ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ιστορικός τόπος το κοιμητήριο Σκιάθου

ιστορικός-τόπος-το-κοιμητήριο-σκιάθο-280254

Στο δίκτυο των σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης ανήκει το κοιμητήριο της Σκιάθου, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», που ανέπτυξε σημαντική δράση προκειμένου να χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού το νότιο τμήμα.

Εκπρόσωποι του συλλόγου συμμετείχαν, εξάλλου, στο πανευρωπαϊκό συνέδριο του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που κατέθεσε η Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και ανέλαβε τη διοργάνωση.

Του συνεδρίου προηγήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού, όπου μέρος του ετήσιου απολογισμού παρουσίασε ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, και εκπρόσωπός του Οργανισμού για τη χώρα μας.

Παρουσιάστηκαν 29 ανακοινώσεις από 36 επιστήμονες που προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων και τη στήριξη των Δήμων Κηφισιάς, Τρίπολης, Βόλου, Σύρου- Ερμούπολης και Ν. Κυνουρίας, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και των χορηγών Aegean Airlines και Εκδόσεις «Πόλις».

Η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της εκπροσώπησης του Οργανισμού σε εθνικό επίπεδο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», στις 11 και 12 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκαν στη Σκιάθο οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) με τη συμμετοχή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Skiathos Palace.

Στις συνεδριάσεις πήραν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τις εξής χώρες: Νορβηγία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία και Ελλάδα.

Από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετείχε η Μαριάνθη Αναστασιάδου Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα των συνεδριάσεων περιελάμβανε ξενάγηση στο κοιμητήριο της Σκιάθου, η οποία έγινε από την Ιστορικό-Αρχαιολόγο και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου η οποία καθήλωσε και εντυπωσίασε με την επιστημονική και αναλυτική παρουσίαση των μνημείων, στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στον ναό της Παναγίας Λιμνιάς, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου