ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οργή κατοίκων της Σκιάθου

οργή-κατοίκων-της-σκιάθου-387258

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Εκδηλη είναι η οργή και η αγωνία των κατοίκων της Σκιάθου και των επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές Αχλαδιάς, Αγία Παρασκευή, Τρούλος και Κουκουναριές, λόγω της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία παραμένουν σχέδιο επί χάρτου από το 2007, παρά το γεγονός ότι η σχετική μελέτη προωθήθηκε με ρυθμούς κατεπείγοντος από την Περιφέρεια. Πρόσφατα ο δήμος απέστειλε, σημειωτέον, σχετικό αίτημα, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ζητώντας τον καθαρισμό των ρεμάτων και τις άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή των μελετών.

Στο μεταξύ, μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2006, έφεραν στους κατοίκους της Σκιάθου, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για ακραία καιρικά φαινόμενα, ενόψει της καταιγίδας «Μέδουσα».

Με αφορμή την έκταση των καταστροφών που προκάλεσε η πλημμύρα του 2006, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές, εξέδωσαν κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο απέστειλαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προκειμένου να εισακουστεί η φωνή τους και να δοθεί λύση από την Περιφέρεια.

Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι η πολιτεία είχε κηρύξει τις περιοχές Αχλαδιάς, Αγία Παρασκευή, Τρούλος και Κουκουναριές σε περιοχές έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα άμεσα να εγκριθεί χρηματοδότηση για τη μελέτη και την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και στις τέσσερις περιοχές, με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου.

Η διαδικασία κινήθηκε με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος και η μελέτη που φέρει τον τίτλο «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών Αχλαδιάς, Αγία Παρασκευή, Τρούλος και Κουκουναριές», εγκρίθηκε με αριθμό απόφασης του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου 334-16/11/07, δέκα χρόνια μετά η μελέτη παραμένει ανεφάρμοστη, με εκκρεμότητα την οριοθέτηση των ρεμάτων στις παραπάνω περιοχές.

«Στο διάστημα αυτό των δέκα χρόνων, πλημμυρικά φαινόμενα έχουν πλήξει τις περιοχές αυτές, μερικά εκ των οποίων μεσούσης της τουριστικής περιόδου, και βέβαια έχουν παρατηρηθεί ζημιές μεγάλης και μέτριας έκτασης, που κατά περίπτωση είχαν αποζημιωθεί, ενώ από τύχη δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές, χαρακτηριστικό είναι πως οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε πολλές περιπτώσεις δεν αναλαμβάνουν την ασφάλεια των περιουσιών. Η αναγκαιότητα της υλοποίησης των έργων αυτών, σίγουρα δεν αφορά μόνο όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή έχουν ιδιοκτησίες στις εν θέματι περιοχές, αλλά και στην ασφάλεια των χιλιάδων τουριστών που διαμένουν στις περιοχές αυτές», υπογραμμίζουν κάτοικοι του νησιού.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η χρονική καθυστέρηση, υλοποίησης των έργων είναι σίγουρα μεγάλη και βαραίνει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, χαρακτηριστικό είναι πως στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα δέκα χρόνια, πάντοτε δινόταν έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών».

Προεκλογικές υποσχέσεις

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης και την κωλυσιεργία που παρατηρείται για μια διαδικασία που είχε τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, οι κάτοικοι ευελπιστούν να εισακουστούν από την Περιφέρεια, «η οποία οφείλει να ανταποκριθεί ενεργώντας για την άμεση υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου για τη Σκιάθου».

Στην ίδια ανακοίνωση διαμαρτυρίας, υπενθυμίζεται ότι «από το 1992, όταν παρατηρήθηκαν τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα, για τα οποία οι κάτοικοι έχουν φωτογραφικό αρχείο που τεκμηριώνουν τις καταστροφές, αλλά και επιστολές διαμαρτυρίας, που είχαν απευθύνει στις αρμόδιες υπηρεσίες, λαμβάνοντας μόνο προεκλογικές υποσχέσεις. Έκτοτε οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μερίμνησαν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά με την ανοχή τους τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν, διότι επιχωματώθηκαν εκτάσεις απορροής ομβρίων, μπαζώθηκαν ρέματα και έγιναν έργα απρογραμμάτιστα, χωρίς να υπάρχει μελέτη που να προβλέπει την ομαλή ροή των ομβρίων».

Η υπάρχουσα κατασκευή, του κεντρικού άξονα Σκιάθου – Κουκουναριές, που δημιουργήθηκε από τη ΜΟΜΑ το 1965, στα περισσότερα σημεία δεν έχει υποστεί καμία βελτίωση και δεν έχουν κατασκευαστεί τα αντίστοιχα τεχνικά έργα, παρόλο που η ανάπτυξη των περιοχών αυτών είναι αλματώδης τις τελευταίες δεκαετίες. «Τελικά οι εν λόγω περιοχές, που πλήττονται με την παραμικρή βροχή, πρόκειται για περιοχές με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση σε όλη τη Θεσσαλία», υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους οι κάτοικοι, οι οποίοι δηλώνουν «αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τη δική τους και των πελατών μας, και των περιουσιών τους».

Επιστολή του Δήμου Σκιάθου

Σε επιστολή που απέστειλε, εξάλλου, προχθές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο αντιδήμαρχος Σκιάθου Κώστας Γιαννίτσης, με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Σκιάθο το διήμερο 16 -17 Ιουλίου και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τη διευθέτηση των ομβρίων ειδικώς στην περιοχή «Τρούλος», υπογραμμίζεται ότι:

«Η περιοχή Τρούλος της Σκιάθου, κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχει πληγεί από πλημμύρες λόγω της μέχρι και τώρα μη διευθέτησης της απορροής των ομβρίων του υπάρχοντος ρέματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία επικινδύνων φαινομένων και την πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών. Ο αγωγός παροχέτευσης ομβρίων του ρέματος, στο σημείο που διέρχεται κάτω από την επαρχιακή οδό Σκιάθου – Κουκουναριών, λόγω συσσώρευσης ιλύος, μπαζών, φερτών υλών και αντικειμένων, έχει φραχθεί και επείγει ο καθαρισμός του, προς αποτροπή επικίνδυνων τετελεσμένων από πλημμύρα».

Το ζητούμενο είναι με βάση τη μελέτη διευθέτησης ομβρίων, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, να προβούν άμεσα οι αρμόδιοι «στον καθαρισμό του αγωγού και σε εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης, προκειμένου να αποφευχθούν ζημίες στην ανθρώπινη περιουσία και κυρίως για λόγους ασφάλειας και προς αποτροπή κινδύνου για τους κατοίκους και διαμένοντες στην περιοχή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου