ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρόταση για δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Σκοπέλου

πρόταση-για-δημιουργία-κέντρου-κοινό-309299

Η προετοιμασία της δημοτικής αρχής του νησιού

Απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας έλαβε το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σκοπέλου.

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κέντρο Κοινότητας αποτελεί τον βασικό πυρήνα διευρυμένων υπηρεσιών τύπου «One Stop Shop».

Επί της ουσίας αποτελεί μία δράση «ομπρέλα», παρέχοντας υπηρεσίες, οι οποίες ανταποκρίνονται και θα ενισχύσουν τις πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 112.300 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θεσσαλία 2014-2020», το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο και από το ΕΚΤ, ενώ την ευθύνη υλοποίησης παρακολούθησης της δράσης θα έχει το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σκοπέλου σε άμεση συνεργασία με τη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Για την υλοποίησή του θα συσταθεί τριμελής ομάδα διοίκησης και παρακολούθησης που θα έχει και την ευθύνη ολοκλήρωσης της δράσης.

Στόχος του Κέντρου είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την αποδοχή και υποστήριξη των πολιτών, για την εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος Αλληλεγγύης και τη διασύνδεση των πολιτών με τα κοινωνικά προγράμματα και τις υπηρεσίες που υλοποιούνται στην εκάστοτε περιοχή παρέμβασης.

Ακόμη, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, ενώ το Κέντρο Κοινότητας θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας και λειτουργίας του εθνικού μηχανισμού συντονισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, η δομή θα λειτουργεί με σταθερό ωράριο εργάσιμες μέρες και στο διάστημα από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ το προσωπικό του θα στελεχώνεται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς ή έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν ψυχολόγο.

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Κέντρου Κοινότητας είναι να υπάρχει συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές και υπηρεσίες, όπως οι κοινωνικοί ξενώνες αστέγων, οι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, τα Επιμελητήρια κ.ά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου