ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες των νησιών

ευρεία-σύσκεψη-στο-υπουργείο-για-τις-α-576179

Επιτακτικό είναι το αίτημα ενίσχυσης των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών, το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, παρουσία πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα τον επανασχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών (ακτοπλοΐα, αεροπλοΐα) για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.

Παρών στη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κωτσός και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σκιάθου κ. Παναγιώτης Διολέττας. Επίσης παρόντες στη σύσκεψη ήταν εκπρόσωποι των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου όπως και εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιριών (Aegeanairlines, SkyExpress, Astraairlines).

Ο κ. Κωτσός αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει κατά τους χειμερινούς μήνες με την δρομολόγηση μη αξιόπλοων σκαφών στη γραμμή των Βορείων Σποράδων, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστα δρομολόγια. Ακόμα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων, με σκοπό την καλύτερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών των Βορείων Σποράδων.

Ο κ. Διολέττας, τόνισε ότι η παρουσία αξιόπλοων σκαφών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και ο συντονισμός αεροπορικών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων, θα βοηθήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ το άνοιγμα της αεροπορικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σκιάθου, θα ικανοποιήσει ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων των Βορείων Σποράδων.

Επιστολή του δημάρχου Σκιάθου

Την ανάγκη ενίσχυσης των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών, υπογραμμίζει εγγράφως ο δήμαρχος Σκιάθου, Δημήτρης Πρεβεζάνος, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό και υφυπουργό.

Στην επιστολή του δημάρχου Σκιάθου προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντοριανό, με θέμα την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των Βορείων Σποράδων, επισημαίνονται τα εξής: « Είναι σημαντική η πρωτοβουλία σας για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών. Ο συσχετισμός ακτοπλοΐας και αεροπλοΐας είναι πολύ εύστοχος και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην κάλυψη αυτών των αναγκών. Η Σκιάθος, διαθέτουσα και αεροδρόμιο, είναι σε καλύτερη θέση ως προς τις συγκοινωνίες γενικά. Εάν, δε, μπορούσε να ανοίξει η γραμμή Θεσσαλονίκης-Σκιάθου αεροπορικώς, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα διαχρονικό. Εκείνο που θα βοηθήσει και τα άλλα νησιά, είναι να υπάρξει συντονισμός ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων ώστε να βγουν απ’ την απομόνωση η Σκόπελος και η Αλόννησος». Κλείνοντας, ο κ. Πρεβεζάνος ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό «να μην δίνεται εύκολα η δυνατότητα στην οποιαδήποτε ακτοπλοϊκή εταιρεία να δρομολογεί μη αξιόπλοα σκάφη» προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου