ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Το σκάφος που έμεινε ακυβέρνητο στη Σκόπελο, είχε… παρελθόν

το-σκάφος-που-έμεινε-ακυβέρνητο-στη-σκ-404665

Στο λιμάνι της Σκοπέλου παραμένει δεμένο μέχρι να γίνει επιθεώρηση και να συνταχθεί πόρισμα το ξύλινο ιστιοφόρο, το οποίο προχθές το απόγευμα έμεινε ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή «Σάρρες» με οκτώ επιβαίνοντες πιθανότατα από μηχανική βλάβη. Νεώτερες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ από τις λιμενικές αρχές του νησιού, αναφέρουν πως το ίδιο σκάφος έχει «πρωταγωνιστήσει» τα τρία τελευταία χρόνια σε άλλα δύο συμβάντα εξίσου σοβαρά.

Το πρώτο συνέβη το 2014 και αφορά σε πανομοιότυπο ναυτικό ατύχημα με το προχθεσινό. Το ιστιοφόρο και πάλι είχε υποστεί μηχανική ζημιά και έπλεε ακυβέρνητο στο ακρωτήρι Γουρούνι της Γλώσσας.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το ίδιο ιστιοφόρο είχε εντοπιστεί να μεταφέρει από το λιμάνι του Βόλου προς Τρίκερι και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, χωρίς να διαθέτει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, Έλληνες και ξένους επιβάτες, με το αζημίωτο και χωρίς να εκδίδει αποδείξεις.

Η υπόθεση των πειρατικών θαλάσσιων εκδρομών αποκαλύφθηκε από το Λιμεναρχείο Βόλου, ενώ είχε ενημερωθεί και η εφορία, προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις.

Ελέγχοντας την ταυτότητα του σκάφους προχθές οι λιμενικές αρχές της Σκοπέλου, «έπεσαν» πάνω στα παραπάνω συμβάντα και αμέσως ξεκίνησαν έρευνα για να διαπιστώσουν αν και η προχθεσινή εκδρομή «επρόκειτο για πειρατική κρουαζιέρα».

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι επιβαίνοντες τουρίστες στις καταθέσεις τους αρνήθηκαν ότι κατέβαλαν αντίτιμο για να ταξιδέψουν με το ιστιοφόρο και ισχυρίστηκαν πως είναι φίλοι με τον καπετάνιο και ιδιοκτήτη του σκάφους, που τους πρότεινε να κάνουν από κοινού μία εκδρομή στον Παγασητικό και τις Σποράδες ώστε να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως το ξύλινο ιστιοφόρο που έφερε βελγική σημαία, είχε ξεκινήσει από τον Βόλο, πέρασε από το Τρίκερι και τη Σκιάθο, και μετά τη Σκόπελο είχε προορισμό την Αλόννησο, όταν τρία ναυτικά μίλια πριν τη Σκόπελο έμεινε ακυβέρνητο καθώς υπέστη μηχανική βλάβη.

Εκτός από τον ιδιοκτήτη και καπετάνιο του ιστιοφόρου που είναι Βέλγος, στο σκάφος επέβαιναν πέντε επιβάτες επίσης βελγικής υπηκοότητας και δύο Έλληνες πλήρωμα.

Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως μέχρι 8 μποφόρ, από το πλήρωμα ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Σκοπέλου που έσπευσε με ειδικό σκάφος για τη διάσωση των οκτώ επιβαινόντων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου