ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υπό κατάληψη το ΓΕΛ Σκοπέλου: «Θέλουμε καθηγητές»

υπό-κατάληψη-το-γελ-σκοπέλου-θέλουμε-280208

«Θέλουμε καθηγητές». Το αίτημα μαθητών του Γενικού Λυκείου Σκοπέλου, γραμμένο σε πανό που κρέμεται από παράθυρο στον όροφο του σχολείου που από χθες είναι σε κατάληψη. Από το Λύκειο Σκοπέλου φαίνεται να γίνεται η… αρχή. Αναμένεται μπαράζ καταλήψεων στα σχολεία των νησιών, όπου ένα μηνά μετά την έναρξη των μαθημάτων υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες καθηγητών, με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να χάνονται δεκάδες ώρες διδασκαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σκοπέλου, κλείδωσαν χθες λουκέτο στο σχολείο τους και προχώρησαν σε επ’ αόριστον κατάληψη, ζητώντας το αυτονόητο: καθηγητές για να κάνουν μάθημα.

Στο σχολείο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ειρήνη Σκλάβου, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες: βιολογία, χημεία, φυσική, πληροφορική, αγγλικά, γερμανικά, καλλιτεχνικά, με αποτέλεσμα δεκάδες διδακτικές ώρες να χάνονται καθημερινά και τα καθημερινά μαθήματα να εξαντλούνται σε τρίωρα και τετράωρα.

Για το θέμα των ελλείψεων, ο Σύλλογος είχε παρέμβει στα τέλη Σεπτεμβρίου και προς τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, όπως όμως επισημαίνουν η επιστολή έμεινε αναπάντητη.

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν γίνεται να την πληρώνουν τα παιδιά των δυσπρόσιτων περιοχών που είναι ήδη σε μειονεκτικότερη θέση. Εγώ προσωπικά ως γονέας τριών παιδιών στο Λύκειο, ανησυχώ πότε θα έρθουν οι καθηγητές και πότε θα μπορέσουν να καλύψουν την ύλη», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Ειρήνη Σκλάβου.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τα κενά δεν εξαντλούνται στη Σκόπελο. Καθηγητές που πήραν μετάθεση, αναπληρωτές που ανακάλεσαν τις τοποθετήσεις τους, έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν θέσεις κενές και να χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα. Στη Σκιάθο λείπουν 3 φυσικοί-χημικοί, 1 μαθηματικός και εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών, στη Σκόπελο δύο φυσικοί-χημικοί, ώρες οικονομίας, καλλιτεχνικών και μουσικής και στην Αλόννησο 1 φυσικός-χημικός. Συνολικά περί τις 69 ώρες χάνονται κάθε εβδομάδα στη Σκιάθο και περίπου 40 στη Σκόπελο.

Κλειστό το νηπιαγωγείο στη Γλώσσα

Κλειστό εδώ και δύο εβδομάδες, λόγω έλλειψης νηπιαγωγού παραμένει και το 3ο Νηπιαγωγείο Γλώσσας Σκοπέλου.

«Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά για τη Σκόπελο», αναφέρει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κ. Ντέμυ Κριτσάλου.

Σύμφωνα με την ίδια, απουσία νηπιαγωγού, το σχολείο παραμένει κλειστό και τα νήπια δεν κάνουν μαθήματα. Τα ίδια τα παιδιά βγαίνουν εκτός ρυθμού μαθημάτων, ενώ οι εργαζόμενοι γονείς που δεν έχουν κάποιον να απασχολήσει τα παιδιά τους, αναγκάζονται να τα παίρνουν μαζί τους στη δουλειά.

«Ζητάμε ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και την εκπαίδευση»

Η επιστολή της μητέρας από τη Σκόπελο, που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Η κ. Κριτσάλου, στη θέα του κλειστού επί δύο εβδομάδες νηπιαγωγείου, συνέταξε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο:

«Είμαι μητέρα ενός μικρού αγοριού που πάει νηπιαγωγείο στη Γλώσσα Σκοπέλου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής. Κάθε χρόνο στον αγιασμό του σχολείου ζούμε με την αγωνία εάν θα έχουμε εκπαιδευτικούς για τα σχολεία του δεύτερου λιμανιού της Σκοπέλου. Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά από όλες. Τα 12 νήπια του 3ου Νηπιαγωγείου της Σκοπέλου έμειναν χωρίς δασκάλα. Ήρθε μία με απόσπαση, από την Εύβοια, αλλά είχε ήδη κάνει αίτηση ανάκλησης όπως είχε το δικαίωμα και έφυγε μετά από λίγες ημέρες. Επίσης δεν έχουν έρθει στη Γλώσσα 3 δάσκαλοι και πέντε καθηγητές για το γυμνάσιο και το λύκειό μας. Στα σχολεία μας υπάρχουν παιδιά με ειδικές δεξιότητες που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης. Όπως καταλαβαίνετε, ούτε τέτοιος εκπαιδευτικός έχει έρθει στη Γλώσσα. Το ερώτημα είναι αυτά τα παιδιά πώς θα μπορέσουν να μορφωθούν, να έχουν μία ελπίδα για το μέλλον τους;

Πάρα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αρμοδίους ότι 6 από τα 10 παιδάκια της ΣΤ’ Δημοτικού πέρυσι βραβεύτηκαν στους πανελλήνιους διαγωνισμούς των μαθηματικών και της φυσικής.

Ζητάμε τα αυτονόητα: να έχουν τα παιδιά μας τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά της πόλης. Ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στη μόρφωση και την εκπαίδευση. Να μην αναγκαζόμαστε να εγκαταλείπουμε το νησί μας.

Με εκτίμηση,

ΝΤΕΜΥ ΚΡΙΤΣΑΛΟΥ
ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΗ

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ 3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΟΥ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου