ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οι ξένοι σώζουν… τον τουρισμό

οι-ξένοι-σώζουν-τον-τουρισμό-438305

Μικρότερη σε σύγκριση με τα αναμενόμενα ήταν η κίνηση των Ελλήνων τουριστών στη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, με το μέσο όρο της πληρότητας να υπολογίζεται σε ποσοστό 80% σε χερσαία και νησιωτική Μαγνησία, σε αντίθεση με την έντονη παρουσία των ξένων επισκεπτών των νησιών των Βορείων Σποράδων, η οποία σημείωσε αύξηση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που κατέγραψε η Fraport Greece, στη διάρκεια του Απριλίου σημειώθηκαν 925 αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό και αναχωρήσεις 813 επιβατών από το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Τον Μάιο, αντίστοιχα, καταγράφηκαν 20.536 αφίξεις ξένων επιβατών και 12.417 αναχωρήσεις αντίστοιχα.

Η φετινή σεζόν άνοιξε με θετικό πρόσημο και ενθαρρυντικά μηνύματα από το εξωτερικό, καθώς ο απολογισμός του περασμένου Μαΐου μεταφράστηκε αριθμητικά σε 17.997 αφίξεις από το εξωτερικό, έναντι 17.071 το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία της ΥΠΑ.

Οι προσδοκίες των επαγγελματιών των τριών νησιών εναποτίθενται στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν το κέντρο βάρους των αφίξεων, καθώς οι Ελληνες είναι μάλλον διστακτικοί και συγκρατημένοι μέχρι στιγμής.

Η φράση «θα μπορούσε να είναι καλύτερη η κίνηση του τριημέρου» ακούγεται από πολλούς επαγγελματίες των νησιών, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αλέκος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου «υπήρχε κόσμος στο νησί, αλλά όχι η εικόνα που βλέπαμε τα παλαιότερα χρόνια. Κάποια ξενοδοχεία, οι πανσιόν και τα δωμάτια του νησιού γέμισαν, αλλά δεν υπήρξε η αναμενόμενη κίνηση από το εσωτερικό».

Η εικόνα είναι λίγο ως πολύ η ίδια με μικρές αποκλίσεις, ενώ όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, η κίνηση από την πλευρά των Ελλήνων ήταν κατώτερη των προσδοκιών των επαγγελματιών του νησιού, λιγότερη του 70%, αλλά ήταν θετική, από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή στον μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε προχθές στο νησί και αποτελεί θεσμό.

Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι η αύξηση ή μη της τουριστικής κίνησης είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και κυρίως της εικόνας που παρουσιάζει η κίνηση σε όλες τις πύλες εισόδου των νησιών, δια θαλάσσης και από αέρος, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα.

Τα δεδομένα είναι σχεδόν τα ίδια στη χερσαία Μαγνησία, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη να κάνει λόγο για μέσο όρο πληρότητας 70% από την πλευρά των Ελλήνων. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα», σχολίασε ο ίδιος, τονίζοντας ότι είναι πλέον εμφανής η οικονομική δυστοκία των Ελλήνων, ενώ διαφαίνονται ενθαρρυντικά στοιχεία στις κρατήσεις από το εξωτερικό.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου