ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πλήθος επισκεπτών στη Σκόπελο

πλήθος-επισκεπτών-στη-σκόπελο-338017

Στους ρυθμούς της παράδοσης και μιας συνάντησης – θεσμό πάλλεται η Σκόπελος, το νησί που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, χάρη στο 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που ολοκληρώνεται αύριο και πραγματοποιείται προς τιμήν του αείμνηστου χοροδιδασκάλου Διαμαντή Παλαιολόγου από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα», υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που τα τελευταία χρόνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, έχει καθιερωθεί πια ως ένας ζωντανός θεσμός παράδοσης και πολιτισμού.

Για τρεις ολόκληρες μέρες η Σκόπελος αποτελεί σημείο συνάντησης και πολιτισμικής συνεύρεσης για εκατοντάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ εκτιμάται ότι αναδεικνύεται σε πόλο έλξης για περισσότερους από 7.500 θεατές που παρακολουθούν τις παραστάσεις και τις παράλληλες δραστηριότητες, ημερίδες, σεμινάρια, ανοικτές πρόβες, γλέντια, εκθέσεις, κ.λπ. του φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τριήμερης γιορτής, το νησί έχει συντονιστεί και χορευτικά με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς, γεφυρώνοντας την Ελλάδα με τις χορευτικές παραδόσεις της Κάτω Ιταλίας και του Νεπάλ και αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία τους, τον πλούτο και το βάθος τους. Ταυτόχρονα, η Σκόπελος θα υποδεχθεί παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα ντυμένα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους που θα φέρουν ένα ξεχωριστό χρώμα σε αυτή τη τριήμερη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού.

Ξεχωριστή στιγμή του Φεστιβάλ είναι και η παρουσία των δεξιοτεχνών χορευτών της Κρήτης, Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, ιδρυτών της Ομάδας Έκφρασης Κρητικών Χορών, και της εξαιρετικής χορεύτριας του flamenco Αργυρώς Τσάπου, οι οποίοι εμπνεόμενοι από το τίτλο «Ανάμεσα σε δύο ποτάμια», ένα μουσικό κομμάτι του θρυλικού κιθαρίστα Paco de Lucia, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μία παράσταση υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ευφάνταστες χορευτικές και μουσικές συμπράξεις, ενώ ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μοναδικές χορευτικές στιγμές διαλόγου, μάχης και ερωτισμού ανάμεσα στον κρητικό χορό και το flamenco.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, φιλοξενείται στο Αρχοντικό Βακράτσα η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του 2ου Νηπιαγωγείου Σκοπέλου. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Από γενιά σε γενιά», τα παιδιά άκουσαν ιστορίες από τους παππούδες του ΚΑΠΗ Σκοπέλου, από τα «παλιά χρόνια», μύθους αλλά και το πώς ζούσαν και τι παιχνίδια έπαιζαν. Όλα αυτά με τη βοήθεια της προφορικής ιστορίας, και τα νήπια κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από όλα αυτά που άκουσαν σε εκπληκτικές ζωγραφιές.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται η εντυπωσιακή έκθεση με χειροποίητα αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών σε φιγούρες Playmobil με ελεύθερη είσοδο, που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου