμιμο εκπρόσωπο της Aegean Flying Dolphins, Γιώργο Πέτρου, είναι ότι πριν δοθεί σήμα έγκρισης των δρομολογίων, η ανταγωνίστρια εταιρεία διέθετε ήδη εισιτήρια. «Είχαν τόση σιγουριά για την έγκριση ώστε το σύστημα εισιτηρίων ήταν ανοιχτό για κρατήσεις», επισημαίνει.

Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών συγκλήθηκε στις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα όπως με τον κ. Πέτρου και την καταγγελία του, δεν συζητήθηκε η έκτακτη δρομολόγηση του flying cat της Hellenic Seaways. «Δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Περιφρόνησαν μια μικρή εταιρεία που και να καταστραφεί λίγο τους νοιάζει», αναφέρει.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι η μεθόδευση συνεχίζεται. Μολονότι στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών δεν υπάρχει αίτημα δρομολόγησης του flying cat της Hellenic Seaways για το διάστημα πέραν της 31ης Οκτωβρίου, μέσω του προγράμματος κρατήσεων εισιτηρίων μπορεί κανείς να εκδώσει εισιτήριο για την 1η Νοεμβρίου. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι θα γίνει και νέα έκτακτη δρομολόγηση για το διάστημα από 1η έως 30 Νοεμβρίου.

Ο κ. Πέτρου καταγγέλλει ότι «στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια δυσφήμισης του πλοίου μας με σκοπό την απομάκρυνση του Ερατώ», ρόλο έχουν τοπικοί παράγοντες.

«Καταγγέλλουμε τα όσα συμβαίνουν και περιμένουμε απαντήσεις. Ρωτάμε το υπουργείο πώς μπορούν εταιρείες να αναρτούν δρομολόγια για τα οποία είναι ακόμη υπό τη μορφή αιτήματος; Ρωτάμε τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες ποιες ήταν οι έκτακτες ανάγκες; Ρωτάμε τους τοπικούς άρχοντες των νησιών: εντάξει για κάποιο δικό σας λόγο δεν σας κάνει το flying dolphin Ερατώ και η Aegean Flying Dolphins, και σας αρέσει η Hellenic Seaways και τα πλοία της. Είναι λογικό να παρεμβαίνετε με όποιο τρόπο μπορείτε προκειμένου να βλάψετε εμάς και να ευνοείτε την άλλη εταιρεία; Γιατί δεν αφήνετε τους επιβάτες να επιλέξουν; Σε τελική ανάλυση, ζητήστε το καθαρά να φύγουμε, να πάμε κάπου αλλού που θα φανούμε χρήσιμοι. Εσείς έχετε κορεσθεί από την πληθώρα των πλοίων και κάνετε επιλογές. Θέλετε μονοπώλιο; Πείτε το», τονίζει ο κ. Πέτρου και προειδοποιεί ότι θα η εταιρεία θα στραφεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου