ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δεκάδες αιτήματα για αποζημιώσεις στις Σποράδες

δεκάδες-αιτήματα-για-αποζημιώσεις-στ-583214

Περισσότερες από 50 δηλώσεις για ζημιές εκτιμάται έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στα δημαρχεία Σκοπέλου και Αλοννήσου μετά τη σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε τα δυο νησιά, προκαλώντας καταστροφές και σημαντικές απώλειες σε επίπεδο καλλιεργειών, ελαιοδέντρων, κτηρίων, επιχειρήσεων και ζωικού κεφαλαίου. Δεκάδες κάτοικοι των δύο νησιών υποβάλουν αιτήματα για οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εικόνα της καταστροφής που άφησε πίσω της η σφοδρή θεομηνία του Ιανουαρίου, ενώ στο μεταξύ, οι πληγέντες επαγγελματίες του 2015 στη Σκόπελο, συνεχίζουν τις προσπάθειες για τις πολυπόθητες αποζημιώσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη Σκόπελο, ειδικότερα, παρατηρείται κινητικότητα στο Δημαρχείο, καθώς σπεύδουν κατά δεκάδες οι πληγέντες καλλιεργητές, οι οποίοι υποβάλλουν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για τις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα και οι καλλιέργειες του νησιού, γενικότερα.

Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης «έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα του νησιού, έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και περιμένουμε».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εξάλλου, ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, καλούνται οι πολίτες «που έχουν υποστεί ζημιές μόνο στην οικοσκευή της κύριας κατοικίας τους (ιδιοκτησία ή ενοικιασμένη) από την έντονη χιονόπτωση από 07-01-2017 έως 11 -01-2017 πως θα πρέπει να προσέλθουν στο Δημαρχείο (ισόγειο – πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, ώρες 09:00-13:00) και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την Παρασκευή 03/02/2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Κ. Διαμαντοπούλου στο τηλέφωνο 2424350126.

Στην Αλόννησο

Ανάλογη εικόνα σημειώνεται και στη γειτονική Αλόννησο όπου έχουν αρχίσει να υποβάλλονται οι πρώτες δηλώσεις για ζημιές σε ποιμνιοστάσια, αλλά και για οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές σε κτήρια όπως η στέγη οικίας που υποχώρησε κάτω από το βάρος του χιονιού, ενώ παράλληλα καταγράφονται οι πρώτες δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για ζημιές σε ελαιόδεντρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αντίστοιχα, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνεται ότι «οι πολίτες του Δήμου Αλοννήσου που έχουν υποστεί ζημιές στην κύρια κατοικία τους (ιδιόκτητη ή ενοικιασμένη), στην οικοσυσκευή της κύριας κατοικίας τους, ή αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα (στέγασης – σίτισης) ή έχουν υποστεί σωματικές βλάβες, έπειτα από τις πρόσφατες έντονες χιονοπτώσεις κατά το χρονικό διάστημα από τις 6/1/2017 έως τις 12/1/2017, μπορούν να προσέλθουν στο Δημαρχείο (2ος Όροφος – Γραφείο Τεχνικής Υπηρεσίας, ώρες 8:00 – 14:00) και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, προκειμένου να εξεταστεί η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης».

Περιμένουν οι πληγέντες της Σκοπέλου

Σε αναμονή βρίσκονται, στο μεταξύ, οι πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου από τη θεομηνία που έπληξε το νησί το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Σκλάβος, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες έως ότου δοθούν οι πολυπόθητες αποζημιώσεις.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, με δήλωσή του σον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε τις προηγούμενες μέρες από τη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικης Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ο φάκελος αναμένεται να λάβει τις απαραίτητες υπογραφές έως το τέλος Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης και το ΦΕΚ για τις πολυπόθητες αποζημιώσεις.

Οι πληγέντες βρίσκονται σε φάση αναμονής ενάμιση, σχεδόν, χρόνο, μετά τη βιβλική θεομηνία του 2015, εκφράζοντας τη δυσφορία τους λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται έως ότου δοθεί το «πράσινο φως» για τις αποζημιώσεις.

«Πότε επιτέλους θα αποζημιωθούμε» διερωτάται ο κ. Σκλάβος, ο οποίος προσθέτει με προφανή αγανάκτηση ότι «ενώ όλες οι υπηρεσίες, όταν πρόκειται να πληρώσεις έρχονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όταν πρόκειται για αποζημιώσεις του κράτους, αντίθετα, περνούν δύο, και τρία και πέντε χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου