ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ολοσχερής καταστροφή βιοτεχνίας στην Αλόννησο

ολοσχερής-καταστροφή-βιοτεχνίας-στη-594242

Αντιμέτωπος με εικόνες βιβλικής καταστροφής βρέθηκε 38χρονος Αλοννησιώτης επαγγελματίας, ο οποίος είδε τους κόπους μιας ζωής να καταπλακώνονται και να καταρρέουν κάτω από το βάρος της χιονοθύελλας που έπληξε πρόσφατα το νησί. Χειρότερο όλων είναι, ωστόσο, το γεγονός, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται αποζημίωση για όσους έχουν υποστεί ζημιές από χιονοστιβάδα και όχι από χιονόπτωση, και εκ τούτου, ο ίδιος επαγγελματίας καλείται να ξεκινήσει από την αρχή και να ξαναχτίσει τον κατεστραμμένο βιοτεχνικό χώρο ιδίοις εξόδοις, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ολοσχερή καταστροφή υπέστη η βιοτεχνία αλουμινοκατασκευών που δημιούργησε με πολύ κόπο πριν από δέκα χρόνια στην περιοχή Βότση ο Φίλιππος Μπεσίνης, όταν κατέρρευσε η στέγη του βιοτεχνικού χώρου κάτω από το βάρος του χιονιού και καταπλάκωσε, στη συνέχεια, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και παραγγελίες που επρόκειτο να παραδοθούν.

Φίλιππος Μπεσίνης: Είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο κράτος. Αλλά στη δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζω το κράτος είναι απών, διότι αποζημιώνονται μόνο οι ζημιές που έχουν προκληθεί από χιονοστιβάδα και όχι από χιονόπτωση

Ο Αλοννησιώτης επαγγελματίας, έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί, αντίκρισε με πόνο ψυχής το θλιβερό θέαμα, ενώ όπως υπογραμμίζει, λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε στην Αλόννησο, όταν εισέβαλλε το τρίτο κύμα κακοκαιρίας, κατέρρευσε η στέγη του κτηρίου, παρέσυρε την εξωτερική τοιχοποιία, γιατί έχουν ανοίξει και τα ντουβάρια πλέον, καταπλακώθηκαν παραγγελίες που ήταν έτοιμες προς παράδοση, υλικά και μηχανήματα, ενώ το κτήριο έχει κριθεί πλέον κατεδαφιστέο.

Η βιοτεχνική μονάδα που καλύπτει έκταση 240 τετραγωνικών μέτρων, κατέρρευσε ολοσχερώς, με τον πληγέντα επαγγελματία να υπογραμμίζει σε οργισμένους τόνους ότι «Είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο κράτος, πληρώνοντας ΕΝΦΙΑ, Εφορία και εισφορές, αλλά στη δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζω, το κράτος είναι απών, διότι αποζημιώνονται μόνο οι ζημιές που έχουν προκληθεί από χιονοστιβάδα και όχι από χιονόπτωση, άρα από το κράτος δεν υπάρχει βοήθεια».

Το κόστος ανέγερσης του κτιρίου ανήλθε σε 130.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πληγέντα επαγγελματία θα απαιτηθούν άνω των 150.000 ευρώ για να κτίσει από την αρχή τη βιοτεχνική μονάδα, η οποία πρέπει προηγουμένως να κατεδαφιστεί. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο αλλά ο κ. Μπεσίνης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, τουλάχιστον στην παρούσα, το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί τα μηχανήματα, ενώ όπως παρατηρεί ο ίδιος «το πρόβλημα θα φανεί όταν τεθούν και πάλι σε λειτουργία».

«Νιώθω οργή και απογοήτευση»

Ο Φίλιππος Μπεσίνης επένδυσε στη συγκεκριμένη μονάδα «το όνειρό του για κάτι καλύτερο» αλλά «δυστυχώς πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ανατρέχοντας στην τραγική στιγμή της ολοσχερούς καταστροφής που υπέστη, ο ίδιος επισημαίνει ότι το δυσάρεστο γεγονός σημειώθηκε την τελευταία μέρα της σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε το νησί και πληροφορήθηκε το συμβάν από περίοικο. «Με πήρε κάποιος γείτονας τηλέφωνο και μου είπε ότι δυστυχώς η σκεπή έχει πέσει μέσα στο κτήριο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω και ξεκίνησα με τα πόδια, διασχίζοντας απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων για να πάω να δω τι έχει συμβεί, και όταν έφτασα εκεί είδα ότι όντως ήταν έτσι τα πράγματα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Το ύψος του χιονιού υπολογίζεται ότι έφτανε το ενάμιση μέτρο, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος: «Όταν μπήκα στον προαύλιο χώρο ήταν μέχρι τη μέση μου το χιόνι, άρα ήταν πάνω από ένα μέτρο, δεδομένου ότι έχω ύψος 1,92».

Είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια τα συναισθήματα που βίωσε, βλέποντας να καταρρέουν μέσα σε μια στιγμή οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής. «Η βιοτεχνία είναι η δουλειά μου, από αυτή ζω την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, από αυτή ζω» επισημαίνει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «νιώθω οργή και απογοήτευση, γιατί πληρώνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια ΕΝΦΙΑ, πληρώνω κάθε χρόνο Εφορεία και ενώ είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο κράτος, το κράτος δεν μπορεί να με συνδράμει, γιατί η ζημιά δεν προκλήθηκε από χιονοστιβάδα, αλλά από χιονόπτωση» καταλήγει ο ίδιος επαγγελματίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου