ΣΠΟΡΑΔΕΣ

2.114 υπογραφές για να βρεθεί ο Γιώργος Καραμιχαηλίδης

2-114-υπογραφές-για-να-βρεθεί-ο-γιώργος-καρ-355878

Κάλεσμα από συγγενείς και φίλους μέσω ιστοσελίδας για να συγκεντρωθούν υπογραφές και να αρχίσουν εκ νέου έρευνες

Ενας χρόνος συμπληρώνεται στις 30 Αυγούστου 2017 από την εξαφάνιση του 30χρονου Θεσσαλονικιού, Γιώργου Καραμιχαηλίδη, από το αλιευτικό καταφύγιο Βότση Αλοννήσου. Η οικογένειά του και οι φίλοι του δεν έχουν ακόμη κανένα νέο για τον άνθρωπό τους από τότε που τα ίχνη του χάθηκαν τόσο ανέλπιστα τη μέρα της άφιξής του στο νησί με τη σύντροφό του για στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Ζητούν έτσι να συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του και συγκεντρώνουν υπογραφές.

Δυο χιλιάδες εκατόν δέκα τέσσερις υπογραφές κατάφερε να συγκεντρώσει μέχρι σήμερα η οικογένεια και οι φίλοι του Γιώργου, προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες και να υπάρξει πρόοδος στην δικογραφία της Εισαγγελίας Βόλου. Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 30χρονου δημιούργησε την ιστοσελίδα Help Us Find Yorgos μέσω της οποίας προτρέπει να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερες υπογραφές, ώστε να φτάσουν τις 5.000. Η καμπάνια γίνεται μέσω του Avaaz.

Σκοπός της σελίδας

Σκοπός της σελίδας, όπως αναφέρεται εκεί, είναι να πάρει η υπόθεση τις διαστάσεις που της αρμόζουν και να προωθηθεί άμεσα σε περαιτέρω έρευνα. «Ζητάμε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά κωλύματα που καθυστερούν την έκβαση της έρευνας και αιτούμαστε συνέχιση των ερευνών σε έντονο ρυθμό και σε περιοχές εκτός Αλοννήσου στη θάλασσα και στην ξηρά» αναφέρουν οι φίλοι και οι συγγενείς.

Κατά τους ίδιους, «η νομική υποχρέωση των Αρχών για την έρευνα είναι μόνο 72 ώρες και την τρίτη μέρα της εξαφάνισης οι έρευνες σταμάτησαν από την πλευρά τους τυπικά. Για άλλες τρεις μέρες άτυπα συνεχίστηκαν οι έρευνες, αλλά όχι με την ένταση των πρώτων ημερών, καθώς το κράτος δε δικαιολογεί έξοδα για έρευνα πέρα των 72 ωρών. Μετά από Εισαγγελική παρέμβαση και εντολή που η δικηγόρος της οικογένειας κίνησε, οι έρευνες των Αρχών συνεχίστηκαν για άλλες 3 μέρες, χωρίς δύτες, με απλές περιπολίες από ξηράς και αφισοκολλήσεις και από θάλασσας με περιπολίες έως 9 μίλια στα ανοιχτά».

Οι φίλοι και η οικογένεια του Γιώργου ήταν ήδη στο νησί τις πρώτες 3 μέρες και όλοι μαζί, χωρισμένοι σε ομάδες, κάλυψαν μεγάλο κομμάτι του νησιού. Οι έρευνες ήταν ολοήμερες, ακόμη και το βράδυ αργά με φακούς και πάντα από ξηρά, καθώς δεν υπήρχαν τα μέσα για έρευνα από θάλασσα.

«Κάνουμε, επίσης, έκκληση να ευαισθητοποιηθεί όποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση, να μιλήσει είτε σε εμάς, είτε στις Αρχές, έστω και ανώνυμα. Τόσο οι μαρτυρίες, όσο και η τροπή της υπόθεσης γεννούν υποψίες και οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν να διαλευκανθεί, εξόν των Αρχών, είναι οι όποιοι μάρτυρες δεν έχουν μιλήσει ως τώρα.

Σκοπός μας δεν είναι να κατηγορήσουμε κανέναν άδικα, το μόνο που ζητάμε είναι να βρεθεί ο Γιώργος. Αν πιστεύετε ότι κρατάτε κάποια απ’ τα κομμάτια του παζλ, σας παρακαλούμε να μας μιλήσετε. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο [email protected]» προτρέπουν.

Το χρονικό της υπόθεσης του Γιώργου

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, «το βράδυ της 30ης Αυγούστου, ο Γιώργος, που δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση, έφυγε από το δωμάτιο που είχε νοικιάσει για διακοπές στην Αλόννησο μαζί με τη σύντροφό του, Κωνσταντίνα, γύρω στις 21:15 – 21:20.

Κατέβηκε στο λιμάνι του αλιευτικού καταφυγίου Βότση, έχοντας, σύμφωνα με μαρτυρίες, αποφασίσει να φύγει από το νησί, εν αγνοία της συντρόφου του. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μαρτυρίες, ο Γιώργος προσπάθησε να κλέψει ένα αλιευτικό που βρισκόταν στο τέλος της μαρίνας και τότε, σύμφωνα με καταθέσεις, τον είδαν δύο ψαράδες, που επέστρεφαν από την πρώτη τους ψαριά και ειδοποίησαν το Λιμενικό και τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού για να δηλώσουν την κλοπή.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν, ο Γιώργος θέλησε να επιβιβαστεί στο δικό τους σκάφος, τους πέταξε το σακίδιό του και τους πρόσφερε αμοιβή για να τον πάρουν μαζί τους. Κατά τα λεγόμενα των δύο ψαράδων, όταν αυτός προσπάθησε να ανέβει στο φουσκωτό τους, εκείνοι τον απώθησαν, πετώντας και την τσάντα του στο νερό. Κατόπιν, ο Γιώργος έφυγε κολυμπώντας μες στη θάλασσα βγαίνοντας από το λιμενοβραχίονα του κόλπου, παρατώντας το σακίδιο του να επιπλέει.

Οι ψαράδες δεν τον ακολούθησαν. Ύστερα από 20 λεπτά, κατέφτασε ο λιμενάρχης από ξηράς, ο οποίος με τους ψαράδες και το δικό τους φουσκωτό, ερεύνησε την περιοχή εκτός του κόλπου και κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του λιμενοβραχίονα χωρίς αποτέλεσμα. Δύο υπάλληλοι του λιμενικού βρήκαν τη βρεγμένη τσάντα του Γιώργου.

Κατά τη 1:30 το ξημέρωμα, η Κωνσταντίνα επιβιβάστηκε στο σκάφος του λιμενικού από το Πατητήρι και μαζί ερεύνησαν την ακτογραμμή ως τις Σπαρτίνες περίπου για 3 ώρες, χωρίς να ψάξουν στ’ ανοιχτά, μες στο σκοτάδι και φωνάζοντας το όνομα του, χωρίς απόκριση.

Το μόνο που βρέθηκε ήταν το ένα παπούτσι του Γιώργου να επιπλέει έξω από τον αριστερό λιμενοβραχίονα της Βότση. Οι Αρχές του νησιού (Αστυνομία, Πυροσβεστική) με επικεφαλής της επιχείρησης το Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου από τις 6 το πρωί με το πρώτο φως ξεκίνησαν έρευνες από ξηράς και θάλασσας και με τη βοήθεια εθελοντών δυτών τις πρώτες δυο μέρες βρέθηκαν τα ρούχα του στο βυθό της θάλασσας μέχρι και το εσώρουχο. Τα μόνα που δεν βρέθηκαν είναι το δεύτερο παπούτσι και το πορτοφόλι του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου