ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αύξηση 10% σε προκρατήσεις από Βρετανία στη Μαγνησία

αύξηση-10-σε-προκρατήσεις-από-βρετανία-σ-586290

Αυξημένες σε ποσοστό 10% περίπου είναι οι προκρατήσεις που σημειώνονται από τη Βρετανία, με τους τουριστικούς πράκτορες της περιοχής μας να κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα ενόψει της νέας σεζόν. Στο μεταξύ, οι κρατήσεις συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, με τους επαγγελματίες να διαβλέπουν καλύτερη εξέλιξη της φετινής σεζόν, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα πρώτα στοιχεία είναι θετικά, αλλά μένει να επαληθευτούν στην πράξη, ενώ όπως αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος δραστηριοποιείται σε Σκιάθο και Χαλκιδική, η αύξηση στις προκρατήσεις των Βρετανών υπολογίζεται σε ποσοστό 10 έως 11%, και για τους Σκανδιναβούς γύρω στο 5 με 6%, χωρίς να υπάρχει, ωστόσο, ακόμη εικόνα για τις υπόλοιπες αγορές.

Ο ίδιος διευκρινίζει παράλληλα ότι «οι προκρατήσεις είναι μεγαλύτερες από πέρυσι, αλλά ο συνολικός αριθμός των θέσεων στις πτήσεις από εξωτερικό δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένος, διότι δεν υπάρχουν πάρα πολλές εξτρά πτήσεις σε σχέση με πέρυσι. Οι προκρατήσεις έρχονται με πιο γρήγορους ρυθμούς από την αρχή της χρονιάς σε όσα προγραμματίστηκαν πάνω στο αρχικό πλάνο».

Ο κ. Ευσταθίου αποδίδει το παραπάνω γεγονός «στη σταθερότητα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η χώρα και κατά δεύτερο στο ότι δεν αυξήθηκαν οι τιμές πάρα πολύ. Την αύξηση του ΦΠΑ την απορρόφησαν περισσότερο οι επιχειρήσεις παρά ο καταναλωτής, και κατά συνέπεια δεν σημειώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές».

Ανάλογη είναι η εικόνα που σκιαγραφεί ο Βαγγέλης Δρόσος, τουριστικός πράκτορας της Σκοπέλου, ο οποίος αναφέρει από την πλευρά του ότι η θετική εικόνα είναι ενθαρρυντική αλλά «όλοι έχουμε το άγχος του να έχουμε πολιτική σταθερότητα, για να υπάρξει ανάλογη εξέλιξη στον τουρισμό». Παράλληλα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ανεξαρτήτως Brexit, ο καθημερινός κόσμος θα συνεχίσει τη ζωή του. Η Ελλάδα είναι αμιγώς τουριστικός προορισμός και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είναι σε μια σχετική «χειμερία νάρκη», δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει κιόλας. Όταν τα πράγματα είναι σταθερά, κάποιος ο οποίος θέλει να έρθει στην Ελλάδα, θα το κάνει». Κλείνοντας, ο κ. Δρόσος δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι «η αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι αυξάνεται και ο τζίρος του τουριστικού προϊόντος».

Ικανοποιητική είναι η εικόνα που καταγράφει από την πλευρά της η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, η οποία διατηρεί ωστόσο χαμηλούς τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αναλύοντας τους λόγους που υπαγορεύουν το παραπάνω φαινόμενο, η κ. Καμμένου αναφέρει ότι «η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη αρχίζουν και γεμίζουν και οι παραδοσιακοί μας πελάτες που αγαπούν την Ελλάδα, έσπευσαν να κλείσουν γρήγορα, γιατί ακόμα υπήρχαν τιμές προ Brexit ουσιαστικά». Παράλληλα η ίδια τουριστική πράκτορας εκτιμά ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και χωρίς κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο, θα είναι καλύτερη η φετινή σεζόν από πέρυσι, αν όλα κυλήσουν ομαλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου